Dosar penal în cazul unei fetiţe de 1 an şi şapte luni, care a murit duminică la Spitalul Victor-Babeş din Bucureşti. Parchetul general s-a autosesizat şi a deschis o anchetă.

<

Părinţii acuză medicii de malpraxis, după ce s-au plimbat pe la mai multe spitale din Capitală. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor a declarat pentru Digi24 la emisiunea „24 de minute” că trebuie verificate toate persoanele implicate, inclusiv părinții. Aceștia ar fi refuzat internarea și au plecat cu fata din spital sub semnătură.

Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor:

Trebuie să existe o încălcare a unei norme făcute de către cineva și un prejudiciu care să cadă ca urmare firească a încălcârii cu vinovăție a unei norme făcute de către cineva. Atunci se stabilește lanțul judecății. Va trebui să vedem cine și ce anume a încălcat. Pentru că familia a semnat și a refuzat internarea înainte cu 48 de ore. Înainte de a fi prea târziu. Asta și-a asumat, a plecat cu fata sub semnătură. S-a mai făcut afirmația că fata avea o stare hiperglicemică, că avea o glicemie mai mare și i-ar fi administrat o perfuzie cu o soluție de glucoză. Fals! A fost o soluție de ser fiziologic, cea scrisă în registru. Nu, a fost ser fiziologic. Mai departe decât asta, toată lumea e îndurerată cu cât vârsta celui decedat este mai mică. Când asta se va termina de judecat, tot corpul profesional vom vedea care a fost locul în care ața a fost slabă și s-a rupt. Poate a fost atunci când s-a recomandat internarea și părinții au refuzat-o din motive pe care ei le spun, de teama infecțiilor. De unde știau ei decât din presă! La ce le-a servit că aveau această informație dacă au refuzat internarea copilului în beneficiul unui dubiu? Că s-ar putea să capete o infecție, fapta s-a petrecut și ea a murit pe refuzul lor.”

Parchetul General s-a autosesizat după ce copilul a decedat duminică la Spitalul Victor Babeș, iar dacă va fi cazul, dosarul va fi înaintat unui parchet de pe lângă o judecătorie din București.

Părinții spun că prima data fetița s-a simțit rău vineri și s-au prezentat la Spitalul Marie Curie din București, dar au refuzat să aștepte din cauza aglomerației. Ei au plecat acasă, iar apoi starea copilului s-a înrăutățit și au apelat la o clinică privată. Medicii de aici i-au prescris un tratament cu antitermice și au fost trimiși acasă.

Starea fetiței s-a înrăutățit din nou duminică, pe 7 august. Părinții s-au adresat medicului de familie, care i-a trimis la un spital de boli infecțioase, bănuind că diagnosticul ar fi o infecție în gât. Medicii i-au prescris tratament cu antibiotic, iar părinții au refuzat internarea din cauza condițiilor din spitale.

Ei s-au întors după o oră, pentru că starea copilului era din ce în ce mai gravă.

 

Transparenta face diferenta