Prin mijlocul Bucurestiului trece unul dintre cele mai murdare rauri din Europa, dar mirosul Dambovitei nu ajunge si la nasul primaritei. Ajunge in schimb mirosul banilor care s-ar putea face din niste proiecte fara sens, bazate pe megalomania lui Ceausescu. Gabriela Firea nu e in stare sa curate Dambovita de dejectii, insa viseaza miliarde de euro ca sa aduca Dunarea la Bucuresti.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat luni ca a discutat deja cu specialişti în infrastructură despre reluarea lucrărilor la proiectul ‘Bucureşti – Port la Dunăre’. Potrivit unui comunicat, au fost analizate utilitatea, funcţionalitatea şi avantajele acestui proiect, precum şi paşii de urmat pentru continuarea şi finalizarea investiţiei. Gabriela Firea precizează că, după ce se va discuta cu reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale responsabile şi întocmirea documentaţiei necesare, se vor putea începe procedurile pentru obţinerea co-finanţării din fonduri europene.
Nu este pentru prima oara cand primarul Gabriela Firea anunta ca sustine acest proiect, desi problemele mult mai grave ale Capitalei sunt trecute zilnic cu vederea.
Dâmboviţa, principala sursă de alimentare cu apă a capitalei, e cea mai murdară apă din ţară. De vină sunt milioanele de metri cubi de apă menajeră deversaţi haotic în râu şi lipsa unei staţii de epurare. Proiectul există, însă este amanat de mai bine de două decenii.
Pe o scară europeană de la 1 la 5 în ce priveşte calitatea apei, Dâmboviţa a primit 5, cel mai prost calificativ. Râul are cea mai proastă şi mai murdară apă din ţară. Asta în condiţiile în care Uniunea Europeană cere ca apa să fie în cel mai rău caz de calitatea a doua.
Din canalele Bucureştilor ajung în Dâmboviţa resturi menajere, detergenţi şi dejectii. Şi de aici în Dunăre şi Marea Neagră.

<

”De-a lungul anilor, de-a lungul Dâmboviţei au fost fel şi fel de fabrici construite care aruncau direct pe cursul râului, fără să existe vreo staţie de epurare. O apă de calitate inferioară prezintă un pericol pentru toată lumea” a declarat biologul român Şerban Iliescu.

În prezent, în ţara noastră, sunt aproape 400 de centre care tratează apele menajere. Dar, aceste centre nu au capacitatea să dezinfecteze apele, ci doar să le limpezească.

Transparenta face diferenta