Acasă Opinii Diplomatul Cristian Diaconescu: Spitalele să intre sub management privat. Să recunoaștem că...

Diplomatul Cristian Diaconescu: Spitalele să intre sub management privat. Să recunoaștem că n-am făcut ce trebuia și mor oameni!

113

Cristian Diaconescu este candidatul PMP pentru Senat, susținând că în acest moment politicienii trebuie să înceteze să se mai acuze reciproc și să-și asume că din cauza lor mor oameni. În emisiunea „Tu votezi, România”, de la postul național TVR1, Cristian Diaconescu a spus că deși toată clasa politică e conștientă că pentru sistemul de sănătate nu s-a făcut nicio reformă, nimeni nu și-ar asuma vreo vină. El a apreciat că impunerea unui management privat în cadrul spitalelor ar putea reprezenta un început de reformă.

„Ceea ce fac acum politicienii, după tragedia din Piatra Neamț, vin și politizează. (…) Este un lucru urât. Umilința ar trebui să ne caracterizeze. Să ne cerem iertare, pentru că și în partide și în diverse alte structuri se știa cum stă treaba în spitale și nu s-a intervenit. Din lipsă de voință politică, de multe ori cu conotații penale. (…) Să recunoaștem că n-am făcut ce trebuia, din cauză că n-am făcut ce trebuia mor oameni”, a spus Diaconescu.

Politicianul a adăugat că nu există argumente plauzibile pentru lipsa de intervenție din sistemul sanitar, apreciind că spiatele ar trebui să beneficieze de management privat.

„Dacă este nevoie de măsuri rapide, condițiile sunt acolo, la îndemână. Este nevoie de un audit rapid, ca să vezi spitalele cu 100 paturi cum sunt manageriate. De ce să nu ne gândim la un management privat, cel puțin în privința aspectelor care țin de achizitii și investiții. (…) Dacă nu ne descurcăm să luăm decizii, dacă nu avem imaginație suficientă, să luăm exemplu de la alții. Spre exemplu, în SUA, pentru manageri se cere evaluare din partea specialiștilor, iar partea politică doar execută. La fel și în Israel. La noi mor oameni în timp ce stăm și vorbim”, a comentat Diaconescu.

În prezent membru PMP, Cristian Diaconescu a fost social-democrat, vicepreședinte al Senatului României, ministru al justiției în guvernul Adrian Năstase și  ministru de externe în guvernul Emil Boc.

<