Speranţa Clişeru lucrează, din nou, direct cu Primarul General Gabriela Firea. Ea a fost astăzi prezentă la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti unde a ocupat un loc la prezidiu în calitate de consilier personal. Speranţa Clişeru a însoţit-o pe Firea şi în cursul zilei de ieri la negocierile cu Guvernul privind banii pe care primarii urmează să-i primească de la bugetul de stat. Surse din primărie spun că Speranţa Clişeru a fost angajată consilier din ianuarie anul acesta, după ce pe 20 decembrie 2018 a fost eliberată din funcţia de prefect al Capitalei.
Speranţa Clişeru trece drept o apropiată a familiei Firea Pandele. A fost prefectul judeţului Ilfov între 2013-2014. A lucrat în Primăria Voluntari în mandatul lui Florentin Pandele, unde a ocupat funcțiile de administrator public și de director executiv. De asemenea, a fost consilier parlamentar la cabinetul Gabrielei Firea când aceasta era senator, în perioada 2012-2013.
În 2017, din joburile primite de la cuplul Firea-Pandele a încasat 191.640 de lei (o medie de 15.970 de lei pe lună). Banii sunt încasaţi din salariile de la Primăria Capitalei şi de la Green City Voluntari, firmă înfiinţată şi administrată de Primăria Voluntari, dar şi din indemnizaţiile primite ca membru în Consiliul de Administraţie a trei companii de stat bucureştene. E vorba despre RATB, Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă, precum si Compania Municipală Pază şi Securitate. Tot în 2017, Clișeru – o apropiată a familiei Pandele – Firea, a avut venituri și de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitara Europa, organism al cărui membru fondator este tot Primăria Voluntari.
Guvernul a decis pe 20 decembrie 2018 încetarea mandatului prefectului de Bucureşti, Speranţa Clișeru. Decizia a fost luată printr-o hotărâre de guvern iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne. Schimbarea era așteptată din momentul în care Clișeru a contrazis-o public pe Carmen Dan pe tema intervenției în forță a jandarmilor la mitingul Diasporei din 10 august.
Speranţa Clișeru și Gabriela Firea au intrat în conflict deschis cu ministrul de interne, Carmen Dan și cu liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzându-i că vor să arunce răspunderea pentru violențele din 10 august asupra lor.
”Eu nu am semnat un ordin, eu am aprobat un ordin emis de Jandarmerie”, a declarat prefectul Capitalei, Speranța Clișeru, la audierile din Parlament din luna septembrie.  Clișeru le-a explicat senatorilor că a existat o confuzie în spațiul public din cauză că legea jandarmeriei și legea adunărilor publice conțin prevederi contradictorii. Legea jandarmeriei menționează că intervenția se dispune în scris de către prefect, în timp ce legea adunărilor publice prevede că prefectul aprobă intervenția la cererea Jandarmeriei.
Clișeru a declarat la scurt timp după protest că nu a fost în Piața Victoriei în ziua de 10 august și nu a văzut cu ochii ei ce se întâmplă acolo, cu toate că a semnat ordinul de evacuare a Pieței de către jandarmi.
”Nu, nu am fost în Piață”, le-a spus Speranța Clișeru jurnaliștilor care au întrebat-o unde a urmărit evoluția evenimentelor din 10 august. ”Nu am văzut cu ochii mei, nu am fost în Piață”, a insistat prefectul chestionat dacă s-a bazat doar pe informațiile primite de la jandarmi sau a văzut cu ochii ei ce se întâmplă.
Declarațiile Speranței Clișeru le contrazic pe cele făcute de ministerul de Interne, Carmen Dan, și de maiorul Laurențiu Cazan, comandantul efectivelor de jandarmi aflate în Piața Victoriei pe 10 august. Ambii oficiali au afirmat că prefectul Capitalei, care a semnat ordinul de intervenție, a fost prezentă la fața locului începând cu ora 16:00.

<
Transparenta face diferenta