Intra in contact cu noi

Bani

Contrabanda cu țigări riscă să scape de sub control: 5 fabrici ilegale descoperite în România

Publicat cu

pe

În anul 2022, pe fondul eforturilor extinse ale autorităților de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării, peste 110 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate la frontierele României. Valoarea pe piața neagră a țigaretelor de contrabandă reținute de autoritățile române în 2022 se ridică la peste 73 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă de pe teritoriul României.

Conform celui mai recent studiu realizat de Novel Research, în 2022 media anuală a comerțului ilegal cu țigarete a fost de 7,1%, față de 8,7% în 2021, aceasta fiind cea mai scăzută din ultimii 15 ani, ceea ce înseamnă implicit și venituri mai mari la bugetul de stat. Spre comparație, nivelul maxim atins de piața neagră de țigarete înregistrat în România în anul 2010 era de 27% din totalul consumului. De asemenea, media anuală a contrabandei cu țigarete în România se situează sub media de 10% la nivel european.

“Continua scădere a pieței negre, înregistrată de la an la an, reprezintă un efect îmbucurător al întăririi frontierelor și al parteneriatului eficient cu autoritățile române pentru combaterea traficului ilicit de țigări. Scăderea traficului ilicit este în directă corelație cu creșterea volumului contribuțiilor industriei de tutun la bugetul de stat, BAT România fiind de altfel cel mai mare contribuabil la bugetul de stat în ultimii doi ani. Rămânem un partener dedicat în susținerea eforturilor autorităților de combatere a traficului ilicit prin intermediul platformei de informare Stop Contrabanda și prin proiecte de informare și donații de echipamente necesare îndeplinirii acestor obiective,” a menționat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice al Ariei Europa centrală și de sud, BAT.

Aproape jumătate din totalul capturilor, la granițele de sud ale țării

În 2022, cel mai mare volum de țigarete de contrabandă capturate a fost înregistrat în județele Constanța (peste 15,6 milioane de țigarete), Giurgiu (peste 13,7 milioane de țigarete) și Vâlcea (aproape 11,2 milioane de țigarete), capturile reținute în aceste județe reprezentând 44% din totalul volumului înregistrat anul trecut pe teritoriul României, potrivit datelor centralizate pe

StopContrabanda.ro. Traficul ilicit a păstrat un nivel ridicat și la granițele de nord ale țării, cu circa 42% din capturi realizate în această zonă (38,5 milioane de țigarete). 

Reclama

Rețelele de contrabandă își diversifică metodele.

Autoritățile au identificat în 2022 noi metode de introducere ilegală a țigaretelor contrafacute în țară: în luna decembrie a anului trecut, o persoană a încercat să introducă în Romania peste 8.000 de pachete de țigări de contrabandă, făcând uz de calitatea falsă de diplomat. Volume semnificative de țigări de contrabandă au fost descoperite în rezervorul, aripa sau podeaua mai multor autoturisme care încercau să treacă ilegal granițele.

Traficul ilicit a proliferat și pe rutele aeriene în 2022. Capturi semnificative au fost înregistate în aeroporturi, autoritățile reținând de-a lungul anului mai multe persoane care încercau să tranziteze granițele cu volume semnificative de țigări.

De asemenea, potrivit datelor autorităților, în 2022 au fost capturate cantități semnificative de tutun neprelucrat, cea mai mare cantitate de tutun fiind confiscată de ANAF în luna mai: 10.260 kg de tutun brut, importat scriptic din Indonezia. Anul trecut au fost descoperite și confiscate peste 50 de tone de tutun (brut, pentru narghilea sau tutun descoperit în fabricile ilegale). Cantitatea este aproape dublă față de anul 2021, când au fost confiscate aproximativ 30 de tone de tutun.

Reclama

Contrafacerea țigărilor devine un fenomen îngrijorător

Mai mult de 21.8% din țigările găsite la consumatori în momentul interviurilor din cercetarea de piață** au fost contrafăcute, înregistrând cel mai mare nivel al țigărilor contrafăcute în piața ilicită din ultimii 10 ani.

Din totalul cantităților capturate de autorități în anul 2022, mai mult de 40% au fost identificate ca fiind contrafăcute, capturile cele mai importante de astfel de produse fiind făcute în Contanța, Vâlcea și Giurgiu.

În acelasi timp, numărul fabricilor ilegale de țigarete descoperite și destructurate de autorități a crescut la 5 în 2022 față de cele 2 descoperite în 2021, acesta fiind de asemenea un indicator al diversificării metodelor rețelelor de contrabandă.

