Sanatate
Experienta unei studente la Medicina care a venit sa-si opereze mama intr-un spital privat din Bucuresti: Fite si aere de superioritate!
O studenta la Medicina care si-a internat mama intr-un celebru spital privat din Bucuresti relateaza cu ce s-a confruntat din partea personalului. „La un moment dat, mama mi-a zis ca a rabufnit si le-a zis ca a fost mult mai bine ingrijita la Craiova”, in spitalul de stat, a povestit tanara.
Mama tinerei a fost internata luni dimineata la Spitalul Monza din Bucuresti. Ea spune ca sumele cerute, chiar cand a intrat in spital, erau mai mari decat cele discutate anterior si ca personalul a tratat-o cu superioritate. Mama tinerei urmeaza sa fie operata pe inima. Cele doua sosisera din Craiova, Monsa fiind singurul spital din Romania unde poate fi facuta aceasta operatie.
„Plecam de acasa cu ambulanta la 3:15. Drumul a durat 4 ore si a fost oribil. Cred ca am facut 45 de minute doar de la intrarea in Bucuresti. Mers cu viteza pe drumuri proaste, mi-a fost oribil de greata si mie, si mamei, era frig, cand dadeam drumul la caldura venea un aer din ala inchis de aeroterma de mureai sufocat, in fine. Ajungem acolo la 7:20, prima surpriza. Onorariul e 1200 de lei in loc de 1000, cum imi zisesera cand facusem programarea. Sa trecem peste.
O iau pe mama pe sectie, buna ziua, buna ziua, se schimba in pijama, ma apuc sa ii aranjez lucrurile in dulap, vine asistenta. Pai vedeti ca o s-o mutam in alt salon, sa fie mai aproape de noi, dupa ce intrebasem de doua ori daca ramane acolo.
Se face ora 8, ma duc jos la biroul de internari. Asa, asa, vedeti ca va costa 3000 de lei si dupa s-ar putea sa platiti si CTul si ala depinde, e cam 850 de lei. Eu raman masca. Pai stati asa, am vorbit cu domnisoara Andreea de la departamentul financiar si mi-a zis ca ma costa 2500 fara angio CT si 3000 cu el. Se uita la mine urat. Bine, achitati acum 2500 si ce mai ramane, vedem la externare. A, si vedeti ca daca fac abordul la coronarografie pe picior mai trebuie un dop de colagen care costa 800 de lei in plus, va zisei sa stiti. Transparenta totala.
Vine asistenta la recoltare, ii pune branula, mama o intreaba cand o panseaza la tubul de dren si cand ii schimba punga, ca daca n-au chef, pot sa fac eu asta (cum ma obisnuisem). Nu, nu, doamna, va rog frumos, aici este spital si avem grija de dvs. Un rahat. Am plecat la 11:30 de la ea si tot eu am pansat-o si i-am schimbat punga. Plus de asta, mai vine si a doua oara sa o intepe, ca a uitat sa ia sange pentru VSH. Analiza uzuala. Cica uitase.
Doctorita Fruntelata pare de treaba. Eventual, incepe sa dea zor ca mama are vene fragile si ca ii trebuie cateter venos central. Eu ii zic ca nu cred ca e nevoie, ca iar trebuie sa ia antibiotice, ca e invaziv, ca nush ce. Ea nu si nu, probabil trebuiau sa mai scoata inca 900 de lei de la noi. Dupa ma ia ca mama nu raspunde la diuretice. Asta in conditiile in care i s-au dezumflat picioarele complet si a dat jos 11 kg de apa in 3 saptamani. A, da? A primit furosemid pe injectomat? Fac eu, da, 2-3 fiole dizolvate in 45 mL de ser, cu monitorizarea tensiunii, ca si asa a avut-o dintotdeauna mica. Ma suna mama acum o jumatate de ora disperata ca urineaza din 5 in 5 minute si ii e greu si ii e ameteala. I-au bagat 10 fiole de furosemid nediluate pe injectomat. Pana mea, nu-s cardiolog si nici nu ne-au invatat la scoala protocoalele de tratament in asemenea cazuri, dar mi se pare un hop destul de mare.
