Primaria condusa de Gabriela Firea vrea sa plateasca aproximativ 80 milioane de lei pentru patru statui dedicate Centenarului Marii Uniri. Dintre ele, cea mai scumpa costa aproape 50 de milioane de lei si va avea dimensiuni impresionante, urmand sa fie amplasata in Piata Alba Iulia.
Cele patru statui sunt: Regel Ferdinand I, politicianul IC Bratianu si generalul Henri Mathias Berthelot, plus monumentul „Marea Unire”. Acesta va avea diametrul de 35 m si inaltimea de 25 m. Statuia lui IC Bratianu, care va avea o inaltime de 15 metri, si va fi amplasata in rondul de la Universitate, cea a generalului Henri Mathias Berthelot, pe strada cu acelasi nume, la intersectia cu str. Luigi Cazzavilan, iar cea a Regelui Ferdinand I, in Piata Victoriei. Aprobarea acestor monumente s-a facut in baza unor initiative, incepand cu anul 2007 pana in prezent, insa banii vor fi platiti acum, anunta Hotnews.ro.
Suma uriasa alocata pentru cele trei statui,locul unde municipalitatea a decis sa fie amplasate, fara inca sa existe avizele necesare, si rezumarea centenarului la constructia de statui, ridica mari controverse. De exemplu, cu aceasta suma uriasa putea fi amenajat un nou parc dedicat evenimentului, se putea construi un pasaj, o linie noua de autobuz sau tramvai, se puteau reamenaja cateva piatete publice sau bulevarde, iar personalitatile respective sa fie celebrate cu un simplu bust, de cateva zeci de ori mai ieftin. Astfel, se facea ceva cu adevarat folositor pentru cetatenii acestui oras.
Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, a organizat in data de 20.02.2007 un concurs de solutii pentru realizarea unui monument de for public dedicat Marii Uniri de la 1918. Concursul a fost castigat de artistul plastic Ioan Bolborea. Monumentul costa nu mai putin de 42.894.360 lei pret fara TVA – in total 51,17 milioane lei.

Așa arata în prezent monumentul

Potrivit site-ului bolborea.ro, „monumentul va avea diametrul la sol de aproximativ 35 de metri si inaltimea de 25 metri”. Lucrarea de arta de mari dimensiuni va fi amplasata in Piata Alba Iulia, Sector 3, Bucuresti.
Valoarea alocata in anul 2017 pentru Monumentul Marea Unire este de 6, 5 miloane lei, conform Hotararii Consiliului General nr. 129/05.04.2017.
Sculptorul Ioan Bolborea, creatorul Monumentului Marii Uniri, care va fi amplasat in Piata Alba Iulia din Bucuresti, a declarat in iunie, intr-o conferinta de presa, ca o parte a lucrarii, sub forma de holograme, va putea fi vazuta de public incepand de anul viitor.
 „Am incercat sa surprind in acest monument, la modul figurativ, atmosfera sarbatoreasca a adunarii de la Alba Iulia, poporul care venea, entuziast, din toate tinuturile locuite de romani, pentru a fi de fata la implinirea celui mai maret act al istoriei noastre. (…) Monumentul aduce cu o cupola a carei origine este o entitate organica, un cactus. Este o planta pe care o apreciez foarte mult pentru faptul ca stie sa se apere pe sine si sa dainuie in imensitatea si vitregia desertului. Cupola aceasta cu nervuri si sute de oameni inlantuiti tine la adapost idealul unitatii nationale pe care noi, romanii de azi si cei care ne vor urma, trebuie sa nu contenim a-l proteja”, declara artistul, potrivit propriului site.
Foto: Captura bolborea.ro – Stadiul lucrarii

<
Transparenta face diferenta