USR a transmis, miercuri, ca Roxana Wring nu mai face parte din partid, deoarece statutul nu accepta fosti colaboratori ai Securitatii. Aceasta si-a dat demisia la solicitarea liderului USR Dan Barna. Totodata, Roxana Wring si-a pierdut si mandatul de consilier general. CNSAS a anuntat miercuri ca va cere instantei sa stabileasca daca Roxana Wring a colaborat cu Securitatea.
„Anunt de presa: Roxana Wring nu mai este de astazi membru USR. Partidul nostru are criterii clare la admiterea membrilor si nu accepta fosti colaboratori ai Securitatii. La inscrierea in partid si candidatura la alegerile locale, Roxana Wring a dat o declaratie pe proprie raspundere in care a sustinut ca nu a colaborat cu Securitatea sub nicio forma. Rezultatele verificarii CNSAS nu au fost pana in prezent comunicate conducerii USR. Astazi, presedintele Dan Barna i-a cerut demisia Roxanei Wring iar ea si-a depus-o, astfel incat sa nu afecteze imaginea partidului sau a colegilor. Conform legii, demisia din USR duce automat la pierderea mandatului de consilier general. In partid, Roxana Wring si-a dat demisia in urma cu aproximativ o luna de zile de la conducerea USR Bucuresti si din Biroul Municipal”, a transmis, miercuri, USR, intr-un comunicat de presa.
CNSAS va cere instantei sa stabileasca daca Roxana Wring a colaborat cu Securitatea

<

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii va transmite Curtii de Apel Bucuresti o actiune astfel incat instanta sa stabileasca daca Roxana Wring, consilier CGMB, a avut sau nu calitatea de colaborator al Securitatii, au precizat, pentru Mediafax, surse oficiale.
„Colegiul a aprobat Nota de Constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii, pentru urmatoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. g (primarii, viceprimarii, consilierii judeteni, consilierii in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, consilierii locali) – 1 persoana”, se arata intr-un comunicat de marti al Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).
Potrivit unor surse oficiale, persoana in cauza este Roxana Wring, consilier al Consiliului Municipiului Bucuresti (CGMB).
Dupa ce CNSAS depune actiunea in instanta, va fi stabilit termen de judecata, iar ulterior magistratii vor decide, pe baza probatoriului, daca Wring a fost sau nu colaborator al Securitatii.
Roxana Wring a demisionat, in luna septembrie, de la conducerea USR Bucuresti.

Reactia Roxanei Wring la decizia CNSAS

Roxana Wring spune ca a aflat neoficial despre demersul CNSAS si ca ea era cea urmarita de Securitate, lucru de care si-a dat seama vazindu-si dosarul de urmarire de la CNSAS.

”CNSAS a cerut instantei sa constate ca as fi colaborat cu Securitatea. Pentru mine este un soc. Nu am fost informata despre acest lucru. Nu am fost invitata vreodata sa dau vreo explicatie sau vreo clarificare. Am aflat neoficial despre asta si pur si simplu nu imi dau seama care este motivatia acestei decizii”, scrie Wring pe Facebook.
Ea vorbeste despre faptul ca s-a angajat la ONT la 22 de ani, despre plecarea sa din Romania, la varsta de 25 de ani, incepand cu modul in care a plecat, si despre reintoarcere si activitatile desasurate si spuen ca ea a fost cea urmarita de Securitate.
”Am plecat din Romania in 1980, la varsta de 25 de ani. Imediat dupa terminarea facultatii, la varsta de 22 de ani, m-am angajat la ONT. Am lucrat acolo doi ani, intre septembrie 1977 si noiembrie 1979. Am intocmit raportari si procese verbale pe care, la varsta respectiva, le-am considerat a fi parte din birocratia stufoasa si inutila a serviciului. Nu am semnat niciodata nimic in fata unui ofiter al Securitatii, despre care sa stiu ca ocupa o astfel de functie. Banuiam ca directorul ONT are legaturi cu Securitatea, dar niciodata nu am avut o certitudine in acest sens. In 1979 m-am casatorit cu un cetatean britanic si am solicitat acordul pentru a ma stabili impreuna cu el in strainatate. Dupa solicitari repetate, dupa ce mi s-a interzis sa mai ghidez grupuri de turisti, dupa ce am fost nevoita sa demisionez de la ONT, dupa o respingere nemotivata din partea statului si dupa un an de nopti nedormite, am primit acceptul de a parasi Romania. Probabil ca nu as fi primit acest accept daca nu traversam epoca in care Nicolae Ceausescu incerca sa mai pastreze aparentele in fata cancelariilor occidentale„ povesteste Wring.
”Certitudinea ca Securitatea era pe urmele mele am avut-o acum cateva luni cand mi-am vazut dosarul de urmarire la CNSAS. Dosar serios, in doua volume. Insa am fost surprinsa sa vad ca am si dosar de retea. Tind sa cred acum, dupa tot ce am trait si am vazut, ca era o practica a Securitatii de a-si da girul si de a-i ”incadra” birocratic pe toti cei care lucrau in ONT, probabil in special cei care lucrau cu turisti straini. Dosarul l-am cerut in vara acestui an, tocmai pentru ca aparusera acuzatii pe care le consideram aberante si pe care am vrut sa le demontez. Nu am avut timp sa consult dosarele in detaliu. Doar am vazut ca am dosar de urmarire si dosar de retea. Le-am cerut pe ambele in format electronic. Nu le-am primit nici pana in ziua de astazi. Am aflat ca am sanse sa le primesc spre finalul anului sau inceputul celui viitor. Deci dupa ce incepe procesul in instanta”, scrie Roxana Wring.
Ea spune ca a revenit in tara in 2009 pentru a ajuta, ca si-a dedicat activitatea patrimoniului bucurestean si urbanismului, s-a numarat printre fondatorii USR si a intrat in Consiliul General cu dorinta de a schimba lucrurile din interior. Si de a le schimba in bine.
”Mi-am atras multe antipatii din partea politicienilor care au vazut ca in CGMB nu mai functioneaza ”cooperativa” care era pana in 2016. Mi-am atras antipatii si din partea rechinilor imobiliari care au vazut ca nu votez PUZ-urile nesimtite. Am venit cu idei si proiecte pentru Bucuresti pentru ca eu cred in potentialul acestui oras.
Nu as fi facut nimic din toate acestea daca nu as fi avut constiinta curata. In anul al treilea de facultate mi s-a propus sa intru in PCR. Eram o studenta cu rezultate bune si mi s-a sugerat ca, daca vreau o cariera academica, ar fi bine sa depun o cerere de intrare in partid. Am refuzat. Am fost urmarita de Securitate inca inainte sa lucrez la ONT. La terminarea facultatii am dat concurs sa lucrez ca ghid pentru ca era singura sansa de a fi in contact cu lumea occidentala. Era pentru mine o gura de oxigen, o fereastra spre normalitatea la care nu puteam spera macar in Romania. Am fost urmarita de Securitate si cand lucram la ONT si mai ales dupa ce am plecat din Romania”, mai sustine Roxana Wring.