Aerodromul Tuzla, controlat de omul de mogulul aerului, Dorin Ivascu, isi lasa fara aer pilotii si pasagerii, cam la patru ani. Joi, 21 februarie, in dreptul numelui lui Ivascu se poate scrie cifra 17. 17 morti. Intrebare: cati oameni mai trebuie sa moara pentru ca acest aerodromul sa se inchida?
Un avion utilitar s-a prăbușit joi dupa-masa, în România, în județul Constanța.
„Astăzi, 21 februarie 2019, la ora 16:03 a avut loc un accident aviatic pe aeroportul din Tuzla, în care a fost implicată o aeronava de tip Diamond 42, având la bord doi piloți. Aeronava efectua un zbor de instruire. În acest moment nu se pot divulgă numele persoanelor implicate în accident. Vom reveni cu informații în legătură cu starea acestora. S-au luat toate măsurile impuse de planul de răspuns la situații de urgență pentru accidente aeronautice. În prezent, incidentul este investigat de autoritățile cu competențe specifice”, au anuntat sec oficialii Aeroportului Tuzla.
Elicopterul SMURD a preluat un pacient conștient pe care l-a transportat la Spitalul Județrean de Urgență Constanța. Pentru cealalta victim, aflata în stop cardio respirator, după ce a fost descarcerată s-au efectuat manevre de descarcerare, însă nu a mai putut fi salvată. Persoana decedată avea 58 de ani și era elev, luând lecții de zbor. Instructorul, de 55 de ani, a fost preluat de echipajele de la Urgența Spitalului Județean, fiind internat cu fracturi la membre, traumatism abdominal și cranio cerebral. Parchetul de le lângă Curtea de Apel Constanța și Autoritatea Civilă Aeronautică investighează cauzele accidentului aviatic de la Tuzla.
Istorie însângerată
Reamintim ca in urma cu 19 ani, tot la Tuzla a avut loc o tragedie mult mai mare. 12 militari şi-au pierdut viaţa, iar alţi doi au fost în stare gravă, după ce un avion militar de tip Antonov AN-2 s-a prăbuşit. Dezastrul de la Tuzla este cel mai grav accident aviatic produs în ultimii 30 ani în România. Victimele accidentului aviatic de la Tuzla: Comandorul Nicolae Jianu (49 de ani)Locotenent-comandor Cătălin Vicenţiu Antoche (34 ani)Locotenent Lavinia Guiţă (26 ani) – copilotul avionului care s-a prăbuşit la TuzlaMaistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ (43 de ani)Maistrul militar clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu (34 de ani)Maistrul militar clasa a II-a Cătălin Rădoi (36 de ani)Maistrul militar clasa a III-a Băduţ Papuc (29 de ani)Fruntaşul Constantin Vlăduţ Sărman (26 de ani)Fruntaşul Marius Cătălin Chioveanu (22 de ani)Fruntaşul Cosmin Furtună (28 de ani)Soldatul Cosmin Florescu (25 de ani)Locotenentul Liviu Antim (27 de ani).
Și lista morților nu se opreste aici. În decembrie 2014 patru oameni au pierit prabusindu-se cu un avion intretinut la Tuzla.
Cine e Dorin Ivașcu?
Fost ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe şi director al TAROM de pe vremea comunismului, Dorin Ivaşcu, a atras atentia tuturor în urma cu cativa ani cand a reuşit, fără mare tam-tam, să strecoare pe ordinea de zi a Guvernului Ponta un proiect de lege privind deschiderea unui punct de frontieră privat la Tuzla, unde deţine şi un aeroport privat, relatează m.ziuanews.ro.
După ce a căzut regimul comunist, Dorin Ivaşcu a fondat LAR (Liniile Aeriene Române), prima companie aeriană privată din ţară care opera iniţial aeronavele lui Ceauşescu şi ale serviciilor de securitate din subordine. În 1998, a făcut un parteneriat cu Regional Air Services din Tanzania şi a preluat Aeroportul Tuzla de la Aviaţia Utilitară Română.
Deşi aerodromul Tuzla are doar două piste înierbate şi pe deasupra este situat în mijlocul câmpului, conducerea companiei vrea certificarea acestuia ca Aeroport Internaţional de mărfuri şi pasageri, aici incluzând şi un punct de trecere a frontierei. Printr-o lege iniţiată în 2012, Ivaşcu, care fusese acuzat în scandalul „Ţigareta 2”, din 1997, de trafic de armament către ţări africane, vrea să-şi deschidă punct vamal la doar 150 km distanţă de conflictul din Ucraina.
CV DORIN IVASCU
1. Afaceri în domeniul transportului aerian
2. Preia de la Aviația Utilitară, în 1998 aerodromul Tuzla
3. A avut mereu trecere în Ministerul de la Aviația Utilitară. Transporturilor, in 2012 a reușit prin secretarul de stat Valentin Preda să pună pe masa executivului un proiect de HG prin care aerodromul Tuzla urmează să devină aeroport internațional
4. RAS Tuzla câștigă contracte prin atribuire directă în detrimentul aeroportului de stat și deține în prezent monopol pe segmentul zborurilor cu elicopterul
5. Supranumit mogulul aerului, şi-a făcut un nume şi o avere din aviaţie, domeniu în care activează de circa 25 de ani. Extrem de discret, milionarul Ivașcu nu apare în topurile locale de specialitate.
6. Campion național la orientare turistică în tinerețe
Transparenta face diferenta