Reclama

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro,  o inițiativă BAT de sprijin al eforturilor autorităților  prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și prin informarea consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Despre contrabanda cu ţigări în România

§  România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.

§  România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.

Reclama

§  Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă contravaloarea a 667 km de drum național modernizați. [i]

§  Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

§  În 2021, majoritatea capturilor raportate la nivel global au fost de țigarete – 50,5%[ii].   

Reclama

Despre BAT în România

·       În 2021, BAT a fot cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv. Pe fondul reducerii nivelului contrabandei cu țigări, BAT a avut în anul 2021 o contribuție totală la bugetul de stat de circa 11 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro) sub formă de taxe și accize, o creștere de 10% față de anul 2020.

·       BAT este liderul pieței tutunului din România, cu o cotă de peste 50%

·       BAT are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare

Reclama

·       BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzește, nu arde tutunul.

Despre BAT la nivel global

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătății, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulți o gamă variată de produse cu risc redus.

Compania continuă să susțină clar că țigările cauzează riscuri majore la adresa sănătății și că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunțarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit științific. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transformă într-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrată cu adevărat pe consumatori.

Reclama

Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu implică arderea tutunului până în 2030 și de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii până în 2025. BAT și-a stabilit o serie de obiective ambițioase de sustenabilitate, precum reducerea cu 50% a emisiilor de carbon pentru Scopurile 1, 2 și 3 până în 2030 raportat la nivelul de referință din 2020; realizarea tuturor ambalajelor din plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil până în 2025.

BAT are peste 52.000 de angajați și operează în peste 175 de țări. Grupul BAT a generat venituri de 12,87 de miliarde de lire sterline în prima jumătate a anului 2022 și un profit din operațiuni de 3,68 miliarde lire sterline.

Portofoliul strategic al companiei include mărcile sale globale de țigarete și o categorie tot mai largă de produse cu risc redus* din tutun și nicotină, precum și produse tradiționale din tutun care nu ard. Acestea includ țigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum și produse orale tradiționale, cum ar fi snus și snuff umed. În prima jumătate a anului 2022, 20,4 milioane de consumatori au ales produsele BAT care nu implică arderea tutunului, o creștere de 2,1 milioane față de anul precedent.

Reclama

Bani

Plata parcării publice a devenit mai simplă în București prin scanarea de cod QR

Publicat cu

pe

Stelian Bujduveanu, viceprimarul municipiului București, anunță că plata parcării publice a devenit mai simplă. Liberalul transmite că acum cetățenii pot scana un cod QR, iar acesta să-i direcționeze către plată, selectând intervalul de timp.

„Așa cum am promis, cetățenii au la dispoziție modalități mai simple pentru plata parcării. Cele mai rapide metode sunt:

Scanarea, cu ajutorul telefonului personal, a QR Code-ului de pe panou, care ne direcționează către plată. Tot aici, vom selecta și intervalul de care avem nevoie: 1, 2, 3 sau 4 ore, abonament pentru o zi sau abonament pentru o lună;
Online, prin intermediul aplicației Parking București și al altor aplicații partenere. De asemenea, serviciul va fi disponibil, în curând, și prin platforma Ghișeul.ro;
SMS-ul către numărul 7458. Acesta trebuie să conțină doar numărul de ore (sau 1 zi) pentru care doriți să plătiți parcarea și numărul de înmatriculare al mașinii, fără a mai fi nevoie de confirmare”, transmite liberalul.

Continua sa citesti

Bani

Directorul comercial al Aeroportului Otopeni a cerut 22 de milioane de euro MITĂ pentru magazinele duty-free!

Publicat cu

pe

Procurorii DNA au deschis un dosar legat de activitățile comerciale de la Aeroportul Henri Coandă din Otopeni și au dus marți la audieri mai multe persoane, au declarat pentru G4Media surse judiciare. Procurorii au făcut percheziții marți dimineață.

Dosarul vizează contractele încheiat de Compania Națională Aeroporturi București, din subordinea Ministerului Transporturilor, cu firme care gestionează spațiile comerciale din aeroport, unde de curând a fost deschisă inclusiv o sală de jocuri.

Astfel, sunt vizați administratorii unei firme care operează magazine duty-free și una care gestionează spații horeca în aeroport, precum și intermediari care ar fi făcut trafic de influență ca să prelungească aceste contracte, potrivit informațiilor G4Media.

Potrivit informațiilor G4Media, e vorba despre firmele Millenium Pro Design si Dnata Catering.

