Bucuresti
Gabriela Firea si Florentin Pandele apar in interceptarile DNA dintr-un mare dosar de coruptie

Recent finalizat de procurorii DNA şi trimis în instanţă, dosarul arată cum șefii Casei de Sănătate privilegiau anumite firme. Într-un răspuns pentru Libertatea, Gabriela Firea neagă categoric orice legătură cu cei care vorbesc la telefon despre ea. Printre firmele ajutate sunt Adir Soft Advertising și Adir Soft IT Services, ambele deținute de Irina Geambașu, soția și apoi fosta soție a lui Răzvan Geambaşu, chiar director executiv la Casa de Asigurări de Sănătate București.
Cei doi foști soți discută cum să sporească afacerile cu spitalele, unele dintre ele în subordinea Gabrielei Firea. Există trei cazuri în care ei discută despre intervenții la cei doi primari. E vorba de discuții între terți, dintr-un dosar public, unde Gabriela Firea și Florentin Pandele nu au vreo calitate.
1. „Pandele i-a certat pe cei din jur că nu au rezolvat”
În dosarul trimis la instanță apare o discuție în care Răzvan Geambașu îi povestește fostei consoarte că s-a întâlnit cu Florentin Pandele.
Iar edilul din Voluntari i-ar fi „certat pe toți din jur”, care nu l-ar fi sprijinit pe Geambașu să ocupe o funcție importantă din sistemul asigurărilor de sănătate.
„De bun augur. M-am văzut aseară cu domnu’ primar de la Voluntari, încântat să mă cunoască, că a vorbit lumea foarte frumos de mine, i-a certat pe toți din jur că nu au rezolvat până acum… așa că e de bine, zic eu. Aștept cu interes.”
„Și zilele viitoare, să văd ce se întâmplă, după aia…”, îi spune Răzvan Geambașu fostei soții.
2. Răzvan Geambaşu: „Am pârghiile necesare acuma, în câteva zile, mă văd și cu familia de primari”
În afacerile cu spitalele de stat, nu întotdeauna lucrurile merg șnur.
Managerul unui spital din subordinea Primăriei Capitalei a luat-o la rost pe Irina Geambașu, amenințând că îi va raporta Gabrielei Firea intervențiile sale.
Plus neregulile din contracte.
Rebela este Tania Rădulescu, cea numită, în aprilie 2017, în funcția manager al Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială.
Irina Geambașu se înfurie pentru că i se pare că Tania are ceva cu ea și, în iulie 2017, cere intervenția promptă a fostului soț, șef la Casa de Asigurări de Sănătate București.
„Deci isterie maximă, frate! Auzi că o șantajez, că o să mă pârască la Firea, că sunt o nemernică!”, se confesează Irina Geambașu, la telefon.
Răzvan Geambașu o asigură că noul manager se va liniști, prin intervenția la „familia de primari”.
„Geambașu Ion Răzvan: O să reglementăm și situația cu Tania, mai lasă-mă o săptămână-două, că o să merg eu până la ea și se va liniști.”
„Geambașu Irina Adelina: Poți… cu Tania… Tania a chemat-o pe directoarea economică și i-a prezentat-o pe noua directoare medicală de la Casă că…și asta m-a sunat ieri plângând «Aoleu, doamna Irina, ce-mi… a zis: gata, zice: nu mai are prietena ta să te apere, am să te mănânc și pe tine și pe toți de-aicea!”
„Geambașu Ion Răzvan: E, na! Un căcat! Vezi de treabă că o liniștesc eu pe Tania. Am…, … am pârghiile necesare acuma, în câteva zile, marți, eu mă văd și cu familia de primari… asta zic… ușor, ușor le așezăm„.
Directoarea care s-a opus soților Geambașu a pierdut postul!
Tania Rădulescu, cea invocată în convorbirea celor doi, a pretins în fața anchetatorilor DNA că, de la numirea în funcție, a constatat mai multe nereguli financiare.
Printre ele: cele din contractele dintre spital și Adir Soft Advertising și Adir Soft IT Services, ambele firme controlate de Irina Geambașu.
La un moment dat, a refuzat să mai semneze contractul cu firma Adir.
A fost demisă, în 12 februarie 2018, de către primarul municipiului București, este versiunea Taniei Rădulescu în fața procurorilor.
Ca și în cazul conversației soților Geambașu, și Tania Rădulescu a pomenit-o pe Gabriela Firea fără să poată aduce vreo probă.
Deși în subordinea Primăriei Capitalei, spitalele coordonate de Gabriela Firea primesc, ca și cele ale Consiliilor Județene, peste 80% din bugetul lor tot din cele 6 miliarde, banii de la Casă, din taxele pacienților.
