Primarul PSD al Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunțat miercuri că îşi menţine decizia privind tarifarea pe oră pentru locurile de parcare de pe marile bulevarde din sector. El s-a declarat convins că vor fi rezolvate „cu înţelepciune” toate „asperităţile de comunicare” pe acest subiect cu Primăria Capitalei. Reamintim că Nicușor Dan a atras atenția că Primăria Sectorului 4 nu avea dreptul să stabilească taxarea parcărilor de pe marile bulevarde, acest drept fiind al Consiliului General, chiar dacă arterele respective sunt în administrarea Primăriei de sector și ei au amenajat parcările.
Comentând criticile Primăriei Capitalei legate de taxa pe parcarea de pe bulevarde, primarul PSD a susținut, miercuri, într-o conferință de presă, că este vorba despre viziuni diferite, iar conflictul va fi soluționat:

<
  • „Eu, ca primar, nu sunt ales de cetăţeni pentru a genera situaţii conflictuale nici cu persoane fizice şi nici cu instituţii. Ca atare, aceste lucruri le vom soluţiona.
  • Dânşii au o anumită viziune, noi avem această viziune. Noi avem convingerea că deciziile pe care le-am luat sunt corecte şi sunt legale”.

Băluță a spus că fiscalizarea locurilor de parcare de pe bulevarde este „un lucru imperios necesar, pentru că în această manieră va fi extrem de uşor să nu mai avem banda unu ocupată”: „Vă dau exemplul intrării într-o bancă sau într-un supermarket, unde avem de exemplu 20 de locuri libere. Dacă ele sunt libere şi sunt cu taxă, în mod evident vor fi folosite pe un interval de timp scurt. Dacă acele locuri sunt în permanenţă ocupate, alternativele pentru cei care vor să intre în instituţia respectivă sau în centrul comercial respectiv sunt limitate”.
El a spus că tarifele vor intra în vigoare de luni, 23 august, iar „acest lucru foarte simplu poate îmbunătăţi viaţa oamenilor”.
Conform lui Băluță, administrația locală din sectorul 4 a investit în infrastructura marilor bulevarde peste 200 de milioane de lei.

  • „Toate asperităţile de comunicare cu Primăria Municipiului Bucureşti sunt convins că le vom soluţiona cu înţelepciune”, a fost concluzia primarului Sectorului 4, conform Agerpres.

Primăria Sectorului 4 nu avea dreptul să stabilească taxarea parcărilor de pe marile bulevarde, acest drept fiind al Consiliului General, chiar dacă arterele respective sunt în administrarea Primăriei de sector și ei au amenajat parcările, a declarat pentru HotNews.ro primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

  • ”Sunt în esență două probleme. Una, că există o autoritate care fixează tarifele de parcare pe raza municipului București, prin regulament, și această autoritate este Consiliul General. Ultimul regulament este votat în aprilie, când am mărit tarifele pentru parcările de reședință.
  • A doua problemă este că, chiar dacă consiliile locale percep taxe de parcare, ele le percep numai pe parcările rezidențiale, iar parcările rezidențiale sunt delimitate de Comisia de Circulație tot din Primăria Generală.
  • Pe scurt, primăriile de sector se ocupă numai de parcările rezidențiale. Cele de pe marile bulevarde nu sunt definite ca rezidențiale, și, chiar dacă ar fi, tariful pe ele l-ar fixa Consiliul General, printr-o hotărâre, nu sectoarele. Legal, Consiliul local nu poate să stabilească acest tarif chiar dacă are bulevardele în administrare și ei au amenajat parcările”, a explicat Nicușor Dan.