Intra in contact cu noi

Cultura

Doliu la Teatrul National: Una din marile actrite ale Bucurestiului s-a stins din viata!

Publicat cu

pe

Actriţa Maria Teslaru a murit la vârsta de 63 de ani, anunţă Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.
„Cu profundă durere, colegii din Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti se despart astăzi de cea care le-a fost colegă şi prietenă, parteneră de scenă şi încântătoare actriţă Maria Teslaru. De la „Trilogia antică” la „Burghezul gentilom”, fiecare spectacol în care a jucat din 1990 încoace pe scenele TNB va rămâne atins de talentul şi de harul său. Vocea sa puternică şi caldă va răsuna în continuare în sufletele tuturor celor care au cunoscut-o! Colectivul TNB transmite condoleanţe familiei îndurerate!”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a TNB.
Oana Pellea a scris la despărţirea de prietena sa: „Atât de superbă, de bună, de minunată… cu umor, talent, inteligenţă, forţă. Mi s-a rupt sufletul când am auzit că a plecat. Azi. Marie, ai luat cu tine toată tinereţea mea de la Piatra Neamţ, pe care am împărţit-o cu tine, om minunat! Frumoasă Marie, cea plină de viaţă, drum bun! Să bucuri cerul cum ne-ai bucurat pe noi. Te iubesc şi Dumnezeu să-ţi ţină sufletul în palma LUI. Cum eşti în fotografia asta, aşa te ţin minte pe străzile din Piatra când ne-am întâlnit şi când am rămas uimită de splendoarea fiinţei tale”.
Maria Teslaru s-a născut pe 12 aprilie 1955 la Buhuşi, în judeţul Bacău. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia actorie, promoţia 1977, clasa profesor Octavian Cotescu şi Institutul de Teatru din Târgu Mureş, secţia actorie, clasa profesor Constantin Codrescu, promoţia 1980.

Roluri la TNB

  • Dorimene/ Lady D`or – „Burghezul gentilom” după J.B.P. Molière, regia Petrică Ionescu, 2006
  • Marotta – „Patimile Sfântului Tommaso d`Aquino” după Alex Mihai Stoenescu, regia Grigore Gonţa, 2005
  • Jeanetta – „Coada” de Paul Everac, regia Paul Everac, 2004
  • Svetlana K, Refugiată din Tadjikistan – „Povestiri din zona interzisă” după romanul „Rugăciune pentru Cernobîl” de Svetlana Alexievici, regia Tudor Ţepeneag, 2004
  • Lena – „Biroul informaţii eterne” de Mircea Radu Iacoban, regia Mihai Manolescu, 2002
  • Guvernanta – „Omul din La Mancha” de Dale Wasserman, regia Ion Cojar, 2000
  • Mama – „Năluca” de Fănuş Neagu, Lucian Chişu, Dan Micu, regia Dan Micu, 1998
  • Cântăreaţa – „Boabe de rouă pe frunza de lotus în bătaia lunii” de Nicolae Mateescu, regia Gelu Colceag, 1998
  • Doamna elegantă – „Roberto Zucco” de Bernard Marie Koltes, regia Felix Alexa, 1995
  • Cântăreaţa de operă – „Ghetto” de Joshua Sobol, regia Victor Ioan Frunză, 1993
  • Maria – „Paiaţa soseşte la timp” de Fănuş Neagu, regia George Motoi, 1993
  • Sofia Egorovna – „Platonov” de A.P. Cehov, regia Ivan Helmer, 1992
  • Zeiţa Iris – „Păsările” după Aristofan, regia Niky Wolcz, 1991
  • Clevetici – „Patrihoţii” după Vasile Alecsandri, regia Mihai Manolescu, 1991
  • Moment ţigănesc rusesc – „Audiţia”, regia Andrei Şerban, 1991
  • Nutrix, Athena, Electra – „Trilogia antică” după Euripide, Sofocle, Seneca, regia Andrei Şerban, 1990

