Miracol in Bucuresti: O frumoasa baza sportiva s-a transformat in carciuma de lux! Gabriela Firea se minuneaza si ridica din umeri!

Realitatea ultimilor ani ne-a demonstrata clar ca indiferent ce spune primarul Capitalei, in oras lucrurile merg dupa cum decid interesele imobiliare. Spre exemplu, in 2008- 2009, Sorin Oprescu, aflat la inceputul primului mandat de Primar al Capitalei, vorbea despre demolarea teraselor ilegale din parcurile gospodarite de catre Administratia Lacuri Parcuri si Agrement (ALPAB), din subordinea Municipalitatii, si despre recuperarea si reabilitarea suprafetelor verzi, de care ar fi trebuit sa se bucure toti bucurestenii. Era vorba despre parcurile Cismigiu, Tineretului, Carol, dar, mai ales, despre Herastrau si despre zona de nord a acestuia, unde inflorisera terase, cafenele, restaurante si cluburi de fite, scrie bucurestifm.ro.
Prin primavara si vara lui 2009 au si fost desfiintate o terasa din Cismigiu si vreo doua din Herastrau. Scandalul si presiunile au atins cote maxime atunci cand a fost desfiintata o terasa amenajata pe un ponton, de care se legau interesele sefului Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) de atunci.
Doi ani mai tarziu, adica prin 2011, un hangar si o parte din parcarea sectiilor nautice ale cluburilor Dinamo si Electrica, aflate pe malul lacului Herastrau, au fost date de catre ALPAB, aflat in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) unei societati comerciale, pentru a amenaja o baza sportiva. Este vorba despre o suprafata de, nici mai mult, nici mai putin de 1.000 de metri patrati.
baza sportiva
Sub privirile ingaduitoare ale celor de la ALPAB, al caror sef suprem era tot domnul Oprescu, in locul preconizatei baze sportive, a aparut un restaurant de fite, cu terasa cu tot. Cei de la sectia de canotaj a Clubului Dinamo spun ca ALPAB nu le-ar mai fi prelungit contractul de inchiriere, le-ar fi desfiintat pontonul plutitor si le-ar fi taiat utilitatile, sabotand activitatea clubului.
Sectiile nautice ale celor doua cluburi sportive, Dinamo si Electrica ar dori ca Municipitatea sa le permita sa isi continuie antrenamentele in Parcul Herastrau, gratuit, in cadrul unui parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal (CSM).
In loc de baza sportiva carciuma de lux!
Pe cand politica oficiala a Municipalitatii era aceea a desfiintarii teraselor construite, ilegal, in parcuri, pe suprafete verzi, in iunie 2011, cand primar general era Sorin Oprescu, societatea comerciala CEA BEST INVESTEMENT solicita, in mod legal, ALPAB, institutie in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), care administreaza marile parcuri ale Capitalei, Cismigiu, Tineretului, Carol, Circului si, desigur, Parcul Herastrau, unde isi are si sediul, o asociere in vederea desfasurarii activitatii de agrement, sporturi nautice si alimentatie publica. Deci, pe langa carciuma, ar fi trebuit sa mai aiba loc si sporturile nautice.
O luna mai tarziu, in iulie 2011, cu o celeritate care nu-i sta in obicei, ALPAB incheia cu societatea comerciala CEA BEST INVESTEMENT un contract de asociere in participatiune. Obiectul contractului il forma un teren in suprafata de 933 mp din Parcul Herastrau, administrat de catre ALPAB. Scopul asocierii intre institutia din subordinea Primariei Capitalei si agentul economic privat era acela al desfasurarii activitatii de agrement, sporturi nautice si alimentatie publica. In mod ciudat, contractul a fost incheiat pe o perioada de 25 de ani, fara a fi supus aprobarii CGMB, proprietarul de drept al terenului. Se realiza, astfel, de fapt, o concesiune mascata, fara aprobarea CGMB, asa cum cerea legea.
foto
In schimbul participatiei sale, ALPAB trebuie sa primeasca lunar 20% din profitul realizat din exploatarea terenului, dar nu mai putin de 1.197 euro/luna. Asta inseamna ca respectiva concesiune mascata s-a realizat la un pret de 1,28 euro/ metru patrat, in zona de nord a Parcului Herastrau, spre Soseaua Nordului. Din partea ALPAB, contractul de asociere in participatiune a fost semnat de catre directorul general de atunci, Radu Popa.
In 2012, ALPAB, prin CEA BEST INVESTEMENT, solicita Municipalitatii autorizatie de construire pentru clubul nautic. In decembrie acelasi an, Primaria Municipiului Bucuresti a emis autorizatia de construire prin care se aproba executarea lucrarilor de construire pentru amenajari interioare si exterioare in vederea redeschiderii clubului nautic. Autorizatia de construire a fost semnata de catre primarul al Capitalei de la acea data, Sorin Oprescu, si de catre fostul arhitect sef – Gheorghe Patrascu. In documentatia care a stat la baza emiterii autorizatiei de constructie, exista si avizul de la Ministerul Culturii. Acest aviz era necesar deoarece parcul Herastrau este monument istoric.
Dupa ce constructia a fost finalizata si receptionata, in martie 2014, in iunie 2015, Cea Best Investement, partenerul ALPAB, incheie un nou contract de asociere in participatiune cu firma SC Quattro Stagionni Express pentru operarea restaurantului. Contractul era incheiat pe o perioada de 10 ani, cu posibilitate de prelungire, iar CEA BEST INVESTEMENT are dreptul la cota de 20% din beneficiile si pierderile rezultate din activitatea desfasurata, dar nu mai putin de 5.000 de euro plus TVA. Adica asociatul ALPAB a reusit sa castige in cel mai rau caz circa 3.800 de euro lunar, prin realizarea unui contract de intermediere, de fapt.
In prezent, cluburile Dinamo si Electrica mai detin doar doua hangare si o mica curte; in fata, catre lac. In stanga clubului, cum stai cu fata spre lac, se ridica, falnica, terasa „Il locale”. Tot falnic, ti se ridica si parul pe cap, cand vezi preturile pe care le practica asociatul asociatului ALPAB. Conform unor surse apropiate sportivilor, terasa a fost construita in locul unui hangar ce a facut parte din baza sportiva.
Cu privire la acest caz, actualul Primar al Capitalei, Gabriela Firea, declara, in cadrul unei sedinte a CGMB: „Clubul sportiv de kaiac-canoe, canotaj si yachting, care functioneaza de peste 40 de ani in Parcul Herastrau, fusese, practic, adus in situatia sa nu mai poata sa pregateasca sportivi de performanta pentru ca anumiti investitori construisera, in stanga si in dreapta acestui club, niste terase cu autorizatii de constructie ilegale, care sunt acum la institutiile statului pentru ca, cel putin ultima dintre ele, care a afectat cel mai grav activitatea clubului sportiv, a solicitat autorizatie de costructie pentru lucrari la depozitele si anexele din cadrul clubului sportiv, lucru care nu s-a intamplat, in realitate, fiindca au construit o terasa. Puteti merge sa o vedeti. Am semnalat institutiilor statului care isi vor face, sunt convinsa, datoria. Mai mult, acele persoane instalasera si niste piloni si niste tarusi astfel incat sportivii nu mai aveau acces la lac. Practic nu se mai putea desfasura nicio activitate de pregatire a sportivilor in acel club, situatie pe care am mostenit-o. Am fost la fata locului, am vrut sa vad despre ce este vorba, am aflat ca exista un contract de inchiriere a spatiului, unde clubul sportiv isi desfasoara activitatea, (…contract de inchiriere…) cu ALPAB, dar care expirase din 2012. (…) Am fost acolo. Politia locala a scos pilonii, tarusii si toate acele elemente care impiedicau ca sportivii sa aiba acces la lac, am deblocat activitatea. Cat priveste constructia, exista o procedura judiciara care se urmeaza. Eu am gasit acel club inchis. A practica caiac-canoe fara sa ai acces la un lac, insemana ca de fapt nu poti sa iti desfasori activitatea”.
bodega
Pentru a rezolva situatia celor doua sectii nautice ale cluburilor Dinamo si Electrica, la initiativa primarului Gabriela Firea, consilierii municipali au avut pe ordinea de zi un proiect de hotarare prin care un teren de 1.200 mp din Parcul Herastrau, practic terenul pe care este amplasata baza nautica, este trecut, din administrarea ALPAB in administrarea Clubului Sportiv Municipal Bucuresti, pe o perioada de 10 ani.
Proiectul a fost respins, insa, intrunind doar 36 de voturi pentru. Fiind un proiect „patrimonial”, ar fi avut nevoie de voturile a doua treimi dintre consilierii municipali, pentru a fi adoptat.
Primarul general Gabriela Firea a declarat ca terenul urma sa fie folosit de cele doua cluburi nautice – Dinamo si ELectrica, in parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal, care ar urma sa isi infiinteze si el o sectie pentru sporturi nautice.

<

„Singura modalitate legala prin care puteam sa sprijinim acesti sportivi, iar activitatea de pregatire a viitorilor campioni sa continue, era sa transferam clubul sportiv de kaiac-canoe si yachting de la clubul Dinamo la Clubul Sportiv Municipal, care este in subordinea PMB. Aceasta mi se pare o modalitate concreta, prin care nu se risipesc bani, dimpotriva, este o investitie din cadrul bugetului Clubului Sportiv Municipal Bucuresti, care are mai multe discipline sportive si care va infiinta si aceasta disciplina si aceasta sectie de kaiac-canoe si yachting”, a spus Gabriela Firea.

Ar mai trebui spus ca sectia de canotaj a Clubului Dinamo spre exemplu, si-a desfasurat activitatea pe lacul Herastrau, inca din 1948, de la infiintarea clubului, si pana in 2012, cand contractul cu ALPAB nu a mai fost prelungit. De aici, de pe lacul Herastrau, au plecat dinamovisti ca Ivan Patzaikin sau Elisabeta Lipa, care au cucerit cate o caruta de titluri europene, mondiale si olimpice, fiecare.
„Miracolul” lucrarilor de reabilitare la o baza sportiva in urma carora a aparut o carciuma de lux nu este, insa, singura „minune” petrecuta, in parcurile Bucurestiului. Vom reveni cu un sir intreg de „miracole”, care au transformat foste wc-uri sau chioscuri, din perioada comunista, in restaurantele si terasele de lux, din anii capitalismului victorios, pe care ii traim. Unele dintre aceste restaurante si terase de lux le veti recunoaste in fotografii si va veti aminti, cu siguranta, ca, de ele, au fost legate, de-a lungul timpului nume grele, precum Dorin Cocos, Andrei Nastase sau Cristi Borcea.
Foto: bucurestifm.ro.