Curtea de Conturi a sesizat procurorii în 2016 pentru prejudicii totale de 1,4 miliarde lei doar în dosarele mari. Cele mai grave nereguli au fost descoperite la CNADNR, Elcen, Primăria Capitalei, ANAF şi mai multe ministere, anunță news.ro.
Curtea de Conturi a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie şi alte parchete pentru efectuarea urmăririi penale, în primele şapte luni din acest an, pentru prejudicii totale de 1,36 miliarde lei (303 milioane euro) aduse de mai multe instituţii ale statului, cele mai mari fiind descoperite la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Electrocentrale Grup, Primăria Capitalei, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Ilfov, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
În total, instituţia a făcut 35 de sesizări în perioada ianuarie-iulie a acestui an doar pentru prejudicii mai mari de 500.000 euro, arată un document al Curţii de Conturi.
Printre infracţiunile sesizate de Curtea de Conturi sunt: abuz în serviciu, conflict de interese, deturnare de fonduri şi neglijenţă în serviciu.
În 2015, două echipe diferite ale Curţii de Conturi au făcut controale la CNADNR, estimând fiecare prejudicii de 223,3 milioane lei şi respectiv 38,4 milioane lei, fără a se menţiona şi fapta săvârşită. În ambele situaţii a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, dar şi DNA în primul caz.
În urma unui control la Electrocentrale Grup SA, încheiat prin raportul din 27 noiembrie 2015, s-a descoperit un prejudiciu de 243,5 milioane lei, Curtea de Conturi reclamând ”abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu”, fapt pentru care a fost sesizată DNA.
Și Primăria Capitalei ar fi adus statului, potrivit Curţii de Conturi, un prejudiciu de 21,3 milioane lei, din cauza abuzului în serviciu şi a gestiunii frauduloase. În acest caz, au fost sesizate atât DNA, cât şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti.
Totuşi, sesizările Curţii de Conturi au puţin succes în faţa procurorilor.
În 2014 şi 2015, din 13 sesizări ale Curţii de Conturi pentru care procurorii au dat soluţii, în 11 cazuri plângerile au fost clasate sau respinse.

<
Transparenta face diferenta