A apărut în filmele “Kira Kiralina”, regia Dan Piţa, 2014, “Funeralii fericite”, regia Horaţiu Mălăele, 2013, “Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, regia Adrian Sitaru, 2011, „Binecuvântată fii, închisoare”, regia Nicolae Mărgineanu, 2002, “Aceeaşi gară pentru doi”, regia Radu Potcoavă, 2002, „Natures mortes”, regia Patrick Malakian (Franţa), 2000, “Senso di colpa”, regia Massimo Spano, 2000, “Le record”, regia Edwin Baily, 1995, „Crucea de piatră”, regia Andrei Blaier, 1993, “Întunecare” după Cezar Petrescu, regia Alexandru Tatos, 1985.
În televiziune, a fost Elvira Popeangă din “State de România”, ProTV, 2009, America Sprânceană din „Clanul Sprânceană”, serial TV, Antena 1, 2007, Mama Carlei din „La Urgenţă”, serial TV, regia Andrei Zincă, TVR 1, 2006.
Sursa: News.ro

Cultura

Bucură-te de Zilele Teatrului la Țăndărică

Publicat cu

pe

Luna martie este foarte importantă pentru iubitorii de teatru, deoarece cuprinde trei evenimente importante care celebrează această formă de artă, și anume, „Ziua Mondială a Teatrului pentru Tineret” din 20 martie, „Ziua Mondială a Teatrului pentru Publicul Tânăr” din 21 martie și „Ziua Mondială a Teatrului” din 27 martie. Fiecare dintre aceste zile are o semnificație aparte și oferă o oportunitate unică de a celebra și aprecia teatrul, sub orice formă.

Toate aceste evenimente speciale sunt un prilej de a atrage atenția asupra faptului că teatrul este o formă de artă accesibilă și importantă în dezvoltarea copiilor, tinerilor și adulților.

Prin intermediul teatrului, aceștia au oportunitatea de a explora lumea din jurul lor, de a-și dezvolta imaginația, creativitatea și abilitățile de comunicare, dar și de a învăța să colaboreze cu alți oameni și să dezvolte empatia și înțelegerea față de diferitele culturi și moduri de gândire.

Reclama

Cu toate aceste ocazii, toți creatorii de teatru sunt invitați să organizeze activități culturale și educaționale dedicate copiilor, tinerilor și adulților, cu scopul de a promova și de a sprijini dreptul oricui la teatru și la artele spectacolului.

Teatrul Țăndărică va celebra zilele teatrului, organizând următoarele evenimente:

  • Motanul încălțat – miercuri, 20 martie, de la ora 10:00, la Sala Țăndărică
  • Fata babei și fata moșneagului – joi, 21 martie, de la ora 10:00, la Sala Țăndărică
  • Tom Degețel – miercuri, 27 martie, de la ora 10:00, la Sala Țăndărică
Continua sa citesti

Cultura

Ministrul Turcan: Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, vor fi restaurate

Publicat cu

pe

Am semnat documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru încă un monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare și care a deservit Serviciul Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României.

Astăzi, Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunțul de participare nr.  CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București.
Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosința Bibliotecii Naționale a României, dar au fost funcționale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința fondatorului, clădirea va fi redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.

Investiția este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Reclama
Continua sa citesti

Cultura

Nicușor Dan anunță că Primăria Bucureștiului susține cu câte 70.000 de lei fiecare proiect culturale incluziv şi social

Publicat cu

pe

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că proiecte culturale incluzive şi sociale sunt eligibile în premieră pentru bugetare participativă printr-un program derulat de Arcub, care pot fi înscrise până pe 21 aprilie, ora 17,00, bugetul disponibil fiind de 4,11 milioane lei.

„Ediţia din acest an, ‘Bucureşti acasă’, are o secţiune nouă care vizează combaterea şi prevenirea bullying-ului, excluderii sociale, consumului de droguri şi conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei şi prin integrarea persoanelor cu dizabilităţi. Ca în fiecare an, programul de finanţare nerambursabilă se adresează tuturor domeniilor culturale – de la teatru, dans şi muzică şi până la artă digitală şi noile media. Bugetul disponibil este de 4.110.000 de lei. Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 70.000 de lei pe proiect”, a scris, duminică, Nicuşor Dan pe Facebook.

Regulamentul, ghidul şi anexele sunt disponibile pe www.arcub.ro, platforma electronică dedicată înscrierii proiectelor fiind https://arcub.submittable.com/submit.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani3 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei3 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Banio săptămână in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucurestio săptămână in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare