Intra in contact cu noi

Politica

Europarlamentarul Rares Bogdan, PPE: Interesul național, exprimat de Klaus Iohannis, nu este negociabil!

Publicat cu

pe

Interesul României cu privire la stabilirea mix-ului său energetic în vederea atingerii obiectivelor climatice nu este negociabil, a afirmat miercuri eurodeputatul Rareș Bogdan (PNL, PPE), liderul eurodeputaților români din grupul PPE, într-o declarație în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, în care punctează că unitatea Uniunii Europene depinde de interesele tuturor membrilor.

Eu știu un lucru, și anume că dialogul bazat pe argumente solide este obligatoriu pentru unitatea Uniunii Europene. Nu există unitate dacă nu sunt satisfăcute interesele tuturor membrilor! Interesul României a fost exprimat de președintele Klaus Iohannis și nu este negociabil“, a spus Rareș Bogdan, în contextul în care șeful statului român a pledat la Consiliul European din 15-16 octombrie pentru dreptul statelor UE de a-și stabili mix-ul energetic către tranziția verde.

“Visăm cu toții o lume mai curată, în care să respirăm mai ușor, dar trebuie să fim realiști și să nu adâncim discrepanțele dintre statele membre. Interesul european comun este pe de-o parte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar pe de altă parte este obligatoriu să fie auzită vocea tuturor, pentru a arăta soliditatea unității UE. Orice breșă în unitatea eurosistemului este o invitație la subminarea acestuia, este periculoasă”, a avertizat eurodeputatul, care este membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European.

Reclama

Potrivit europarlamentarului, ținta de reducere cu 60% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 votată de Parlamentul European “trebuie să ia în calcul ceva esențial”, și anume “mecanisme flexibile, în conformitate cu nevoile și particularitățile fiecăruia”.

Referindu-se la particularități, Rareș Bogdan subliniază că prin acestea el înțelege “atât eforturile făcute deja de unii membri în programele de decarbonizare, cât și diferențele evidente de dezvoltare între țări”.

“Vorbim, aici, de echitate. În plus, UE trebuie să finanțeze aceste acțiuni de tranziție prin intermediul instrumentelor noi care au fost dedicate redresării economice”, a punctat el, în contextul în care România va fi al treilea mare beneficiar, după Germania și Polonia, de fondurile provenite din Fondul pentru o tranziție justă.

Reclama

“Dar repet, trebuie ținut cont de specificul fiecărei țări. Este crucial ca fiecare membru să decidă cum anume va atinge noile ținte, căci nu vorbim de economii trase la indigo, cu un istoric similar! Nici după Cortina de Fier n-a fost același tip de socialism… Deci stabilirea mix-ului energetic trebuie să rămână o decizie națională. Adică ce pondere trebuie să aibă energia hidro, nucleară, cea eoliană”, a mai explicat Rareș Bogdan.

Președintele Klaus Iohannis a susținut, în urmă cu două săptămâni, la Consiliul European că propunerea Comisiei Europene cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 este una foarte ambițioasă, care ar putea fi acceptată de către România, în anumite condiții. Astfel, șeful statului a vorbit despre mecanisme flexibile adaptate fiecărui stat membru și despre faptul că stabilirea mix-ului energetic trebuie să rămână o competență națională, context în care este necesară adaptarea, la nivel național, a măsurilor de conformare la noile obiective din domeniul schimbărilor climatice.

Șefii de stat și de guvern au abordat subiectul schimbărilor climatice, discuțiile având la bază propunerea Comisiei Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră, la nivelul Uniunii, până la sfârșitul anului 2030 comparativ cu anul 1990, deși Parlamentul European a votat o țintă de 60%.

Reclama

Concluziile adoptate de liderii europeni referitoare la această temă fac referire la faptul că toate statele membre ale Uniunii trebuie să participe la efortul colectiv de atingere a acestui obiectiv, cu luarea în considerare a circumstanțelor naționale și a principiilor echității și solidarității.