3. Când apare un manager-prieten, „ușile care au fost închise”, se deschid!
În alt caz interceptat de procurori, Irina Geambașu află că un amic a ajuns într-un post-cheie.
Își sună soțul.
Prietenul Ion Ovidiu Mihăescu era noul șef de la Institutul C.I. Parhon, unde, până atunci, „ușile au fost închise” pentru firmele ei de soft.
„Hai că m-a sunat Carmenușa de la Parhon și mi-a zis că de ieri Ovidiu Mihăescu e noul manager la Parhon!„.
Cine este Carmenușa?
„Este șefa laboratorului, sora noastră, Carmen Iordăchescu!„
„Da. Carmen este de mult la Parhon, de 20 de ani, de… nu știu”.
Fostul său soț se adaugă optimismului.
„Da, eu… chiar mă bucur! Eu chiar mă bucur! O să mergem să – facem o vizită mâine, poimâine…”
„(…) Pentru că de aici încolo… are timp în toamna asta să așeze ploile acolo, să începem o colaborare cu ăia după ani de zile în care au… ușile au fost închise acolo”.
Planificau să refacă la Ilfov echipa de la București
Dar nu totul este roz.
Pentru că managerul care tocmai plecase de la Instititutul Parhon, Ana Maria Nițulescu, ajunge și ea la Casa de Sănătate București, unde domnise până atunci Răzvan Geambașu.
„Tembela asta și-a luat… asta care a dat examenu pe postu tău, și-a luat lichidarea aicea, de la Parhon”.
Geambașu se reorientează. Are două variante. Una legată de intervențiile la Firea&Pandele.
„Eu acuma o să vorbesc cu el, să văd în ce ape se scaldă… dacă îmi dă funcția de director DRC, dacă nu… atunci eu mâine am o întâlnire, în care o să văd exact care este …(neinteligibil)… pe săptămâna viitoare, când s-o întoarce doamna primar, tre să ne vedem”
„Și el făcuse deja discuția pentru Parhon și… mai era o variantă, că dacă ră… e să rămânem în sistemul de asigurări, să mergem amândoi la Casa Ilfov. El pre… de fapt Ilfov! El preia Casa de Asigurări și eu Direcția sau invers.”
„Da… asta a fost, așa, mai mult de distracție. Și așa… Și i-am zis: ««Mă, dacă îmi ies ploile… vorbim… poate refacem echipa de la Casa București».”
Numai că „refacerea echipei de la Casa București” la Casa Ilfov, județ unde și Firea și Pandele sunt foarte influenți, nu mai are loc.
Pentru că Răzvan Geambașu și „echipa” sunt săltați de DNA.
Iar, acum, ei sunt trimiși în instanță.
Inculpați pentru 18 fapte de trafic de influență
Răzvan Geambaşu este acuzat în dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și 18 fapte de trafic de influență, în formă continuată.
Irina Geambaşu este acuzată de 18 fapte de cumpărare de influență, în formă continuată.
DNA acuză că, „în perioada ianuarie 2016 – august 2017, inculpatul Geambașu Ion-Răzvan, în calitatea menționată mai sus, a pretins și a primit suma totală de 40.750 lei, prin 18 operațiuni de transfer bancar, din contul inculpatei Geambașu Irina-Adelina, în contul său personal, pentru a determina funcționarii publici din cadrul unităților spitalicești din București să încheie sau să deruleze relații comerciale în condiții avantajoase cu o anumită societate comercială ce asigura servicii informatice”.
Firea neagă, Pandele nu comentează
Libertatea a trimis întrebări către Gabriela Firea și către soțul său, Florentin Pandele.
Ziarul i-a întrebat dacă îi cunosc pe soții Geambașu.
În cazul primarului din Voluntari, Florentin Pandele a fost rugat să explice dacă întâlnirea în care s-a rățoit la proprii angajați în favoarea lui Răzvan Geambașu este reală.
Gabriela Firea a negat explicit orice legături cu familia Geambașu, eventuale întâlniri cu ei, precizând și că nu a auzit despre firmele controlate de Adelina Geambașu.
Despre demiterea Taniei Rădulescu de la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, primarul Bucureștiului spune că nu el a demis-o.
‘Dr. Tania Radulescu a fost demisa din functia de manager al spitalului de catre Consiliul de Administratie’, sună răspunsul Gabrielei Firea. Consiliul ar fi luat în calcul la demitere ‘problemele de management ale spitalului’.
