Premierul Viorica Dancila a sustinut, miercuri seara, ca presedintele Iohannis isi doreste un guvern care sa incurajeze „convietuirea in grupuri” in loc de familii.
„Daca domnul Iohannis considera ca acest guvern a esuat pentru ca a crescut pensiile si salariile, a generat una dintre cele mai mari cresteri economice din Uniunea Europeana, a dus somajul la un minim istoric si a crescut considerabil investitiile, inseamna ca un guvern de succes este ceea ce ne propune opozitia pe care el o incurajeaza: taieri de pensii si salarii, eliminarea sprijinului pentru angajati, taierea veniturilor specialistilor din IT, renuntarea la dreptul de proprietate si convietuirea in grupuri. Aceasta este viziunea presedintelui pentru un guvern de succes?”, a sustinut Dancila.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca actualul Guvern are nevoie de o noua confirmare in Parlament, solicitand ca aceasta procedura sa fie declansata.
„Dupa alegeri, cu o noua majoritate, in mod constitutional, putem face mult mai mult impreuna. Pana atunci, astazi, actualul Guvern are nevoie de o noua confirmare in Parlament, printr-o procedura pe care le solicit sa o declanseze. Daca – daca – noua configuratie a Guvernului va trece in Parlament, eu le spun celor de la guvernare ca voi ramane ferm pe pozitia mea de aparator al valorilor democratice, al statului de drept, al modelului de dezvoltare pro-occidental, pe care il merita si il doresc majoritatea romanilor. Nu voi permite PSD sa isi bata joc de Romania si de romani! Daca insa noua configuratie a Guvernului nu va fi aprobata, ii asigur pe romani ca exista solutii corecte, democratice si constitutionale pentru ca Romania sa nu intre intr-o criza profunda”, a spus seful statului, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.
El a sustinut ca exista suficiente voturi in Parlament pentru o solutie de tranzitie care sa inlocuiasca actualul Executiv, subliniind ca partidele de Opozitie trebuie sa aiba un comportament „rezonabil”.
„Daca vor sa dea dovada de responsabilitate toti cei care inteleg ca aceasta guvernare toxica nu mai poate continua, exista suficiente voturi in Parlament pentru a sustine chiar si o solutie de tranzitie, care sa inlocuiasca actualul Guvern si care sa opreasca dezastrul actual. Partidele de Opozitie, toate, trebuie sa aiba un comportament rezonabil, in caz de criza. Doar votul romanilor poate configura o noua majoritate care sa puna in practica viziunea pe care si eu, dar si multi alti oameni de buna-credinta, pro-europeni, pro-occidentali, sustinatori ai democratiei si statului de drept o sprijinim”, a afirmat presedintele.
Potrivit acestuia, Romania are nevoie de „o schimbare autentica si profunda, pentru a reseta statul, pentru a repara ce s-a stricat in acesti ani si pentru a pregati o noua guvernare care de data aceasta sa lupte pentru romani”.
„Votul din 26 mai imi da legitimitatea de a ma opune explicit propunerilor pe care PSD le face, asa cum am facut-o in repetate randuri. Ma voi opune in continuare incercarilor PSD de a deraia Romania de pe directia corecta. De-a lungul mandatului meu, am protejat democratia in momente cruciale, am mentinut Romania pe drumul sau european, am blocat multe dintre asalturile asupra Justitiei, am mobilizat 6,4 milioane de romani pentru a salva lupta anticoruptie, m-am implicat pentru a garanta dreptul romanilor din diaspora de a vota in conditii normale si decente”, a aratat presedintele Iohannis.
Seful statului a mentionat ca, indiferent de situatia politica interna, Romania ramane o tara stabila, o democratie consolidata, cu multe institutii inca puternice si eficiente, cu o economie privata functionala si dinamica, cu o societate civila implicata si activa.
„Romanii sunt dinamici, reactioneaza si isi cer drepturile, iar clasa politica trebuie sa reactioneze corect si normal, pentru a pune in aplicare votul romanilor. Da, avem nevoie de o majoritate politica larga, pro-europeana, cu care sa relansam Romania, care sa asigure o buna guvernare si sa sustina lupta anticoruptie. Avem nevoie de o resetare a statului in ansamblu. Dar nimic dintre toate acestea nu se poate realiza fara sprijinul, implicarea si participarea cetatenilor Romaniei. De aceea, dragi romani, contez pe votul vostru, fiindca doar impreuna putem sa construim Romania normala!”, a conchis Iohannis.

<
Transparenta face diferenta