Într-o declarație pentru PS News, jurnalistul Oreste Teodorescu cataloghează intrarea în lupta pentru Primăria Capitalei a fostului președinte Traian Băsescu ca fiind ”supraevaluată”.

<

„Abia 30% obține Gabriela Firea aflată în mandat. Tot peste 30% obține și Nicușor Dan, care are în spate 2 formațiuni politice mult mai mari decât PMP-ul și atunci prin ce matematică stranie ne poate convinge pe noi Traian Băsescu că poate obține un scor asemănător?”, spune Oreste.””

Astfel, realizatorul de televiziune este de părere că fostul șef al statului nu poate obține mai mult de 12-13 procente din voturile bucureștenilor.

„Văd mai multe bariere și haideți să o luam în primul în rând în plan personal-profesional din perspectiva lui Traian Băsescu: 2 mandate Primar General, 2 mandate Președinte. O cutumă a lumii civilizate ne arată că un om care a ocupat cea mai înaltă poziție într-un stat, la eliberarea mandatului de președinte optează, sigur, de a rămâne în interesul național și de a aduce servicii patriei, dar dintr-o poziție de reprezentare care să țină cont de statutul de președinte pe care l-a avut.

Poate ține conferințe, poate reactiva relațional cu foștii președinți și așa mai departe. Traian Băsescu este un politician atipic. El ne-a obișnuit pe toți cu sinusoidala asta: urcușuri abrupte și coborâri abisale. Din punct de vedere strict ca om, reclădirea prestației domnului Băsescu la Primăria Capitalei, are șanse mici, pentru că domnia să nu poate obține mai mult de 12-13 procente din voturile bucureștenilor.

Traian Băsescu poate spune orice, mai ales că este un politician aflat în campanie electorală. Mie mi se pare că din punctul lui de vedere se duce un pic în derizoriu, pe de altă parte, din punct de vedere politic, înțeleg ambiția domniei sale pentru posibilele negocieri de la alegerile generale. Dar intrarea în joc a lui Traian Băsescu, mie mi se pare un pic supraevaluată de către unii analiști, bineînțeles și de către domnia sa (30%). Păi abia 30% obține Gabriela Firea aflată în mandat.

Tot peste 30% obține și Nicușor Dan care are în spate 2 formațiuni politice mult mai mari decât PMP-ul și atunci prin ce matematică stranie ne poate convinge pe noi Traian Băsescu că poate obține un scor asemănător? El are scorul undeva la 8-10% și poate ajunge la 15% cu marja de eroare, acolo joacă Băsescu. Între 12 și maxim 15 procente” a mai declarat Oreste Teodorescu pentru PS News.

Din cauza trecutului nu prea ”armonios” dintre Traian Băsescu și PSD-iști, fostul președinte este ”cumva obligat în această campanie electorală să nu-l atace pe Nicușor Dan”, fiind astfel ”blestemat să o atace pe Gabriela Firea”, așa cum declară realizatorul TV.

„Traian Băsescu este obligat cumva în această campanie electorală să nu-l atace pe Nicușor Dan pentru că ar fi total incoerent, domnia să fiind primul politician care s-a susținut sau care a susținut ideea unui candidat comun al Dreptei împotriva Gabrielei Firea, acum tot cel care l-a susținut să-l atace pare bizar și confuzează foarte mult din punct de vedere electoral.

Deci Traian Băsescu este blestemat în aceasta campanie s-o atace pe doamna Gabriela Firea , încercând să capitalizeze voturile de pe partea dreaptă a celor care nu vor fi foarte convinși de prestația lui Nicușor Dan. Deci, tehnic vorbind, el va încerca să ia voturile lui Nicușor atacând-o pe Gabriela Firea. Nu cred că va lua foarte multe voturi din bazinul electoral al Gabrielei Firea pentru că acum știm foarte bine că intre Băsescu și PSD-iști nu există chiar așa o armonie teribilă.” a mai susținut acesta.

Nu în ultimul rând, întrebat cum ar putea arăta clasamentul final pentru Primăria Capitalei, Oreste susține că scorul celor 3 principali candidați depinde foarte mult de prezența la vot. Așadar, potrivit jurnalistului, la o prezență la vot de peste 40%, „Nicușor Dan și garnitura lui de primari de Sectoare sunt în pole position”, în vreme ce la o prezență la vot sub 35%, avantajul se muta în tabăra PSD.

Eu cred că dacă va fi o mobilizare exemplară și o prezență la vot de peste 40%, Nicușor Dan și garnitura lui de primari de Sectoare sunt în pole position. La o prezență la vot sub 35%, avantajul se muta în tabăra PSD. În orice caz, în varianta optimistă pentru noi, alegătorii, cei de dreapta ar fi Nicușor Dan pe primul loc, Gabriela Firea pe locul 2 și Traian Băsescu pe locul 3. Iar mizând pe o prezență slabă la în București, probabil că fi bătălia foarte strânsă între Firea și Nicușor.” a conchis jurnalistul.