De asemenea, Gabriela Firea precizează că la forul care coordonează activitatea spitalelor Primăriei, ASSMB, nu există nicio sesizare trimisă de Tania Rădulescu.
Până la ora închiderii ediției, Florentin Pandele nu a oferit explicațiile sale, pentru cititorii Libertatea.
În această cauză sunt inculpate 59 de persoane și 31 de firme din domeniul acordării de îngrijiri medicale la domiciliu, iar prejudiciul constatat de anchetatorii DNA este de peste 20 de milioane de lei. Printre cei care vor fi judecați sunt: Marian Burcea, fost șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Alin Sergiu Costache, la data faptelor șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS, Lucian Liviu Bara, președintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București până în 13 iulie 2017, Ion Răzvan Geambașu, la data faptelor director executiv al CASMB și manager al Direcției – medic-șef. Alături de aceștia sunt în fața judecătorilor alți funcționari din CNAS și CASMB, un avocat, dar și reprezentanți ai unor societăți care activau în domeniul îngrijirilor la domiciliu. Procurorii DNA susțin că șefii din CNAS și CASMB credeau că pot concedia pe cei nesupuși, pot distruge pe cei care contestă sistemul, pot manipula înfăptuirea justiției. Alţi inculpaţi se lăudau că pot decide numiri în funcţii, prin inervenţii la persoane influente.
Bucuresti
Ce poți vedea la Zilele Bucureştiului

Zilele Bucureştiului sunt sărbătorite de Muzeul Municipiului Bucureşti la Palatul Suţu, Casa Dinu Lipatti şi Casa Filipescu-Cesianu, publicul fiind invitat să participe la un program complex, dedicat tuturor categoriilor de vârstă, ce include evenimente şi expoziţii interesante al căror subiect central se referă la istoria şi cultura Capitalei.
PALATUL SUŢU (BD. I.C. BRĂTIANU, NR. 2)
Vineri, 20 septembrie, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare), Porţi deschise cu ocazia Zilelor Bucureştiului la Palatul Suţu – intrare gratuită pentru vizitatori la expoziţiile deschise, al căror subiect principal se referă la Capitală:
* Expoziţia permanentă „Timpul Oraşului”, dedicată istoriei oraşului Bucureşti;
* Expoziţia tematică „Calea Victoriei, incursiune în istoria unei uliţe domneşti”;
* Expoziţia tematică „Dinamica palatelor voievodale de la Bucureşti şi Târgovişte în perioada medievală”;
* Expoziţia tematică „Arheologie digitală: Trecutul medieval al Bucureştiului dintr-o perspectivă ceramică”;
* Expoziţia outdoor de fotografie „Trecut-au anii 2024”, prin care vizitatorii pot retrăi farmecul Bucureştiului de altădată prin prisma fotografiilor realizate de Şerban Lăcriţeanu în anii ’70.
Se vor putea vizita şi expoziţiile tematice „Între România şi Franţa. Un parcurs plastic remarcabil” şi „Vechi cărţi româneşti cu steme domneşti şi stihuri poeticeşti”.
Vineri, 20 septembrie, ora 17.00, publicul este invitat să participe la vernisajul expoziţiei tematice „Universul restaurării ceramicii”.
Vineri, 20 septembrie, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare), proiectul PRINCIPIUM MOBILITAS, organizat de Direcţia de Mediu – Serviciul Ecologie Urbană, Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti. În cadrul proiectului vor fi prezentate în foyerul Palatului Suţu materiale muzeale itinerante proprii referitoare la istoria Jandarmeriei (uniforme naţionale şi internaţionale), puse la dispoziţie de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, materiale şi machete puse la dispoziţie de Institutul Astronomic al Academiei Române şi de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu – Muzeul Municipiului Bucureşti, precum şi machete puse la dispoziţie de Societatea de Transport Bucureşti.
CASA DINU LIPATTI (BD. LASCĂR CATARGIU, NR. 12)
Vineri, 20 septembrie, ora 18.00 – „Zilele Bucureştiului” la Casa Dinu Lipatti – Recital Tinere Talente. Eveniment organizat de Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia Regală Margareta a României. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.
Solişti: Iuliana Ioana (soprană), Olga Florea (soprană), Daniel Dumitrascu (pian) – studenţi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
În program: G. Dendrino, P.I. Ceaikovski, G. Puccini, G. Bizet, C. Debussy, E. Doga, Bach-Busoni, G. Verdi, A. Catalani, J. Massenet, A. DvoĹ™ak, J. Offenbach.