În acest context, Consiliul European a invitat Comisia Europeană să aibă un dialog aprofundat cu statele membre ale Uniunii pentru a evalua situațiile specifice și impactul la nivel național. Liderii europeni vor reveni asupra acestui subiect la reuniunea din decembrie 2020 pentru a agrea noua țintă de reducere a emisiilor pentru 2030 și avansarea poziției actualizate a UE la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice până la finalul anului în curs. Totodată, liderii europeni au reiterat apelul către toate părțile la Convenție de a-și actualiza pozițiile, în efortul global de combatere a schimbărilor climatice.

Reclama

Politica

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Publicat cu

pe

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR!

Astfel, după reușita Alternativei Drepte de a se înscrie cu liste complete în competiția pentru europarlamentare s-a produs o nouă mutare politică în cadrul partidului condus de Adela Marza (Președinte) și Mircea Andrei (Secretar General). Astfel, senatorul Adrian Costea, care reprezintă județul Ialomița, a părăsit formațiunea AUR și s-a înscris in Partidul Alternativa Dreapta.

”Voi rămâne mereu constant liniei politice conservatoare, de promovare a identității naționale și a valorilor fundamentale ale poporului român. Opțiunea mea este pentru Partidul Alternativa Dreaptă deoarece acesta este un Autentic partid conservator și de dreapta.”
Deputatul AUR Enachi Raisa şi-a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor demisia din partid, ea precizând că va activa ca independent. „Vă anunţ că de astăzi îmi dau demisia şi nu mai fac parte din grupul AUR. Voi activa ca deputat independent”, a spus deputatul în şedinţa plenului Camerei Deputaţilor.

Reclama
Continua sa citesti

Politica

Președintele PMP Cristian Diaconescu sprijină candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1

Publicat cu

pe

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, și Rizia Tudorache, secretar general al PMP, au anunțat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaților Partidului Alternativa Dreaptă pentru alegerile din 2024, că PMP susține candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1.

În fața sutelor de simpatizanți și membrii AD, prezenți la eveniment, avocatul Mircea Florin-Andrei și-a lansat programul de candidatură la Primăria sectorului 1 și a dat un mesaj clar:

,,Inima Sectorului 1 a încetat să bată astăzi! Am vorbit în ultimul an cu mii de oameni, care sunt disperați să scape de Clotilde Armand. Voi intra în această competiție electorală cu bucurie, sunt pregătit să mă lupt pentru a scăpa Sectorul 1 de umilința la care ne-a supus Clotilde Armand. Și cu ocazia acestui eveniment public, vreau să-i spun doamnei primar un singur lucru: orice candidat e mai bun decât dumneavoastră!’’

Tot astăzi, Partidul Alternativa Dreaptă a anunțat și lista candidaților pentru alegerile europarlamentare, listă deschisă de Adela Mârza, președintele partidului.

Partidul Alternativa Dreaptă este singurul partid din România afiliat Grupului European al Conservatorilor și Reformiștilor- ECR- condus, în calitate de președinte, de Giorgia Meloni, premierul Italiei.

Continua sa citesti

Politica

Văzând că nu au candidat la primăria Capitalei, liberalii insistă cu oferta pentru Nicușor Dan

Publicat cu

pe

PNL îşi păstrează oferta pentru Nicuşor Dan să vină în partid, pentru o susţinere a unui nou mandat la Primăria Capitalei, au precizat surse politice.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a discutat în ultima vreme cu primarul Capitalei, reiterând propunerea PNL ca acesta să se înscrie în PNL pentru a fi susţinut la alegerile locale din 2024. Potrivit surselor, primarul a transmis că se gândeşte.

PNL vrea să aibă propriul candidat la alegerile locale pentru Primăria Generală şi nu să susţină un candidat independent.

Liberalii îşi fac calcule privind alegerile locale pe Bucureşti, considerând că au şanse mari să câştige trei primării de sector, respectiv sectorul 6, sectorul 1 şi sectorul 2.

Continua sa citesti
Reclama
Bani5 zile in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti5 zile in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politicao săptămână in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucurestio săptămână in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare