Metrorex anunta ca a incheiat oficial schimbarea turnichetilor in statiile de metrou

Metrorex a finalizat marţi, 19 septembrie, lucrările de instalare a echipamentelor de control-acces, ce au constituit prima fază a proiectului de modernizare, informeaza economica.net.
Ultimele stații rămase în proiect, Pantelimon și Basarab 1 au fost deschise astăzi, publicului călător, cu o zi mai devreme decât a fost anunțat inițial. Pe tot parcursul etapei de instalare a echipamentelor de control acces, Metrorex și Constructorul proiectului au depus eforturi susținute pentru ca stațiile de metrou cu un singur acces să fie finalizate cât mai repede, iar impactul asupra confortului călătorilor să fie minim.
Prima fază a proiectului a constat în instalarea echipamentelor de control-acces pe Magistralele 1, 2, 3 în 41 de stații de metrou din București, după cum urmează: 20 stații pe Magistrala 1, 14 stații pe Magistrala 2 și 7 stații pe Magistrala 3.
Pe parcursul a șase luni, au fost montate în 41 de stații, 1186 porți batante normale de acces, 36 porți speciale automate și 26 de porți speciale semi-automate. De asemenea, au fost instalate 113 automate de vândut cartele și au fost modernizate 41 puncte de vânzare.
Lucrările s-au desfășurat etapizat pentru stațiile cu mai multe căi de acces, iar pentru cele cu un singur acces, Antreprenorul a crescut mobilizarea și astfel a fost micșorată perioada de execuție.
Următoarea fază a proiectului, după instalarea porților batante, va cuprinde activități de implementare a sistemului informatic: implementarea sistemului de plată și validare contactless, vânzare călătorie la validator (plata cu card bancar), vânzare la validator prin SMS, etc. Această etapă se va derula fără să afecteze traficul de călători.
În această perioadă se continuă activitatea de optimizare a sistemului pe baza sesizărilor primite, astfel încât, la finalul implementarii tuturor lucrărilor, călătorii să beneficieze de aparate moderne pentru asigurarea unui transport sigur și confortabil.
Modernizarea are ca obiectiv îmbunătățirea serviciilor și creșterea confortului în timpul călătoriilor cu metroul. Înnoirea sistemului de control – acces presupune înlocuirea liniei vechi de turnicheți cu porți de acces batante cu validator magnetic și contactless , care facilitează atât intrarea, cât și evacuarea rapida a călătorilor în situații de urgență.
Metrorex mulțumește călătorilor pentru înțelegere și pentru opiniile și sugestiile cu privire la noul sistem de control-acces.
De asemenea, Metrorex mulțumește colaboratorilor: Primăria Municipiului București, R.A.T.B., Constructor, Consultant și tuturor celor care au sprijinit demersul de a asigura publicului călător condiții optime de transport.
Proiectul a fost derulat cu sprijinul Guvernulului României și este finanțat din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 si este în valoare de 149,7 milioane de lei, fără TVA.
Sursa: economica.net