Cultura
Ambasada Chinei la Bucuresti: „Pandemia globala nu este vina Chinei. Poporul chinez este indignat”
Ambasada Chinei la Bucuresti a emis in ultima saptamana doua comunicare de presa in care cearta presa din Romania, sustinand ca anumite articole au starnit „o puternica indignare in randul poporului chinez”.
„Am observat ca, dupa ce unii politicieni americani au calomniat China cu epidemia COVID-19, mass-media din Romania, precum televiziunea Kanal D, Republica.ro, alte surse mass-media si comentatorii individuali au fost partiali si au citat numai opiniile partii americane prezentand informatii care nu corespund realitatii si stigmatizand China prin diverse comentarii neintemeiate sau false, ducand astfel oamenii in eroare. Acest lucru nu este numai in contradictie cu spiritul profesional obiectiv si impartial de care ar trebui sa dea dovada mass-media, dar si submineaza prietenia dintre China si Romania si popoarele lor. Aceste observatii, care nu respecta stiinta si deciziile OMS, au starnit o puternica indignare in randul poporului chinez. Noi ne opunem ferm si condamnam cu tarie aceste declaratii.
(…) In acest moment, perceperea zvonurilor drept noutati, defaimarea celorlalti si transferul responsabilitatii nu va ajuta activitatea de prevenire si control a tarii proprii si nici nu va ajuta cooperarea anti-epidemica a comunitatii internationale. Solicitam mass-media si comentatorilor relevanti din Romania sa respecte faptele obiective si opinia publica internationala si sa nu incalce principiile morale, sa corecteze imediat greselile, sa opreasca imediat comportamentul care induce in eroare oamenii si creeaza contradictii”, da lectii ambasada Chinei, stat totalitar in care nu exista libertatea presei.
Dupa trei zile, pe 30 martie, ambasada Chinei a emis un nou comunicat in care cearta publicatiile care au preluat un comunicat al organizatiei Reporteri fara frontiere.
„Recent, unele posturi mass-media din Romania au reeditat articole publicate de Reporteri fara frontiere, acuzand neintemeiat ca China a ascuns adevarul in primele zile ale izbucnirii focarului noului coronavirus. In aceste articole s-au inlocuit faptele cu zvonurile, iar stiinta cu imaginatia, pline de greseli si confuzii, incalcand grav principiul de obiectivitate al presei si etica profesionala a mass-media, ceea ce este total inacceptabil pentru noi.
COVID-19 este un virus nou, iar recunoasterea acestuia are nevoie de un anumit proces. La inceput, oamenii de stiinta si expertii medicali au prezentat opinii diferite, iar guvernul ar trebui sa ia decizii pe baza unor dovezi fiabile si pe baza stiintifica, tinand cont de diversi factori. Acest lucru este bine ilustrat de faptul ca noul coronavirus este pe scena mondiala de luni de zile, fiind foarte bine cunoscut pentru comunitatea stiintifica, insa ideile si masurile de combatere a epidemiei inca variaza foarte mult de la o tara la alt
Cultura
Bucură-te de Zilele Teatrului la Țăndărică
Luna martie este foarte importantă pentru iubitorii de teatru, deoarece cuprinde trei evenimente importante care celebrează această formă de artă, și anume, „Ziua Mondială a Teatrului pentru Tineret” din 20 martie, „Ziua Mondială a Teatrului pentru Publicul Tânăr” din 21 martie și „Ziua Mondială a Teatrului” din 27 martie. Fiecare dintre aceste zile are o semnificație aparte și oferă o oportunitate unică de a celebra și aprecia teatrul, sub orice formă.
Toate aceste evenimente speciale sunt un prilej de a atrage atenția asupra faptului că teatrul este o formă de artă accesibilă și importantă în dezvoltarea copiilor, tinerilor și adulților.
Prin intermediul teatrului, aceștia au oportunitatea de a explora lumea din jurul lor, de a-și dezvolta imaginația, creativitatea și abilitățile de comunicare, dar și de a învăța să colaboreze cu alți oameni și să dezvolte empatia și înțelegerea față de diferitele culturi și moduri de gândire.
Cu toate aceste ocazii, toți creatorii de teatru sunt invitați să organizeze activități culturale și educaționale dedicate copiilor, tinerilor și adulților, cu scopul de a promova și de a sprijini dreptul oricui la teatru și la artele spectacolului.
Teatrul Țăndărică va celebra zilele teatrului, organizând următoarele evenimente:
- Motanul încălțat – miercuri, 20 martie, de la ora 10:00, la Sala Țăndărică
- Fata babei și fata moșneagului – joi, 21 martie, de la ora 10:00, la Sala Țăndărică
- Tom Degețel – miercuri, 27 martie, de la ora 10:00, la Sala Țăndărică
Cultura
Ministrul Turcan: Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, vor fi restaurate
Am semnat documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru încă un monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare și care a deservit Serviciul Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României.
Astăzi, Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunțul de participare nr. CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București.
Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosința Bibliotecii Naționale a României, dar au fost funcționale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința fondatorului, clădirea va fi redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.
Investiția este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.
Cultura
Nicușor Dan anunță că Primăria Bucureștiului susține cu câte 70.000 de lei fiecare proiect culturale incluziv şi social
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că proiecte culturale incluzive şi sociale sunt eligibile în premieră pentru bugetare participativă printr-un program derulat de Arcub, care pot fi înscrise până pe 21 aprilie, ora 17,00, bugetul disponibil fiind de 4,11 milioane lei.
„Ediţia din acest an, ‘Bucureşti acasă’, are o secţiune nouă care vizează combaterea şi prevenirea bullying-ului, excluderii sociale, consumului de droguri şi conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei şi prin integrarea persoanelor cu dizabilităţi. Ca în fiecare an, programul de finanţare nerambursabilă se adresează tuturor domeniilor culturale – de la teatru, dans şi muzică şi până la artă digitală şi noile media. Bugetul disponibil este de 4.110.000 de lei. Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 70.000 de lei pe proiect”, a scris, duminică, Nicuşor Dan pe Facebook.
Regulamentul, ghidul şi anexele sunt disponibile pe www.arcub.ro, platforma electronică dedicată înscrierii proiectelor fiind https://arcub.submittable.com/submit.