Stirile Zilei
Au inceput forajele in zona parcului Cismigiu pentru noua magistrala de metrou M5

Pasionații de infrastructură au postat miercuri imagini cu începerea forajelor pentru studiul geotehnic necesar construirii secțiunii Eroilor – Piața Iancului din Magistrala 5 de metrou. Din imaginile realizate în zona parcului Cișmigiu rezultă că forajele vor fi executate de firma Geostud.
„Fără zgomot nu există muzică, fără foraj nu există metrou”, se arată pe panoul de informare cu privire la începerea forajelor, care au o durată estimată de șase luni, conform Economica.net.
Contractul de consultanță și proiectare pentru secțiunea Eroilor – Piața Iancului din Magistrala 5 de metrou a fost semnat în octombrie 2021 cu asocierea 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata SpA & SWS Engineering SpA & Coding S.R.L. & Metrans Engineering S.R.L. pentru aproape 40 de milioane de lei.
Potrivit prevederilor contractului de proiectare și asistență tehnică, proiectarea se va încheia la sfârșitul anului 2023.
Stirile Zilei
Nicușor Dan: O „funcționare acceptabilă” pentru oameni a sistemului de termoficare din București va fi în 2-3 ani

Primarul general, Nicușor Dan, a declarat, marți seara, la Digi24, că o „funcționare acceptabilă” pentru oameni a sistemului de termoficare din București va fi în 2-3 ani și a apreciat că februarie a fost cea mai bună lună de funcționare a termiei din ultimii ani.
„Eu cred că luna februarie, care a fost cea mai friguroasă din iarna care a trecut, a fost cea mai bună funcționare de termie din ultimii ani. (…) Luna aceasta de februarie am avut zile întregi cu funcționare sută la sută. Înseamnă că eforturile noastre au dat roade. (…) O funcționare acceptabilă pentru oameni va fi în 2-3 ani”, a afirmat Nicușor Dan.
Primarul general a precizat că sistemul centralizate de termoficare deservește 550 de mii de apartamente, cam jumătate din București. „Ar fi o catastrofă pentru mediu ca aceste 550 de mii de apartamente să treacă pe centrale cu gaz”, a menționat edilul.
Acesta a mai spus că centralele de apartament vor fi interzise la un moment dat.
Nicușor Dan a mai declarat că marți seara 95% dintre locuitori au apă caldă, față de 50% în urmă cu o zi, după ce au fost remediate mai multe avarii și ținând cont de faptul că unele CET-uri au intrat în revizie.
„CET-urile sunt la Ministerul Economiei. Noi, dacă am fi avut aceste CET-uri, revizia n-ar fi durat o lună și jumătate, ar fi durat câteva zile. Tehnologia e din anii 70 și e nevoie să se facă aceste revizii”, a spus primarul general.
Stirile Zilei
Destinația anului în România este Mamaia

Mamaia a câștigat premiul pentru cea mai bună stațiune turistică în cadrul competiției Destinația Anului 2023, gală care s-a desfășurat săptămâna aceasta la Palatul Culturii din Iași.
Stațiunea din Constanța a obținut un punctaj de 66,66%. Pe locul doi s-a clasat stațiunea Călimănești, iar pe locul al treilea – Ocnele Mari.
Totodată, Municipiul Constanța a fost nominalizată la categoria “Orașe care inspiră”, alături de Oradea, Brașov, Iași, Timișoara și Râmnicu Vâlcea.
„Ne bucurăm să primim distincția de Destinația Anului, mai ales în contextul în care activitatea turistică a stațiunii Mamaia se desfășoară de peste 100 de ani. Din dorința de a dezvolta și păstra în același timp frumusețea stațiunii, Municipalitatea Constanța alături de Ministerul Mediului implementează două planuri urbanistice zonale. Acestea vor surprinde imaginea de ansamblu a stațiunii Mamaia pe următorii 20-30 de ani pentru a spori zona de entertainment, care se întinde pe o suprafață de 6 kilometri de plajă, pentru un nou val de turiști”, declară George Măndilă, Președinte OMD Mamaia-Constanța.
Mamaia este anual locul de vacanță pentru sute de mii de turiști români, dar și străini din toata lumea. Nisipul fin, apa cristalină și diversitatea locurilor de divertisment au transformat stațiunea într-unul dintre cele mai apreciate locuri de vacanță din estul Europei.
Și infrastructura hotelieră s-a dezvoltat în ultimii 10 ani, fiind la standarde internaționale, cu multe hoteluri noi, la o distanță mică de plaja, dar și restaurante pentru gusturi dintre cele mai rafinate.
De asemenea, mulți turiști aleg Mamaia pentru viața de noapte animată, în localuri extravagante, în stațiune organizându-se și numeroase festivaluri de muzică pentru tineri, precum Sunwaves.
În ultimii doi ani, investițiile publice și private în stațiunea Mamaia au fost considerabile. Plajele au fost extinse cu circa 30 de hectare, printr-un proiect amplu, finanțat din fonduri europene, de modernizare și conservare a stațiunilor de pe litoralul românesc.
Stirile Zilei
Moartea bizonilor din trafic? Poliţia Română cumpără mașini cu sisteme de recunoaştere a numerelor de înmatriculare şi camere video

Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţă pe SICAP licitaţie în vederea achiziţionării a patru autovehicule pick-up 4×4, dotate cu sisteme automate de recunoaştere a numerelor de înmatriculare (automatic number plate recognition) şi camere video.
Conform caietului de sarcini, sistemul LPR (License Plate Recognition) va fi bazat pe montarea unei camere dedicate LPR, de tip IP, în interiorul sau exteriorul autospecialei, pentru a prelua numerele de înmatriculare ale vehiculelor, iar camera video va fi montată în interiorul autospecialei.
Valoarea totală estimată a achiziţiei este de 989.860 lei, dintre care valoarea autovehiculelor este de 712.699 lei fără TVA, iar a sistemelor automate de recunoaştere a numerelor de înmatriculare şi a camerelor video 277.160 lei fără TVA.
Durata contractului este de 270 de zile.
Este vorba despre o achiziţie finanţată din fonduri europene, prin proiectul „DETECT-X – Consolidarea capacităţii de acţiune a Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice în scopul de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene în România”.
În noiembrie 2022, IGPR informa că obiectivul acestui proiect este întărirea capacităţii operaţionale şi tehnice a Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice (DICE), care gestionează cauze complexe de contrabandă, având ca obiectiv destructurarea unor grupări infracţionale ce acţionează cu preponderenţă la graniţa externă a Uniunii Europene (graniţa României cu Ucraina şi Republica Moldova), în locuri greu accesibile geografic, pe rute de tranzit menite să eludeze controlul la trecerea frontierei de stat şi fiscalizarea produselor accizabile tranzitate.
Proiectul DETECT-X se derulează pe o perioadă de 18 luni (01.07.2022 – 31.12.2023). În urma semnării contractului de finanţare, bugetul total alocat proiectului este de 378.000 de euro (fără TVA), dintre care 302.400 de euro reprezintă finanţarea externă nerambursabilă (80%), iar 75.600 de euro constituie cofinanţarea naţională (20%).
Proiectul este finanţat prin Programul EU-ANTIFRAUD 2021 al Comisiei Europene.
- Politica4 săptămâni in urma
Soc in USR: Viceprimarul Bucureștiului a demisionat din funcția de membru al Biroului Local al USR Sector 5
- Timp liber4 săptămâni in urma
Petrecere mare de 1 mai în București: Festivalul Micului cel Mare, în Parcul IOR
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Reactia Carrefour dupa ce o pisica a fost filmata mancand pui in vitrina frigorifica din supermarket
- Imobiliare4 săptămâni in urma
De ce haos in Capitala? Inspector de stat în construcţii din Bucureşti, reţinut pentru luare de mită!
- Sectorul 64 săptămâni in urma
Sectorul 6: Un bucurestean s-a trezit cu un sarpe pe parbrizul masinii
- Bani3 săptămâni in urma
Bancomat cu bani falsi in Bucuresti. Pagubele se ridica la un sfert de milion de euro
- Bani2 săptămâni in urma
Daca politistul iti spune aceste cuvinte cand te opreste in trafic inseamna ca-ti cere spaga
- Bani4 săptămâni in urma
Politistii spagari din centrul Bucurestiului au fost retinuti. Vanau soferi cu masini de lux