Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a explicat, plastic, ce a urmarit de fapt Tudorel Toader prin abrogarea unui articol din OUG 7. El a atras atentia ca cea mai grava problema, faptul ca Sectia speciala nu raspunde in fata nimanui, este in continuare de actualitate.
„Jocul asta este este de-a ovreiul si rabinul. Ovreiul se plange, ‘uite, stau cu cinci copii in casa, cu nevasta-mea, nu avem loc, unii peste altii’. ‘Ia baga gasca in casa, ia baga porcul in casa’. ‘Rabine, nu mai pot, nu mai pot respira’. ‘Baga si calul, baga si capra’. Ei, cand astia i-a adus la dementa, rabinul spune ‘scoate capra, sa vezi ce bine e’. Deci asta am vazut acum, domnul Tudorel Toader a venit si a scos capra.
A scos capra si a lasat pitbull-ul in casa, adica sectia de terorizare a magistratilor. Care in continuare nu se supune procurorului general”, a explicat CTP la Antena 3.
CTP s-a aratat revoltat si de declaratiile lui Liviu Dragnea, care le-a spus jurnalistilor ca nu au inteles despre ce este vorba in OUG 7 cand i0au reprosat ca aceasta nu se mai subordoneaza procurorului general.
„Adica magistratii din toata tara, adica DIICOT, Parchetul General, au luat initiativa de protestat impotriva OUG 7, dar si parchete locale, dar domnul Dragnea spune ca nu am inteles”, a spus CTP.

Tudorel Toader a anuntat, luni, ca articolul 54 din OUG 7 va fi abrogat.
„Articolul 54 este acela care permite unui judecator sa devina procuror sef dintre cei de la Parchetul General, pe care ii numeste presedintele prin decret, la propunerea ministrului. Acolo erau doua teme care au fost puse in dezbaterea publica, exprimate de catre procurori in special, de catre judecatori in secundar.(…) Data fiind aceasta preocupare exprimata in principal de catre procurori, care au fost nedumeriti la perspectiva de a le fi sef procuror de rang inalt un judecator, ca sa curmam aceasta preocupare, am propus si am convenit cu doamna prim-ministru, cu participantii la dezbaterea de astazi, sa abrogam complet articolul 54. Asta inseamna ca se revine la reglementarea anterioara, ca procuror de rang inalt pot fi doar procurori care indeplinesc conditiile legii si procedura cu interviul de selectie si propunere de la ministrul Justitiei si sa ii numeasca presedintele republicii prin decret prezidential. Abrogand articolul 54, se abroga implicit si prevederea care muta competenta de la Sectia de procurori la plenul CSM, prin urmare, procurorii aceia care vor dori sa devina de rang inalt vor fi evaluati la Ministerul Justitiei, vor primi avizul de la CSM, de la Sectia de procurori, un aviz consultativ, dupa care ministrul va propune presedintelui sa ii numeasca procurori de rang inalt”, a aratat ministrul Justitiei.
El a spus ca va redacta un draft de ordonanta de urgenta cu toate aceste modificari, pe care il va trimite vineri la CSM, iar saptamana viitoare va fi trimis spre dezbatere si adoptare in sedinta de guvern.
Toader a mai spus ca la discutia de luni au participat, alaturi de el, premierul Viorica Dancila, presedintele CSM, judecatoarea Lia Savonea, si reprezentanti ai Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, ai Asociatiei Magistratilor din Romania, ai Asociatiei Procurorilor din Romania, ai Inspectiei Judiciare si ai Sectiei speciale pentru anchetarea infractiunilor din justitie.

<
Transparenta face diferenta