Autoritatile au descoperit in Casa de copii „Sfânta Maria” din Bucureşti un adevarat lagar pentru copii. Angajaţii sunt bănuiţi că în loc să aibă grijă de fetele internate acolo, le băteau, le sedau şi le-ar fi luat banii primiţi din donaţii şi mâncarea. Angajaţii nu recunosc acuzaţiile şi toţi au ajuns la poliţie, unde dau declaraţii. Ancheta ia proporţii şi la Braşov, unde aproape jumătate dintre copiii dintr-un centru de plasament primeau medicamente pentru afecţiuni psihice.
„Mai mulţi angajaţi ai acestui centru social sunt bănuiţi de anchetatori că încă din 2014 i-ar fi maltratat pe copii şi le-ar fi administrat tratamente fără recomandarea unui medic. Mai mult decât atât, le-ar fi furat din banii, mâncarea şi hainele pe care le-ar fi primit de la organizaţii neguvernamentale”, transmite corespondentul Digi24.
21 de salariaţi sunt cercetaţi pentru rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare.
În perioada 2014 – 2016, 22 dintre cei 37 de rezidenţi ai centrului ar fi primit tratament psihiatric. Dintre aceştia, 8 nu au fost niciodată internaţi pentru afecţiuni psihice, iar 5 au fost internaţi doar pentru emiterea certificatului de orientare şcolară. Medicul psihiatru decidea cu privire la aceste trimiteri fără să examineze minorele, doar pentru că acestea îi deranjau pe angajaţii centrului, spun procurorii.
Surse din sistemul de Protecţie a Copilului spun că doi dintre copii primeau tratament cu sedativ puternic, acelaşi folosit şi în cazul copiilor din centrul din Braşov, unde a început o anchetă cu o zi în urmă.

<

Medicamentul ăsta, în ani de zile, prosteşte şi scade IQ-ul individului. Ce se mai poate întâmpla? Poate să apară o formă permanentă de Parkinsonism sau foarte gravă, acută, de parkinsonism care se cheama dischinezie tardivă”, explică medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Cele 23 de fete au fost transferate din centru şi primesc acum asistenţă psihologică.

Ne punem problema sănătăţii acestor copii. Şi credem că ei ar trebui să fie supuşi unor investigaţii medicale nu numai psihologice, pentru că dacă erau într-adevăr sedaţi şi erau sedaţi de multă vreme atunci ne punem problema unei crize de abstinenţă sau lucruri legate de dependenţa de astfel de substanţe”, spune Daniela Gheorghe, directorul executiv Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului aşteaptă finalizarea anchetei procurorilor.
Medicul care semna pentru administrarea de medicamentaţie psihiatrică fetelor asistate de la Centrul de Plasament Sfânta Maria este Victoriţa Boţoagă, trimisă în judecată în 2012 sub acuzaţia de falsificarea a numeroase reţete în dosarul decontării frauduloase din bugetul CNAS, finalizat în anul 2012 de procurorii bucureşteni, spun surse judiciare pentru News.ro.
Sursele arată că la audieri se află şi medicul Victoriţa Boţoagă, cadrul medical care a semnat pentru medicamentaţia cu efecte psihotrope prescrisă mai multor fete de la Centrul de Plasament Sfânta Maria din Sectorul 1 al Capitalei.

Aceleaşi surse afirmă că medicul specialist care a prescris medicamentele, despre care anchetatorii arată că nu puteau fi administrate tinerelor, este Ramona Gheorghe. Potrivit surselor citate, specialistul a stabilit medicaţia, iar doctorul elibera medicamentele atunci când fetele aveau presupusele crize.

Victoriţa Boţoagă este trimisă în judecată la Tribunalul Bucureşti în dosarul în care 20 de farmaciști şi 9 medici sunt acuzaţi de emiterea de reteţe medicale falsificate compensate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe numele unor falși pacienți. Prejudiciul adus CNAS este de aproximativ două milioane de lei.