LA˜ CASA FILIPESCU-CESIANU (CALEA VICTORIEI 151)
Sâmbătă & duminică, 21 şi 22 septembrie, Weekend Sessions în grădina Casei Filipescu-Cesianu. Accesul la evenimentele din grădină este gratuit. Programul complet este detaliat mai jos.
Sâmbătă, 21 Septembrie 2024
De la 15.00: Expoziţie în grădină „Dialoguri în culoare” – 15 tineri artişti îşi expun picturile (Fii Artă)
De la 15.00: Atelier de educaţie digitală & robotică – MindHub Bucureşti Unirii
16.00 – 17.00: Performance „Changing Skins & Nemira” – Moderator Eli Bădică
16.00 – 20.00: Instalaţie literară „Rezervaţie: Cititorul de Ficţiune” – Editura Nemira
17.00 – 18.00: Sesiune de yoga – BodyMind Balance cu Alexandra Bociu (Con Sabor)
18.30 – 19.30: Sesiune de jazz – Jazzy Jo
19.30 – 20.30: Întâlnire literară Nemira cu Andrei Crăciun despre cartea „Turbo”
19.30: Sesiune de tango – pian, chitară, bandoneon (Dan Maftei, Alex Ionescu, Alexandru Nuca) + TDJ set tematic – Robert Andrei Botezat
Duminică, 22 Septembrie 2024
De la 15.00: Expoziţie în grădină „Dialoguri în culoare” – 15 tineri artişti îşi expun picturile (Fii Artă)
De la 15.00: Atelier de educaţie digitală & robotică – MindHub Bucureşti Unirii
15.00 sau 16.30: Tur ghidat – Andreea Mâniceanu, muzeograf MMB (23 lei/adult, 16 lei/elev şi studenţi, înscrieri pe [email protected])
15.30: Atelier de fotografie urbană – coordonat de Octavian Pavel
16.00 – 20.00: Instalaţie literară „Rezervaţie: Cititorul de Ficţiune” – Editura Nemira
17.00 – 18.00: Sesiune de yoga – BodyMind Balance cu Alexandra Bociu (Con Sabor)
17.30 – 18.30: Sesiune de chitară & pian – Monica Gemene şi Roxana Cioran
18.30 – 20.00: Sesiune de tango – pian, chitară, bandoneon (Dan Maftei, Alex Ionescu, Alexandru Nuca) + TDJ set tematic – Robert Andrei Botezat
* De asemenea, publicul este invitat să descopere la Casa Filipescu-Cesianu expoziţia permanentă – Muzeul Vârstelor, precum şi expoziţia tematică „Gust, rafinament şi sociabilitate în Bucureştiul primei jumătăţi a secolului XX” (deschisă în perioada 29 august – 10 noiembrie 2024).
Program: miercuri – duminică, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare).
Preţ bilete:
13 lei – bilet întreg; 6 lei – bilet redus (pensionari, militari, elevi, studenţi).
Bucuresti
900 de blocuri din Bucuresti, fara apa calda

Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. Compania Municipală Termoenergetică București (CMTEB) S.A. anunță că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice. Lucrările vor afecta toate sectoarele Capitalei.
Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. În sectorul 2 al Capitalei, lucrările vor dura pană pe 19 august, potrivit Termoenergetica. În zona cuprinsă între traversarea Căii Giulești și Calea Griviței, Sectoarele 1 și 6, se fac lucrări de reparație și modernizare a conductelor. 12 blocuri rămân fără apă caldă până pe 6 august, la ora 23:00.
Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1973.
De asemenea, conductele vor fi reparate și în zona străzilor Torentului, Cozia, Terasă Colentina, Doamna Ghica din Sectorul 2. Până pe 19 august, la ora 23:00, 452 de blocuri nu vor avea agent termic. Magistrală I Sud având o vechime de 40 de ani. Anul trecut, în zonă, a fost înlocuit un tronson de peste 150 metri de țeavă.
În Sectorul 3, se vor face lucrări de modernizare în cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București – Obiectiv 3 Magistrală I Sud tronson CM18 – CB5/C – CV4”. În acest context, două puncte termice, respective 17 blocuri, rămân fără apă caldă până pe 10 august, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1965.
Tot în Sectorul 3, se fac lucrări de reparații pentru o conductă din 1975 iar alte aproape 230 de nu au agent termic până pe 7 august, la ora 23:00.
În Sectorul 4, pe strada Nitu Vasile, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1987.
Lucrări se vor face și pe strada Luică și 166 blocuri nu vor avea apă caldă până în data de 7, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1976.
Pe Bulevardul Unirii din Sectorul 5 al Capitalei, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă, către 14 blocuri, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1990.
