Stiri Bucuresti actualitate
Astazi este cea mai scurta zi din an. Ce se intampla de Solstitiul de Iarna

Deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă. El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui. În 2021, solstițiul de iarnă are loc în data de 21 decembrie, la ora 17:59.
Solstiţiul de iarnă este unul dintre cele patru mari momente astronomice ale anului, alături de echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă şi solstiţiul de vară.
21 decembrie este cea mai scurtă zi a anului 2021, iar de acum, timp de trei luni, până la echinocțiul de primăvară, durata de lumină începe să crească treptat până ce va deveni egală cu noaptea.
Ce se întâmplă la solstițiul de iarnă
Momentul solstițiului de iarnă 2021 în România va fi marți, 21 decembrie, la ora 17:59.
Solstiţiu înseamnă „soare nemişcat” şi marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică, cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte a anului în emisfera nordică. Acest eveniment astronomic este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ținând cont de latitudinea medie a țării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București).
Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice. În ziua în care are loc solstiţiul de iarnă în emisfera nordică, în emisfera sudică se află în desfăşurare solstiţiul de vară.
Solstiţiul de iarnă se produce când înălţimea Soarelui deasupra orizontului şi intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud, Soarele nu răsare şi se află la unghiul maxim sub orizont). Este ziua anului în care lumina zilei are cea mai scurtă durată în emisfera nordică şi cea mai lungă durată în cea sudică.
Axa polilor Pământului este înclinată cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a cărui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstițiului de iarnă, Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de Ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor, arată Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Stiri Bucuresti actualitate
O vară întreagă de promisiuni deșarte: Zeci de mii de bucureșteni au rămas fără căldură și apă caldă!

Mai multe zone din sectoarele 2 și 3 ale Capitalei, în care locuiesc zeci de mii de oameni, au rămas, marți seara, fără apă caldă și căldură, din cauza unei avarii. Termoenergetica a transmis că avaria nu se va remedia mai devreme de noaptea de joi spre vineri. Potrivit prognozelor meteo, termometrele nu vor arăta mai mult de 6 grade Celsius în cursul zilei de miercuri.
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) SA anunţă, marți, că din cauza unei avarii produse în cursul acestei după-amiezi pe Magistrala III Sud, furnizarea agentului termic pentru apă caldă și încălzire va fi sistată în zonele: Mihai Bravu, Mașina de Pâine, Doamna Ghica, Șoseaua Fundeni și Petricani, din Sectorul 2 al Capitalei.
De asemenea, avaria afectează și vor funcționa sub parametrii normali zone din Sectorul 3 (Vitan, 1 Decembrie, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Rebreanu și Lucrețiu Pătrășcanu).
„Se vor efectua manevrele de trecere a alimentării punctelor termice din Șoseaua Ștefan Cel Mare, între Calea Floreasca și Piața Obor, pe CTE Grozăvești. Avaria s-a produs pe conducta Magistralei III Sud, la intersecția străzii Drumețului cu Calea Vitan. Au fost începute în regim de urgență lucrările de golire a conductei, de aerisire și ulterior vor fi realizate sudurile pentru reparația avariei”, informează Termoenergetica.
Termenul estimat pentru finalizarea reparațiilor și reluarea furnizării agentului termic este joi, ora 23.30.
Marți după-amiază au fost terminate lucrările de reparații pe Magistrala 1 Sud și a început încărcarea conductelor cu apă, urmând ca funcționarea pentru zonele afectate să fie reluată miercuri dimineață.
Stiri Bucuresti actualitate
Au început lucrările de refacere a trotuarelor pe B-dul Alexandru Ioan Cuza și Șos. Pantelimon din Capitală

Stelian Bujduveanu, viceprimarul municipiului București, a anunțat începutul lucrările de refacere a trotuarelor pe B-dul Alexandru Ioan Cuza și Șos. Pantelimon din Capitală.
Lucrările de reabilitare constau în turnarea unui strat de asfalt nou, înlocuirea bordurilor deteriorate, delimitarea spațiilor verzi, dar și protejarea zonei pietonale prin amplasarea de stâlpi antiparcare, a precizat liberalul.
„În același timp, Administrația Străzilor București continuă reparația trotuarelor și pe străzile: Nicolae Titulescu, Calea Vitan, Strada Eforie, Str. Ilfov., Piața Unirii, Splaiul Unirii”, a adăugat Stelian Bujduveanu.
Viceprimarul municipiului București a anunțat de curând și finalizarea lucrărilor de reabilitare a trotuarelor de pe strada Polonă a Capitalei. Infrastructura pietonală a fost modernizată și au fost amplasați stâlpi antiparcare.
Stiri Bucuresti actualitate
Primăria Capitalei vrea să amendeze șoferii care stau pe loc și nu opresc motorul mașinii

