Opinii
Diplomatul Cristian Diaconescu: Spitalele să intre sub management privat. Să recunoaștem că n-am făcut ce trebuia și mor oameni!

Cristian Diaconescu este candidatul PMP pentru Senat, susținând că în acest moment politicienii trebuie să înceteze să se mai acuze reciproc și să-și asume că din cauza lor mor oameni. În emisiunea „Tu votezi, România”, de la postul național TVR1, Cristian Diaconescu a spus că deși toată clasa politică e conștientă că pentru sistemul de sănătate nu s-a făcut nicio reformă, nimeni nu și-ar asuma vreo vină. El a apreciat că impunerea unui management privat în cadrul spitalelor ar putea reprezenta un început de reformă.
„Ceea ce fac acum politicienii, după tragedia din Piatra Neamț, vin și politizează. (…) Este un lucru urât. Umilința ar trebui să ne caracterizeze. Să ne cerem iertare, pentru că și în partide și în diverse alte structuri se știa cum stă treaba în spitale și nu s-a intervenit. Din lipsă de voință politică, de multe ori cu conotații penale. (…) Să recunoaștem că n-am făcut ce trebuia, din cauză că n-am făcut ce trebuia mor oameni”, a spus Diaconescu.
Politicianul a adăugat că nu există argumente plauzibile pentru lipsa de intervenție din sistemul sanitar, apreciind că spiatele ar trebui să beneficieze de management privat.
„Dacă este nevoie de măsuri rapide, condițiile sunt acolo, la îndemână. Este nevoie de un audit rapid, ca să vezi spitalele cu 100 paturi cum sunt manageriate. De ce să nu ne gândim la un management privat, cel puțin în privința aspectelor care țin de achizitii și investiții. (…) Dacă nu ne descurcăm să luăm decizii, dacă nu avem imaginație suficientă, să luăm exemplu de la alții. Spre exemplu, în SUA, pentru manageri se cere evaluare din partea specialiștilor, iar partea politică doar execută. La fel și în Israel. La noi mor oameni în timp ce stăm și vorbim”, a comentat Diaconescu.
În prezent membru PMP, Cristian Diaconescu a fost social-democrat, vicepreședinte al Senatului României, ministru al justiției în guvernul Adrian Năstase și ministru de externe în guvernul Emil Boc.
Opinii
Dan Motreanu, favorit sa preia sefia PNL Bucuresti

Demisia primarului sectorului 6, Ciprian Ciucu din fruntea organizatiei municipale a PNL Bucuresti deschide noi discutii pe flancul drept al politicii privind sansele ca dreapta sa se solidarizeze pentru a preveni aparitia unei noi „calamitati” pesediste in fruntea Capitalei.
Cel mai capabil sa coaguleze fortele liberale exercitate la nivel de sectoare si in jurul Consiliului General este considerat europarlamentarul Dan Motreanu. Acesta este un bun cunoscator atat al politicii dambovitene, al administratiei publice locale dar mai ales al traseelor programelor cu fonduri europene de care Capitala are atata nevoie acum.
La 1923 Bucurestiul era titrat in toata Europa ca fiind Micul Paris. Acum in 2023, acelasi oras seamana mai degraba cu un bazar turcesc.
Desigur, in ultima suta de ani, urbea a incaput pe maini, fie hulpave, fie incompetente, ori de-a dreptul criminale…In epoca de „glorie”, de administratie se ocupau lideri politici responsabili, competenti, cultivati si cu un adevar simt practic impletit cu energie artistica si inovatoare.
In ultimii 30 de ani insa, Capitala a cunoscut la pupitrul de comanda niste personaje cu aspect si mentalitate, mai degraba de mahala. Astazi, prin votul bucurestenilor din 2020, lucrurile par sa se indrepte, insa “cu o floare nu se face primavara” si nici cu un om cinstit si dedicat nu se intampla mare lucru.
Demisia tanarului primar al sectorului 6 de la presedintia organizatiei liberale a Bucurestiului ar trebui sa le produca framantari, celor care nu-si doresc revenirea orasului lor la statutul de talcioc si la cheremul rechinilor imobiliari.
Electoratul de dreapta are mari asteptari de la PNL si asteapta cu infrigurare un om politic pragmatic, elevat si bine conectat realitatilor in derulare, care sa preia conducerea organizatiei. Mai ales ca acesta va avea de rezolvat o serie de chestiuni extrem de complicate.
Partidul a gresit in toti acesti ani, pozitionand la varful PNL Bucuresti, personaje subtiri si total departe de intelegerea aspiratilor locuitorilor. Cristian Busoi, Violeta Alexandru si Ciprian Ciucu, in ciuda bunelor intentii nu au construit absolut nimic sustenabil din punct de vedere politic.
