Acasă Sanatate Cine este romanul infectat cu noul coronavirus. ”Starea lui e buna”

Cine este romanul infectat cu noul coronavirus. ”Starea lui e buna”

281

Romanul infectat cu noul coronavirus are 20 de ani si locuieste cu bunicii in comuna Prigoria, judetul Gorj. Tanarul lucreaza la un restaurant unde patron este italianul internat la Rimini, a declarat, miercuri noaptea, primarul comunei, Iuliana Iliescu.

Primarul comunei Prigoria, Iuliana Iliescu, a declarat, miercuri seara ca pacientul confirmat cu noul coronavirus locuieste cu bunicii si parintii in satul Dobrana si lucra la un restaurant unde patron era italianul venit la rude in Romania, numit de ministrul Sanatatii „pacientul zero”.

„De azi dimineata (miercuri – n.r.) stiam ca a fost contact si l-am supravegheat toata ziua, si cu Politia. Stiam de familie, dar asteptam rezultatul analizelor. Acum cateva minute a venit confirmarea. A venit jandarmeria, asteptam masina speciala de la Craiova sa il ia sa-l duca la Bucuresti. Baiatul lucreaza la o unitate la care este patron italianul. Lucra aici in Romania, nu in Italia. Baiatul este din Dobrana, locuieste cu parintii si cu bunicii. Sunt izolati de azi-dimineata toti. Are aproximativ 20 de ani”, a spus primarul, citat de Mediafax.

Edilul a precizat ca se gandeste ca de joi sa inchida Primaria, scolile din comuna si alte locatii, de teama coronavirusului.

Secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), a declarat miercuri nopate ca barbatul respectiv, care nu prezinta tuse sau febra, va fi preluat in cursul acestei seri de un echipaj al ISU Dolj, dotat cu izoleta, si va fi adus la Spitalul de Boli Infectioase ‘Matei Bals’ din Bucuresti.

Potrivit lui Arafat, familia barbatului din Gorj confirmat cu virusul este formata din 7 persoane, care acum au intrat in izolare. „Membrii familiei sunt carantinati, nu trebuie sa aiba contact decat cu persoane protejate complet. Ei sunt paziti de politia locala”, a mentionat Arafat.

El a subliniat ca nu va fi indicata localitatea unde isi are domiciliul barbatul respectiv, pentru ca nu „este corect” asa.

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a aratat ca autoritatile desfasoara o ancheta epidemiologica pentru a identifica toate persoanele cu care barbatul confirmat cu Covid-19 a intrat in contact in ultimele zile.

Potrivit ministrului Sanatatii, barbatul confirmat cu coronavirus a fost contact direct cu italianul, urmand ca la spital sa i se repete testarea in zilele urmatoare. De asemenea, cele sapte persoane care au stat in casa cu bolnavul vor fi supuse din nou testelor.

„Din cate stim, aceasta persoana a fost in contact direct cu italianul, a fost la vanatoare si de doua zile este tinut la domiciliu. La Matei Bals, se va repeta testarea in zilele urmatoare si vom repeta testarea la cele sapte persoane care au stat in casa cu bolnavul. Este transportat in conditii de maxima siguranta si va fi spitalizat in unitatea cea mai sigura de pe teritoriul Romaniei”, a declarat Costache.

Ministrul a adaugat ca exista si o parte pozitiva, aceea ca a fost identificat pacientul „zero” si faptul ca cei cu care a intrat in contact sunt in mediu rural si nu intr-o aglomerare urbana.

„Ca parte pozitiva, avem identificat pacientul zero, testam toti contactii lui si am identificat un bolnav. Este intr-un mediu rural, nu intr-o aglomerare urbana, putem sa luam masuri eficiente”, a subliniat ministrul.

In context, secretarul de stat Raed Arafat a subliniat ca nu e vorba de epidemie, ci „vorbim de un singur caz”.

<