Sunt oameni care refuză să consume apă de la robinet, iar motivele lor sunt foarte variate. Cel mai frecvent motiv este, însă, cel legat de pretinsa calitate slabă a apei de la robinet care „obligă” oamenii să se reorienteze către apa îmbuteliată.
Avem, pe de altă parte, Apa Nova care ne poate demonstra, cu date, că apa livrată de ei este una de calitate, care respectă toate standardele legale și, evident, nu prezintă nici un fel de riscuri pentru sănătate.
Doar că sunt oameni care au probleme cu apa de la robinet. Fie că aceasta nu este deloc incoloră, fie că nu este inodoră, fie că nu este insipidă. Și nu este vorba aici despre faptul că apa are clor. Până la urmă prezența clorului în apă este perfect normală și nu afectează cu nimic sănătatea consumatorilor. Ba chiar este un semn că apa este bună de băut. Iar apa lăsată un pic în cană își pierde imediat mirosul și gustul de clor. Este vorba de faptul că apa ce curge la robinetele unor bucureșteni are impurități sau o culoare ruginie. Oricum, foarte important de subliniat este faptul că apa din rețeaua de alimentare cu apă a Capitalei este sigură pentru băut și nu prezintă niciun fel de risc de îmbolnăvire. Asta deoarece, conform specialiștilor, dezinfecția apei cu clor este una dintre cele mai importante metode de sănătate publică din ultimii aproximativ 100 de ani prin faptul că a redus spectaculos numărul cazurilor de îmbolnăvire şi mortalitatea prin boli transmisibile pe calea apei cum sunt: boala diareică acută, holera, dizenteria și febra tifoidă.
Dacă adăugăm la această realitate tentația naturală a multora dintre noi de a da vina mereu pe altcineva, nu e de mirare că mulți bucureșteni văd aici vina companiei ce le furnizează apa. Cum nu e de mirare nici că nu caută să afle dacă această vinovăție este una reală sau nu.
Ca ziariști, însă, noi suntem obligați să mergem un pic mai departe cu investigație și să trecem peste ideile preconcepute. Așa cum suntem obligați și să ne informăm cititorii într-o manieră cât mai obiectivă și completă.
Prin urmare, care este adevărul? În primul rând, trebuie să spunem că există o delimitare clară a responsabilităților între operatorul serviciului de alimentare cu apă și proprietari. Astfel, Apa Nova nu doar că nu este responsabilă de starea rețelelor interne ale imobilelor, dar nici nu are dreptul să intervină. Asta deoarece acestea sunt proprietatea și responsabilitatea asociațiilor de proprietari, în cazul locuințelor comune, sau a fiecărui proprietar în parte, în cazul locuințelor individuale.
Ajungem apoi la cauza fenomenului de care vorbeam mai sus. De ce, totuși, uneori, apa de la robinet nu e chiar de fiecare dată la fel cu cea care pleacă din uzinele de tratare ale Apa Nova? Pentru că unele dintre imobile și, implicit, instalațiile de apă al acestora, sunt vechi de zeci de ani. Zeci de ani în care nu s-au făcut nici un fel de reparații la conducte. Conducte dintre care multe sunt din materiale mai degrabă improprii, dar care erau folosite pe scară largă la un moment dat, în trecut. În timp, aceste conducte s-au degradat, s-au colmatat, astfel încât acum afectează în mod direct și negativ calitatea apei care le tranzitează.
Soluția? Schimbarea lor. Doar că aici există o problemă reală. Mulți dintre proprietari nu au banii necesari unei astfel de investiții. Și astfel ajungem într-un cerc vicios: pentru că nu sunt bani pentru schimbatul țevilor, se cheltuie mai mulți bani cu apa, pentru că unii bucureșteni apelează la apa îmbuteliată, mai scumpă. Mai mult, este destul de greu să arătăm cu degetul responsabilii. Operatorul de apă nu poate interveni pentru că nu are dreptul, oamenii nu cunosc exact problema sau, când o cunosc, nu au banii necesari.
Ce facem atunci? Probabil că cea mai eficientă soluția ar fi adoptarea unei soluții similare cu cea adoptată pentru reabilitarea termică a imobilelor sau refacerea structurii de rezistență a clădirilor cu risc seismic ridicat. Astfel, prin implicarea autorităților, se poate apela atât la fonduri guvernamentale cât și europene, în așa fel încât contribuția proprietarilor să fie redusă la un nivel suportabil.

<
Transparenta face diferenta