Patru patronate ale transportatorilor participă la protest – Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum şi Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002, potrivit News.ro.

<

„Ordonanţa de Urgenţă nu este suficientă, aşteptăm tarifele. O să mai falimenteze nişte firme până când ASF anunţă tarifele”, a spus preşedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu.

Potrivit OUG aprobată de Guvern şi publicată miercuri seară, „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA”.

„Transportatorii rutieri consideră inadmisibil ca Guvernul să dispună ca ASF să stabilească tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, după ce criza RCA a fost provocată chiar de ASF. (…) Potrivit art. 34 din OUG publicată în 14.09.2016, tariful maxim se stabileşte de ASF fără nicio ghidare sau restricţie prin Ordonanţa de urgenţă”, consideră UNTRR, într-un comunicat de presă.

Transportatorii cer şi demisia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, considerat responsabil de creşterea semnificativă a tarifelor RCA în ultimul an.
Pe de altă parte, alte două patronate – Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) şi Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI) – au anunțat că nu vor continua protestul.
COTAR consideră benefică adoptarea de către Guvern a măsurii de îngheţare a preţului poliţelor RCA, după calculele tarifelor de referinţă pe diferite clase de autovehicule, în funcţie de riscuri omogene, ce vor fi transmise de către ASF, în perioada următoare.

„Mitingul este ultima formă de protest ,dar noi am obţinut tot ce ne-am propus prin dialog. (…) Guvernul României a dat curs la toate cererile transportatorilor”, a arătat COTAR, într-un comunicat transmis joi dimineaţă.

COTAR sugerează că protestul a fost deturnat în alte scopuri decât cele care ţin strict de solicitările privind tarifele RCA, fără a da detalii.
De altfel, Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, spunea, în cadrul emisiunii „24 de minute” de la Digi24, că dă autorităților un răgaz de 60 de zile, pentru a vedea cum va stabili ASF prețul de referință al polițelor.

Transparenta face diferenta