Conducerea Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) a anunțat că a luat cunoștință de măsurile dispuse de Direcția Națională Anticorupție, măsuri care privesc și doi angajați ai CNAB. “CNAB își reafirmă întreaga disponibilitate pentru colaborarea cu autoritățile judiciare și va pune la dispoziția acestora toate informațiile și documentele solicitate”.

DNA a anunțat oficial reținerea lui Ivan George Alexandru, director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București, precum și a trei persoane fizice.

Potrivit procurorilor, George Alexandru Ivan ar fi cerut mită de 22,4 milioane de euro pentru prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni.

De asemenea, Bogdan-Șerban Lițoi, fost director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, a fost plasat sub control judiciar.

Context. În urmă cu doi ani, Consiliul Concurenței a sancționat cu 6,9 milioane lei (aprox. 1,4 milioane euro) șase companii care oferă servicii de alimentație publică (food & beverage) în incinta Aeroportului Internațional Henri Coandă București. Amenda a fost dată pentru fixarea prețurilor, iar cele șase companii au recunoscut fapta, scria Economedia.

Ancheta Consiliului Concurenței venea pe fondul a numeroase reclamații ale pasagerilor de pe Aeroportul Henri Coandă legate de prețul mâncării și băuturii, printre cele mai ridicate din toată Europa.

Continua sa citesti

Bani

Nicusor Dan: PNRR-ul este de importanţă naţională pentru că aduce nişte bani pe care bugetul nu-i are şi atunci trebuie să facem…

Publicat cu

pe

Nicuşor Dan crede că este necesar să se facă toate reformele asumate de România, astfel încât să nu fie afectat PNRR: E vorba de bani pe care bugetul naţional nu-i are pentru investiţii Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă, miercuri, că este important ca PNRR să nu fie afectat, de aceea face un apel la Guvern şi partidele din coaliţie pentru realizarea reformelor asumate de România, scrie News.ro.

”PNRR e foarte important, pentru că e vorba de bani pe care bugetul naţional nu-i are pentru investiţii. Deci, evident că este o prioritate naţională ca PNRR să continue”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de rpesă, Nicuşor Dan.

Întrebat dacă face un apel către Guvern şi partidele din coaliţie să meargă mai departe cu reformele necesare, primarul general a afirmat: ”Da, aşa cum am spus, PNRR-ul este de importanţă naţională pentru că aduce nişte bani pe care bugetul nu-i are şi atunci trebuie să facem…Am agreat un acord cu Comisia Europeană şi trebuie să ne îndeplinim toate condiţiile pe care ni le-am asumat în acel acord”.

Una dintre freformele pe care România trebuie să le îndeplinească vizează pensiile speciale.

Legea care vizează aceste pensii este dezbătută, miercuri, în Senat.

Continua sa citesti
Reclama
Timp liber3 ore in urma

Lista teraselor și barurilor din Centrul Vechi închise de Protectia Consumatorului

Patruzeci de operatori economici din Centrul Vechi au fost verificaţi de ANPC, fiind aplicate amenzi în valoare de 177.000 de lei. ”În...

Sectorul 6o zi in urma

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, desemnat ”Primarul anului 2023”: „Este cel mai prestigios premiu”

Edilul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a fost desemnat primarul anului 2023 la Gala de excelenţă „Smart City Industry Awards”, organizată, joi,...

Banio zi in urma

Plata parcării publice a devenit mai simplă în București prin scanarea de cod QR

Stelian Bujduveanu, viceprimarul municipiului București, anunță că plata parcării publice a devenit mai simplă. Liberalul transmite că acum cetățenii pot...

Sanatateo zi in urma

Inca un medic fals descoperit in Bucuresti. Autoritatile isi incaseaza salariile degeaba!

Doi cetățeni sirieni, dintre care unul a lucrat într-un cabinet din București ca stomatolog fără să aibă dreptul, au fost...

Bani2 zile in urma

Directorul comercial al Aeroportului Otopeni a cerut 22 de milioane de euro MITĂ pentru magazinele duty-free!

Procurorii DNA au deschis un dosar legat de activitățile comerciale de la Aeroportul Henri Coandă din Otopeni și au dus...

Bucuresti2 zile in urma

VIDEO-Imagini socante din Bucuresti: Tanar atacat si lovit cu bestialitate la intrarea in scara!

Politia Capitalei a dat publicitatii imagini cu momentul in care un tanar a fost talharit, pe 19 martie, in fata...

Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: