Primarul PSD al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat joi ca de vineri incepe „marea testare in Capitala”. USR demonteaza insa aceasta operatiune, pe care o considera „un artificiu electoral”.

<

Incepe marea testare in Capitala!Primaria Capitalei lanseaza maine, 22 mai, la ora 13,00, platforma online www.testampentrubucuresti.assmb.ro, unde se pot inscrie voluntar 11.000 de bucuresteni, pentru a fi testati gratuit in vederea depistarii infectiei cu noul coronavirus.

(…) Testarea se va realiza in mod GRATUIT, Primaria Capitalei, prin ASSMB, urmand sa deconteze pentru fiecare persoana testata suma de 200 de lei, direct catre laboratoarele de stat si private afiliate proiectului.

Testarea moleculara se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – asadar este vorba de o testare eficienta, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infectii active cu coronavirus.

Pe platforma online se pot inscrie, in vederea testarii RT-PCR, bucurestenii care sunt asimptomatici, adica nu se afla in definitiile de caz stabilite de Institutul National de Sanatate Publica (INSP) si care doresc sa participe la proiect pe baza de voluntariat”, a anuntat Firea pe Facebook.

USR arata insa ce se acunde in spatele acestui anunt.

„Gabriela Firea nu a renuntat la ideea ‘testarii in masa’. Astfel, 11.000 de bucuresteni se vor putea inscrie incepand de maine pentru a fi testati gratuit, prin metoda Real Time PCR. Testele se vor face in ordinea inscrierii, fara a se avea in vedere alte criterii.

Insa tocmai aici este problema. Testele nu vor avea relevanta statistica, pentru ca voluntarii nu vor fi selectati conform unei metodologii de esantionare, asa cum se face in cercetarile serioase. Campania de testare nu va avea nici utilitate profilactica, pentru ca oamenii vor fi testati la intamplare, fara sa fie acordata prioritate celor care se afla in categoriile risc sau care au profesii esentiale.

USR Bucuresti a aratat de la inceput ca aceasta testare este doar un artificiu electoral inventat de Gabriela Firea in contextul pandemiei, din care bucurestenii nu castiga nimic concret. Daca era vorba despre o cercetare menita sa arate care este procentul din populatie care are deja anticorpi, deci care a avut COVID-19, atunci era nevoie de esantionare si era nevoie de un alt tip de teste. (Real Time PCR identifica prezenta virusului in organism, nu poate identifica daca subiectul a avut deja boala sau nu). Daca era vorba despre o campanie care sa diminueze riscurile persoanelor celor mai vulnerabile in fata noului coronavirus, atunci ar fi trebuit sa existe criterii de departajare intre beneficiarii acestui sprijin.

Insa, ca de obicei, Gabriela Firea nu face politici pentru cetateni, ci isi face campanie electorala mascata. Evident, din banii bucurestenilor”, anunta USR.

Transparenta face diferenta