Atipesc si eu in tren, ma suna mama sa-mi spuna ca au tinut-o dezbracata in frig 30 de minute pe culoar la radiologie si ca asistenta a tipat la ea sa nu-si mai tot puna halatul. Peste inca ceva timp, vine masa. Totul e sarat. Pui sarat, ciorba sarata, desi la mama in foaie scria regim hiposodat. Nu stiu, discutati cu doamna doctor maine dimineata. Bine ca am avut inspiratia sa merg la Mega inainte de plecare si i-am luat iaurt si suc de fructe si banane si mere si biscuiti fara sare. Poate reuseste sa manance altceva maine dimineata.
(…) Fite si aere de superioritate ca deh, spital privat. E frumos renovat in camera si buda e mare, ne dam ochii peste cap. Nu exista frigider pentru pacienti, televizorul nu merge, personalul e impertinent si putin incompetent si se uita la tine ca si cand ai fi coborat acum 2 secunde din copac. Sunteti studenta? Unde, acolo, la Craiova? Uh-huh. E greu traiul in Bucuresti. Sa mori tu”, a relatat tanara pe Reddit Romania.
„Pentru mine (si pentru cam toata lumea, cred) conteaza enorm prima impresie. La un moment dat, mama mi-a zis ca a rabufnit si le-a zis ca a fost mult mai bine ingrijita la Craiova (lucru extrem de adevarat, de altfel) si i-au zis ca doar i s-a parut, ca ei sunt mai exigenti. Mhm, ochei”, a tinut sa mentioneze apoi studenta.
Tanara a fost sprijinita de comunitatea Reddit Romania sa stranga peste 10.000 de euro, bani necesari pentru operatia mamei sale.
Sursa: Aktual24.ro
Sanatate
Cele mai poluate locuri din Bucuresti in 2023
Poluarea aerului este una dintre principalele cauze care duc la afecțiuni pulmonare în cadrul cetățenilor, cei mai vulnerabili fiind copiii sau persoanele cu boli cronice. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea duce la peste 7 milioane de morți premature în fiecare an, informează Rador.
Bucureştiul este unul dintre cele mai unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Unul dintre factorii principali ce alimentează poluarea din capitala României este traficul auto (aproximativ 60%).
În cadrul proiectului „I’velo x Aerlive: Aer pentru bicicliști”, 10 stații I’velo din oraș București au fost monitorizate, în perioada august – noiembrie 2023, prin intermediul senzorilor Aerlive, informează Rador Radio România:
Ministerul Mediului: Bulevardul Libertății numărul 12, Sector 5,
Piața Alba Iulia: Bulevardul Unirii numărul 73,
Centrul Vechi: Strada Franceză numărul 62,
Piața Revoluției,
Kaufland: Strada Sergent Năstase Pamfil numărul 2,
Bulevardul Aviatorilor 72,
Piața Arcul de Triumf,
Sky Tower: Barbu Văcărescu numărul 260,
Piața Presei,
Piața Operei: Splaiul Independenței numărul 94.
Acestea sunt locații centrale ale orașului, intens circulate de mașini și de pietoni. Informațiile privind calitatea aerului colectate din aceste zone au fost relevante. În urma datelor colectate, s-a concluzionat că cel mai poluat loc din București este Centrul Vechi.
Sanatate
Sedinta de vineri a Consiliului General al Capitalei: Spitalele Bucurestiului vor fi digitalizate
Consiliul General al Municipiului București urmează să dezbată în şedinţa de vineri, 28 iulie, nouă proiecte de investiţii în infrastructura digitală a spitalelor, pentru care Primăria Capitalei va solicita finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scrie Agerpres.
Viceprimarul Horia Tomescu a precizat că proiectele vizează achiziţii de componente hardware, precum şi integrarea spitalelor din subordinea municipalităţii într-un sistem, cu informaţii despre medicamentele administrate, materialele folosite, dar şi fişele pacienţilor.