In ceasul al doisprezecelea, inaintea alegerilor locale, liberalii de rand vor sa se renunte la aventurism si comoditate si sa propuna in functia de presedinte pentru Bucuresti, un om matur, echilibrat si cu adevarat competent in gestionarea unui oras in plina dinamica.
Cel care se bucura de cea mai mare incredere intre liberali este europarlamentarul Dan Motreanu. Acesta este absolvent al programului postuniversitar de „Dezvoltare a Abilitatilor Antreprenoriale” organizat de Universitatea Neuchatel (Elvetia) si de Fundatia Romano-Elvetiana), expert in pregatire privind derularea fondurilor europene organizate de Comisia Europeana, absolvent al Facultatii de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a obtinut diploma de „Manager in Administratia Publica”.
Liberalii pot dovedi ca sunt un partid matur si responsabil in primul rand fata de bucuresteni si apoi din respect fata de ilustrii inaintasi liberali care au pus umarul serios la gloria Bucurestiului interbelic, si no vor mai propune intr-o functie atat de importanta, oameni fara experienta, fara chef sau timp…
Opinii
Egalitatea de șanse în Regiunea Centru: Antreprenorii cer mai multă implicare din partea autorităților

Antreprenorii sociali din Regiunea Centru fac eforturi pentru a promova egalitatea de șanse și nediscriminarea, însă pentru a avea rezultate concrete este nevoie și de susținerea autorităților publice locale.
Aceasta este una dintre concluziile rezultate în urma implementării în Regiunea Centru a proiectului „Laboratorul antreprenorilor sociali din regiunea Centru”. Proiectul are drept scop sprijinirea diminuării fenomenului de sărăcie și excluziune socială la nivelul Regiunii Centru prin susținerea creării de noi locuri de muncă și facilitarea accesului la acestea și pentru persoanele greu angajabile și pentru cele care provin din grupuri aflate într-o situație de vulnerabilitate.
În total, au fost create 21 de întreprinderi sociale și întreprinderi de inserție, care contribuie la susținerea în mod direct a altor teme secundare: sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon; inovare socială și nediscriminare.
Una dintre cerințele esențiale a fost respectarea egalității de șanse și dezvoltarea socială în Regiune Centru creând șanse egale de reușită pentru toată lumea, indiferent de gen.
”Crearea locurilor de muncă pentru categoriile defavorizate au condus la creșterea nivelului de satisfacție la locul de muncă și au dus la construirea unei imagini pozitive pentru persoanele inactive pe termen lung prin prezentarea abilităților și potențialului acestora în fața colegilor, partenerilor și a colaboratorilor. Angajații sunt informați constant asupra drepturilor și obligațiilor pe care le au, a criteriilor de evaluare și a altor proceduri, asigurându-se eliminarea inegalităților de gen și a oricărei forme de discriminare” spune unul dintre beneficiarii care a pus pe picioare o astfel de afacere.
Pentru ca o afacere să meargă bine, mai ales în vremuri de incertitudine precum cele din ultimii doi ani, este nevoie de susținere reciprocă angajați-angajator. Iar un sprijin real ar trebui să vină de la autoritățile publice locale, în definitiv cele mai mari beneficii sunt cele din societate.
„Succesul procesului de implementare depinde de efortul unitar al tuturor părților: administrator, colaboratori, angajați, furnizori, clienți. De aceea, considerăm că fiecare persoană implicată poate aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor și un plus de valoare la calitatea serviciilor”, a completat un alt antreprenor.
„Laboratorul antreprenorilor sociali din Regiunea Centru” este un proiect desfășurat de Primăria orașului Tălmaciu, alături de partenerii săi, Fundația Europeană pentru Consultanță, Implementare și Dezvoltare și Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună, proiect co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.
Opinii
Austria miroase a Rusia de la o posta. Jurnalist: Doar așa putem înțelege de ce Viena nu ne dorește in Schenghen!

Cunoscutul jurnalist Oreste Teodorescu este de parare ca Austria se opune intrarii tarii noastre in spatiul Schengen pentru a face jocurile Rusiei.
Oreste Teodorescu argumenteaza aceasta afirmatie in 15 puncte pe care le publica pe pagina de facebook:
”De ce se opune Austria intrării României in Schenghen?
Răspunsul este cât se poate de clar, pentru ca face jocurile Rusiei. Sa rememoram câteva date lămuritoare:
⁃ Austria deși e membra UE, nu este parte din clubul NATO. Alături de Ungaria si Germania a votat de fiecare data împotriva embargoului împotriva Rusiei, încă de la anexarea Crimeei din 2014.
⁃ Cancelarul austriac a fost primul lider occidental care a-a întâlnit cu Putin după invadarea Ucrainei
⁃ Viena s-a opus categoric sprijinirii militare a Ucrainei de către europeni.
