Medicul pediatru Dumitru Oraseanu, de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, a murit in seara zilei de 9 septembrie 2017, dupa o lunga suferinta, a confirmat, pentru Agerpres, profesor doctor Mihaela Balgradean, de la Spitalul „Marie Curie”.
Dumitru Oraseanu s-a nascut la 8 iunie 1946. Dupa absolvirea Liceului Mihai Eminescu din Bucuresti, in anul 1964, urmeaza cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, pe care le absolva in anul 1971, potrivit CV-ului postat pe site-ul oficial al Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, umfcd.ro.
In 1992, obtine Competenta in pneumologie pediatrica la UMF Bucuresti si, in acelasi an, sustine doctoratul in medicina, pe tema „Boli respiratorii cronice la copii”, la UMF „Carol Davila”.
In 1993, urmeaza un curs de specializare in electrocardiografie si un curs de genetica medicala, cu competente in pneumologie, toxicologie, si ecografie generala, la UMF Bucuresti.
Participa, in perioada 1993-1994, la un schimb de experienta pe Pediatrie generala, la Spitalul de Pediatrie Salt Lake City din SUA.
Dupa absolvirea cursurilor universitare, Dumitru Oraseanu a fost, pe rand, medic intern (1971-1973), medic rezident (1973-1976), medic specialist pediatru (1976-1992), apoi medic primar pediatru, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”/UMF „Carol Davila”. A urmat si o cariera universitara, fiind conferentiar universitar (1992-2005) si profesor universitar (din 2005). De asemenea, a fost Seful Sectiei Pediatrie III la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” (1995-2014).
A fost membru in numeroase foruri de specialitate, printre care al Societatii Romane de Pediatrie si al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, membru fondator al Societatii Romane de Cardiologie Pediatrica si al Societatii Romane de Pneumologie Pediatrica, presedinte al Societatii de Pneumologie Pediatrica (2010-2014).
„Trebuie multa munca, atentie, observatie, trebuie sa fii umil, sa intelegi si sa respecti oamenii, sa fii bland si daca se poate sa-i spui fiecaruia o vorba buna, indiferent de modul in care se comporta el. Intotdeauna trebuie sa fii intelegator si sa nu ai impresia ca esti cel mai destept de pe pamant, pentru ca sunt multe aspecte, mai ales in medicina, care te aduc in situatia de a fi neputincios. Se intampla sa ai o perioada foarte buna atat cu pacientii, cat si cu studentii, cand esti pe val, si iti vine odata un caz care te bulverseaza si te aduce din nou cu picioarele pe pamant”, spunea Oraseanu intr-un interviu pentru Lumina.

<