Primăria Capitalei ar putea adopta un proiect de hotărâre prin care se urmăreşte descurajarea staţionării maşinilor cu motorul pornit în proximitatea spitalelor, unităţilor de învăţământ, a căminelor de bătrâni şi a locurilor de joacă, scrie Agerpres.
Proiectul extinde şi dezvoltă o măsură adoptată de Consiliul Local Sector 6, care prevede amplasarea unor indicatoare în proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar cu mesajul: „Pentru sănătatea copiilor opreşte motorul când staţionezi”.
„Şi motorul pornit în staţionare (nu în trafic) contribuie la poluarea Bucureştiului. Mă bucur că ieri Consiliul Local al Sectorului 6 a votat amplasarea de semne informative în vecinătatea şcolilor la propunerea campaniei ‘Opreşte Motorul!’ care deja are un program de conştientizare în mai multe şcoli. Împreună cu ‘Părinţi de Cireşari – Piaţa Domenii’ şi Ecopolis, eu şi Anamaria Gram am pus la punct un proiect de hotărâre CGMB care să dezvolte această iniţiativă la nivelul întregului Bucureşti. Proiectul va fi depus zilele următoare şi am speranţa că va fi susţinut şi de colegi din alte partide având în vedere efectul benefic asupra tuturor, dar mai ales asupra copiilor. Este păcat să decontăm confortul nostru în sănătatea lor”, a scris consilierul municipal USR Andrei Rigu, pe Facebook.
Ideea aparţine ONG-ului „Părinţi de Cireşari”, care are deja o colaborare cu PMB, în cadrul campaniei „Opreşte Motorul”. Este vorba despre un program de conştientizare desfăşurat la şcoli unde au fost amplasaţi senzori de măsurare a poluării.
Intervale maxime
Andrei Rigu a menţionat că prevederile ar urma să intre în vigoare peste şase luni, iar proiectul prevede şi amenzi. El a subliniat că valoarea acestora este mică, deoarece scopul nu este sancţionarea şoferilor, ci descurajarea staţionării cu motorul pornit. Vor fi prevăzute intervale maxime de timp în care motorul poate fi pornit, iar aceste intervale vor fi diferite pentru sezonul cald şi sezonul rece. De asemenea, vor exista excepţii pentru anumite categorii de autovehicule.
„Nu intenţionăm să implementăm proiectul acum, în perioada rece, ci probabil în vreo şase luni de la adoptare. Pe la jumătatea primăverii, începutul verii va intra efectiv în vigoare. (…) Vrem să se înţeleagă sensul proiectului, faptul că trebuie să avem puţin mai multă grijă, mai ales în anumite zone”, a explicat Andrei Rigu.
Trei pași ai primarului Ciucu
Primăria Sectorului 6 a atras atenţia, într-o postare pe Facebook, asupra faptului că gazele de eşapament sunt „otrăvitoare şi sunt considerate extrem de periculoase”, fiind catalogate în anul 2012 drept unul dintre factorii cancerigeni de către Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului. Primarul Ciprian Ciucu a anunţat că vrea să susţină implementarea proiectului aprobat în Sectorul 6 la nivelul întregii Capitale.
„După ce am publicat acel mesaj, ca de la părinte la părinte, cu oprirea motorului, atunci când ne aşteptăm copiii de la şcoală, am fost contactat de iniţiatoarele Campaniei ‘Opreşte Motorul’ să facem un pas înainte. Mai exact, să amplasăm astfel de semne informative în vecinătatea şcolilor. Le-am propus sa facem trei paşi: adică, să ducem proiectul şi în Consiliul General (unde este blocat şi îl vom debloca cu ajutorul consilierului general Andrei Badiu) şi să amendăm legislaţia naţională pentru a se putea da amenzi (ca şi în Austria, Germania, unele state din SUA). La acest lucru s-a înhămat colegul meu deputatul Cristian Băcanu”, a scris Ciprian Ciucu, pe aceeaşi reţea de socializare.
- Sectorul 62 săptămâni in urma
Achizitiile din primaria lui Ciprian Ciucu sub lupa DNA! De ce-l sustine Ciucu pe Gadiuta, exclus din USR, fara atributii?
- Imobiliare2 săptămâni in urma
ANALIZĂ: Piața imobiliară a Bucureștiului se prăbușește. Efectele economice sunt mai grave decât se bănuia
- Monden2 săptămâni in urma
Cine moștenește averea actriței Rona Hartner?
- Sectorul 62 săptămâni in urma
Inca un scandal de corputie in primaria lui Ciprian Ciucu! Sef la Serviciul impozite si taxe pe mana cu rechinii imobiliari!
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Clanul interlop care a speriat Bucurestiul saltat de mascati. A fost luat pe sus și Nuredin Beinur, cunoscut drept „Spaima Litoralului”
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Cutremur in Jandarmeria Romana dupa ce o angajată a fost prinsă cu droguri în poșetă
- Stiri Bucuresti actualitate2 săptămâni in urma
Lucrurile au scăpat de sub control în București: Un șofer beat a vrut treacă cu mașina peste polițiști
- Timp liber2 săptămâni in urma
Premieră: Muzeul Antipa propune publicului o nouă experiență de vizitare interactivă