Lista declaratiilor care trebuie obligatoriu depuse la AFM Bucuresti

0
487

Potrivit Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, absolut orice companie care importa sau produce anumite produse trebuie sa indeplineasca o serie de obligatii declarative catre Fondul de mediu – concret, operatorii economici care se regasesc in aceasta situatie trebuie sa depuna la AFM declaratii din care sa rezulte ca si-au indeplinit obligatiile stipulate prin lege. De astfel, agentii economici care nu depun la timp la AFM Bucuresti declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu vor fi sanctionati cu o amenda de 2000-2500 lei.
Obligatii declarative pe care le au agentii economici catre AFM
Intre contributiile pe care operatorii economici trebuie sa le faca la AFM, fac parte si urmatoarele:

<
  • Contributie de 2 lei/kg – este obligatoriu de platit de catre toti operatorii economici care introduc produse ambalate pe piata interna.
  • Contributie de 3% – este obligatoriu de platit de catre agentii economici care obtin venituri prin comercializarea unor deseuri feroase sau neferoase.
  • Contributie de 2% – pe piata interna exista substante clasificate prin norme legislative ca periculoase. Agentii economici, fara exceptie, care le introduc pe piata vor trebui sa plateasca aceasta contributie – concret, 2% din valoarea acestora.
  • Contributie de 2lei/kg – este obligatoriu de platit de catre agentii economici care importa anvelope noi sau uzate si le introduc pe piata interna pentru comercializare, in scopul reutilizarii.
  • Taxa de 0,3 lei/kg – va trebui sa fie platita de catre agentii economici care introduc pe piata interna uleiuri, fie ca sunt minerale, semisintetice, sintetice, fie ca sunt cu adaos sau fara.
  • Ecotaxa de 0,1 lei/buc. – necesar de platit de catre operatorii economici care introduc pe piata interna pungi si sacose obtinute din minerale si combustibili fosili, dar nu din resurse regenerabile.
  • Alte contributii pe care trebuie sa le plateasca operatorii economici le includ pe cele pentru echipamente electrice si electronice si baterii si acumulatori introduse pe piata nationala.

Specialistii de la SolutiiDeMediu.ro le recomanda operatorilor economici sa depuna la timp declaratiile la Administratia Fondului pentru Mediu (detalii aici) si sa nu depaseasca data limita. De asemenea, acestia considera ca externalizarea intocmirii declaratiilor se poate dovedi o decizie buna, avand in vedere ca pentru completarea acestor declaratii este necesar sa se depuna efort continuu. Specialistii de mediu au capabilitatea de a determina algoritmul de calcul fara greseala pentru orice tip de ambalaje introduse pe piata interna si, de asemenea, pentru deseurile valorificate sau reciclate.
Presupunand ca un operator economic si-a intocmit declaratiile in cadrul firmei, fara aportul unui angajat care sa stie cum sa le realizeze corect, insa la un moment dat decide ca este momentul sa apeleze la specialisti, externalizand serviciile, decizia poate fi considerata optima din mai multe motive. De exemplu, daca specialistii constata ca declaratiile fiscale au fost intocmite eronat vor putea sa intocmeasca declaratii rectificative pe care sa le depuna la Administratia Fondului pentru Mediu. Aceste declaratii rectificative trebuie sa fie insotite de o adresa de inaintare si anumite documente justificative.
In cazurile in care operatorii economici nu depun la timp declaratiile si depasesc termenul limita, vor fi sanctionati prin aplicarea unor penalitati si chiar dobanzi de catre institutiile competente, prin reprezentantii acestora. De astfel, in cazul unui control, reprezentantii AFM pot sa solicite verificarea existentei si corectitudinii declaratiilor pe care operatorii le-au intocmit si depus cu 5 ani in urma. Rezultatul unui astfel de control in care se constata nereguli se poate materializa in sanctiuni substantiale, dat fiind faptul ca majorarile si penalitatile adunate reprezinta 0,03%/zi din totalul sumei pe care operatorul o datoreaza.