Și în strada Virtuții din Sectorul 6, se vor executa lucrări de refacere a căminului „CU3” și de înlocuire a unor vane cu diametrul de 800 mm, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice și un modul, până în data de 9 august 2024, orele 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei este 1976.
Bucuresti
Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest! 3 Octombrie – Universitata Politehnică București

- Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest, va avea loc pe 3 octombrie 2024, în Aula Magna din cadrul Universității Politehnica din București și va aduce unii dintre cei mai renumiți speakeri internaționali din domeniu față în față cu publicul român.
Psiholog clinician și autor de renume mondial, Dr. Shefali Tsabary vine în premieră în România, pentru a discuta despre arta și practica parenting-ului conștient și despre cele mai eficiente modalități de a crește copii autentici, fericiți și rezilienți.
Potrivit The Parenting Index*, la nivelul anului 2021, 61% dintre părinții din România resimțeau o presiune intensă din partea societății în legătură cu modul în care aleg să își crească proprii copii, în vreme ce 46% dintre ei considerau că rolul de părinte este mai dificil decât s-ar fi gândit.
„Într-o epocă în care parenting-ul se poate simți precum navigarea unui labirint de sfaturi în continuă schimbare, este esențial să ne unim pentru a împărtăși, învăța și crește ca o comunitate informată. Evenimentul nu este doar despre diseminarea informațiilor; este despre declanșarea conversațiilor, formarea de conexiuni și crearea unei rețele de sprijin care se extinde cu mult dincolo de aceste ziduri. Prin paneluri de experți și sesiuni interactive, aspirăm să reducem decalajul dintre cercetarea academică de ultimă oră și practica de zi cu zi”, spune Diana Bălan, fondator ParentED Fest.
În cadrul evenimentului, unii dintre cei mai renumiți specialiști internaționali din domeniu vor interacționa cu publicul din România:
- Dr. Shefali Tsabary, psiholog clinician, speaker internațional și autorul cărților cu vânzări record “Harta parentingului modern” și „Părintele conștient”, traduse inclusiv în limba română, vine în premieră în România. “Paradigma tradițională de parenting are la bază ierarhia și presupune că părintele știe mai bine. Parenting-ul conștient detonează această paradigmă și aduce reciprocitatea în relație. Aș spune că, de multe ori, profesorul este copilul, învățând părintele cum să devină o versiune mai bună a sa și, mai ales, cum să trăiască în prezent, așa cum doar copiii știu să trăiască”. Dr. Shefali reușește să cuprindă în cărțile sale provocările cu care familiile se confruntă în 2024, ajungând astfel la milioane de părinți din întreaga lume și demontând rând pe rând metodele învechite de a-i educa pe cei mici, în urma a numeroase cercetări și ani întregi de experiență.
- Dr. Deborah MacNamara, om de știință, consilier clinician și expert în parenting cu peste 25 de ani de experiență, autoarea uneia dintre cele mai celebre cărți dedicate părinților din întreaga lume – „Rest, Play, Grow”. “Copiii noștri nu sunt meniți să facă eforturi pentru dragostea noastră. Ei sunt meniți să se simtă confortabil în grija noastră pentru a se putea juca și dezvolta. De asta, siguranța relației este esențială”.
- Dr. Vanessa Lapointe, doctor în psihologie, autor și „educator pentru părinți”, va contribui la înțelegerea evoluției copiilor și va oferi sfaturi părinților într-una dintre cele mai mai provocări ale parentingului: cum putem insufla celor mici reziliență fără să cauzăm traume. “Din păcate, principala lecție pe care o învață copiii de la disciplinarea clasică este că dragostea părinților este condiționată și în directă legătură cu un comportament de obediență”.
- Dr. Greer Kirshenbaum, expert în parenting, autor, cercetător în neuroștiințe, specialist în somnologie infantilă și dezvoltarea timpurie a copiilor, va vorbi la București despre unul dintre cele mai importante subiecte din parentingul modern: gestionarea stresului pentru a construi sănătatea mintală a bebelușilor și părinților. “Sănătatea somnului se construiește, ajutându-ți copilul să adoarmă și să readoarmă, ținându-l în brațe și oferindu-i dragoste cât timp are nevoie de tine”.
ParentED Fest este susținut de Lidl România – Strategic Partner, Sanador – Heathcare Partner, alături de ThedaMar, AutoKlass, One United Properties, Catena, Casa Timiș, Raiffeisen Bank și CEC Bank. Parteneri media: ZYX Books și Euromedia.
Biletele sunt puse în vânzare pe https://parentedfest.ro/ și în rețeaua IaBilet.ro.