Proiectele totalizează 50,5 milioane lei şi vizează nouă spitale din subordinea PMB:
– Spitalul Clinic de boli infecţioase şi tropicale “Victor Babeş” – proiectul “Modernizarea infrastructurii digitale” în cuantum de 5.934. 411 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare totala de 5. 877. 410 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a unităţii sanitare – 57.001 lei;
– Spitalul Clinic “Dr. Ion Cantacuzino” – proiectul “Modernizarea reţelei de calculatoare, asigurarea cerinţelor de securitate necesare funcţionării corespunzătoare a aplicaţiilor clinice şi non clinice şi digitalizarea fluxurilor de documente”, în valoare de 6.468.434 lei, dintre care cheltuieli nerambursabile 5. 876. 234 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – 592.200 lei;
– Spitalul Clinic Colentina – proiectul “Digitalizarea fluxurilor interne de documente şi a modalităţii de interacţiune cu terţii” în cuantum de 5.876.234 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;
– Spitalul Clinic Filantropia – proiectul “Digitalizarea activităţii” în cuantum de 5.901.186 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile 5.877.386 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie – 23.800 lei (inclusiv TVA);
– Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor – proiectul “Implementarea unei platforme informatice integrate pentru creşterea adresabilităţii şi interoperabilităţii”, în valoare de 6.225.376 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare de 5.877.392 lei, iar contribuţia proprie – 347.984 lei;
– Spitalul Clinic de Copii “Doctor Victor Gomoiu” – proiectul “Îmbunătăţirea infrastructurii digitale”, în cuantum de 5.865.655 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;
– Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” – proiectul “Creşterea nivelului de digitalizare”, în cuantum de 5.877.410 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;
– Spitalul Clinic “Sfânta Maria” – proiectul “Sistem integrat de guvernanţă a datelor”, în cuantum de 5.856.620 lei (inclusiv TVA);
– Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri “Sf. Stelian” – proiectul “Îmbunătăţirea activităţii specifice medicale a spitalului prin implementarea unei platforme securizate de creştere a siguranţei pacientului şi a unei platforme pentru managementul fluxului de documente” în cuantum de 2.938.117 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile.
Într-o postare pe Facebook, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu arată că acesta este ultimul apel de proiecte pentru componenta “Sănătate” din PNRR.
El menţionează că municipalitatea a depus până în prezent patru proiecte de spitale noi cu o valoare de finanţare de 1,1 miliarde lei pentru componenta “Infrastructură spitalicească nouă”, dintre care a fost aprobat unul de 51 milioane lei.
Potrivit lui Tomescu, au mai fost depuse 11 proiecte cu o valoare de 196 milioane lei pentru componenta “Unităţi de asistenţă medicală ambulatorie”, fiind aprobate şase în valoare de 24 milioane lei.
Pentru componenta “Reducerea riscului de infecţii nosocomiale”, au fost depuse zece proiecte cu o valoare de 216 milioane lei, iar cinci în valoare de 46 milioane lei au fost aprobate.
Proiectele care nu au fost aprobate sunt trecute pe lista de rezervă.
Horia Tomescu completează că trei proiecte cu o valoare de 67 milioane lei pentru componenta “Secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi” se află în evaluare la ministerul de resort.
“Proiectele care nu au primit finanţare prin PNRR nu vor fi uitate la sertar, avem soluţii de finanţare din alte fonduri europene şi le vom face să devină realitate”, transmite viceprimarul Capitalei.
Sanatate
Viceprimarul Stelian Bujduveanu: Continuăm activitatea de vânzare a cabinetelor medicale din București
Stelian Bujduveanu, viceprimarul liberal al Capitalei, anunță continuarea activității care are ca scop vânzarea de cabinete medicale.
„Vor fi scoase la vânzare alte 4 cabinete medicale, situate în Policlinicile Vitan și Apusului (sectoarele 3 și 6 din București).
Toate detaliile referitoare la spațiile, procedurile și termenele de depunere a documentelor sunt publice și le găsiți aici.
Punem la lucru patrimoniul orașului, în interesul locuitorilor Capitalei”, transmite viceprimarul municipiului București.
Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucur3sti/domains/bucurestiul.ro/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te