⁃ Austria depinde covârșitor de resursele de gaz furnizate de către ruși. Iată declarația cancelarului Karl Nehammer: “ Europa nu poate renunța la gazul rusesc pentru că țările noastre sunt dependente de el. Austria nu este singura care are argumente împotriva embargoului impus de UE, alături de poziția noastră stau Germania și Ungaria.
⁃ Austria a acceptat sa plătească gazul rusesc in ruble, deși majoritatea țărilor europene au refuzat acest lucru, in acest sens Grupul austriac OMV a anunțat că va plăti pentru gazul rusesc conform schemei indicate de Kremlin, în condițiile în care Gazprom a întrerupt la sfârșitul lunii trecute furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, pentru că cele două țări nu au fost de acord să plătească în ruble.
⁃ În luna august, Austria a fost împotriva suspendării vizelor pentru ruși
⁃ Deși, imediat după invadarea Ucrainei,
evoluția arhitecturii de securitate a continentului a determinat Suedia și Finlanda să renunțe la nealinierea lor istorică și chiar și Elveția se apropie de NATO, Austria continuă să stea pe baricade, iar Viena nu intenționează să adere la NATO în ciuda războiului în curs de desfășurare.
⁃ Pe 13 septembrie 2022, Austria a lansat o anchetă cu privire la o tentativă a presupușilor oficiali guvernamentali pro-ruși de la Viena de a crea un serviciu de informații în 2018. Efortul nu a reușit. Unii susțin însă că, dacă ar fi devenit operațional, noul serviciu de spionaj din acest stat al Uniunii Europene s-ar fi aflat sub influența directa a Rusiei.
⁃ Presupusul efort de a crea o nouă agenție de informații în Austria a avut loc în timpul guvernului cancelarului Sebastian Kurz, un politician conservator aparținând Partidului Popular Austriac (ÖVP), de centru-dreapta, finanțat de la Kremlin.
⁃ Thomas Tugendhat, locotenent-colonel, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Comunelor din partea partidului conservator, începând din 2017, având cetățenie britanică și franceză, citat de cotidian Kurier din Viena, avertizează asupra „capturării elitei europene” cu bani și cu funcții în consiliile de supraveghere ale unor companii rusești.
⁃ Fostul vice-cancelar de extrema dreaptă Hans-Christian Strache a trebuit să demisioneze anul trecut, înainte de alegerile europene, ducând la căderea guvernului de dreapta, după ce un video l-a arătat gata să primească bani pentru favoruri din partea unei false milionare ruse.
⁃ In timpul Pandemiei, autoritățile vieneze au declarat ca țara lor este dispusă să producă vaccinurile din Rusia şi China, dacă acestea obţin o autorizaţie pentru piaţa Uniunii Europene.
⁃ Un scandal stă să izbucnească la compania austriacă OMV, unde şeful board-ului a anunţat că se vor face verificări amănunţite asupra cheltuielilor efectuate de directorul general, dar şi asupra unor fonduri care se îndreaptă spre Rusia, printr-un contract de sponsorizare.
⁃ Rainer Seele, șeful OMV, a fost decorat de către Vladimir Putin. În România, OMV controlează Petrom
⁃ OMV este parte a gazoductului Nord Stream 2 alături de Gazprom.
Acum, dacă ținem cont ca România este partener strategic al SUA si țara tampon la granița cu Ucraina, si care alături de Polonia, deține componentele scutului Anti Racheta gestionat de NATO, cu un mare potențial de extragere de gaze de șist din Marea Neagra, putem înțelege de ce Viena nu ne dorește in Schenghen!”, a scris Oreste Teodorescu.
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Jurnalistii englezi, uimiti de ce au gasit in Piata Obor din Capitala: Nici in Londra nu vezi asa ceva!
- Stirile Zilei2 săptămâni in urma
VIDEO-Carne din plastic vanduta intr-un supermarket din Bucuresti
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Incident socant pe Aeroportul Otopeni: O femeie cu un copil in brate a incercat sa se agate de un avion la decolare!
- Politica4 săptămâni in urma
Cine stă în fruntea ANI: Fratele unui PSD-ist și fiul unui „traseist” politic
- Politica2 săptămâni in urma
După celebra sârmă, Gabriela Firea se face de râs cu șurubul. Internauți: Nu știe două boabe de engleză!
- Opinii3 săptămâni in urma
Dan Motreanu, favorit sa preia sefia PNL Bucuresti
- Politica3 săptămâni in urma
Sondaj la nivelul Bucurestiului: Cine ar vota bucurestenii daca duminica ar avea loc alegeri
- Politica4 săptămâni in urma
Sebastian Burduja: ”Îmi cer iertare bucureştenilor că am susţinut-o pe Clotilde Armand. Este o catastrofă de primar”