Intra in contact cu noi

Cultura

Ambasada Chinei la Bucuresti: „Pandemia globala nu este vina Chinei. Poporul chinez este indignat”

Publicat cu

pe

Ambasada Chinei la Bucuresti a emis in ultima saptamana doua comunicare de presa in care cearta presa din Romania, sustinand ca anumite articole au starnit „o puternica indignare in randul poporului chinez”.

„Am observat ca, dupa ce unii politicieni americani au calomniat China cu epidemia COVID-19, mass-media din Romania, precum televiziunea Kanal D, Republica.ro, alte surse mass-media si comentatorii individuali au fost partiali si au citat numai opiniile partii americane prezentand informatii care nu corespund realitatii si stigmatizand China prin diverse comentarii neintemeiate sau false, ducand astfel oamenii in eroare. Acest lucru nu este numai in contradictie cu spiritul profesional obiectiv si impartial de care ar trebui sa dea dovada mass-media, dar si submineaza prietenia dintre China si Romania si popoarele lor. Aceste observatii, care nu respecta stiinta si deciziile OMS, au starnit o puternica indignare in randul poporului chinez. Noi ne opunem ferm si condamnam cu tarie aceste declaratii.

(…) In acest moment, perceperea zvonurilor drept noutati, defaimarea celorlalti si transferul responsabilitatii nu va ajuta activitatea de prevenire si control a tarii proprii si nici nu va ajuta cooperarea anti-epidemica a comunitatii internationale. Solicitam mass-media si comentatorilor relevanti din Romania sa respecte faptele obiective si opinia publica internationala si sa nu incalce principiile morale, sa corecteze imediat greselile, sa opreasca imediat comportamentul care induce in eroare oamenii si creeaza contradictii”, da lectii ambasada Chinei, stat totalitar in care nu exista libertatea presei.

Reclama

Dupa trei zile, pe 30 martie, ambasada Chinei a emis un nou comunicat in care cearta publicatiile care au preluat un comunicat al organizatiei Reporteri fara frontiere.

„Recent, unele posturi mass-media din Romania au reeditat articole publicate de Reporteri fara frontiere, acuzand neintemeiat ca China a ascuns adevarul in primele zile ale izbucnirii focarului noului coronavirus. In aceste articole s-au inlocuit faptele cu zvonurile, iar stiinta cu imaginatia, pline de greseli si confuzii, incalcand grav principiul de obiectivitate al presei si etica profesionala a mass-media, ceea ce este total inacceptabil pentru noi.

COVID-19 este un virus nou, iar recunoasterea acestuia are nevoie de un anumit proces. La inceput, oamenii de stiinta si expertii medicali au prezentat opinii diferite, iar guvernul ar trebui sa ia decizii pe baza unor dovezi fiabile si pe baza stiintifica, tinand cont de diversi factori. Acest lucru este bine ilustrat de faptul ca noul coronavirus este pe scena mondiala de luni de zile, fiind foarte bine cunoscut pentru comunitatea stiintifica, insa ideile si masurile de combatere a epidemiei inca variaza foarte mult de la o tara la alt

Reclama

Cultura

Ministrul Turcan: Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, vor fi restaurate

Publicat cu

pe

Am semnat documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru încă un monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare și care a deservit Serviciul Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României.

Astăzi, Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunțul de participare nr.  CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București.
Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosința Bibliotecii Naționale a României, dar au fost funcționale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința fondatorului, clădirea va fi redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.

Investiția este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Continua sa citesti

Cultura

Nicușor Dan anunță că Primăria Bucureștiului susține cu câte 70.000 de lei fiecare proiect culturale incluziv şi social

Publicat cu

pe

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că proiecte culturale incluzive şi sociale sunt eligibile în premieră pentru bugetare participativă printr-un program derulat de Arcub, care pot fi înscrise până pe 21 aprilie, ora 17,00, bugetul disponibil fiind de 4,11 milioane lei.

„Ediţia din acest an, ‘Bucureşti acasă’, are o secţiune nouă care vizează combaterea şi prevenirea bullying-ului, excluderii sociale, consumului de droguri şi conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei şi prin integrarea persoanelor cu dizabilităţi. Ca în fiecare an, programul de finanţare nerambursabilă se adresează tuturor domeniilor culturale – de la teatru, dans şi muzică şi până la artă digitală şi noile media. Bugetul disponibil este de 4.110.000 de lei. Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 70.000 de lei pe proiect”, a scris, duminică, Nicuşor Dan pe Facebook.

Regulamentul, ghidul şi anexele sunt disponibile pe www.arcub.ro, platforma electronică dedicată înscrierii proiectelor fiind https://arcub.submittable.com/submit.

Continua sa citesti

Cultura

Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Diana Baciuna: Acest demers este unul lăudabil

Publicat cu

pe

Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”, demers pe care Diana Baciuna, Secretar de Stat la Ministerul Culturii, îl consideră lăudabil și care „reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”.

Diana Baciuna: „Am petrecut momente speciale la un eveniment impresionant, care a avut loc ieri, la Biblioteca Metropolitană București, unde doamna director Ramona Mezei a prezentat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Fondul expus este unicat și conține documente, scrisori, manuscrise, jurnale, cărți, obiecte personale ce au aparținut marelui scriitor român”.

„Acest demers este unul lăudabil și reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”, a spus Secretarul de Stat.

Patru manuscrise care i-au aparținut lui Mircea Eliade au fost achiziționate anul trecut de Ministerul Culturii
În cadrul evenimentului organizat de Biblioteca Metropolitană București, Diana Baciuna a amintit de achiziția făcută de Ministerul Culurii anul trecut, atunci când în patrimoniul statului au intrat cinci manuscrise care le-au aparținut lui Emil Cioran și Mircea Eliade.

„Nu am putut să nu amintesc de faptul că Ministerul Culturii, prin comisia de negociere pe care am avut onoarea să o conduc, a achiziționat anul trecut cinci manuscrise care le-au aparținut lui Mircea Eliade și Emil Cioran, patru dintre acestea fiind sub semnătura distinsului istoric al religiilor. Biblioteca Metropolitană București merită toate felicitările noastre pentru modul în care aduce în atenția noastră un colos al literaturii și deschide noi perspective prin care să explorăm viața, geniul și creativitatea acestui erudit care a fost Mircea Eliade”, a transmis Secretarul de Stat.

Continua sa citesti
Reclama
Stirile Zilei5 zile in urma

BAT vrea o lume fără fum! Investiție de 30 de milioane de lire sterline într-un Centru de Inovare din Southampton

BAT a inaugurat un nou Centru de Inovare de ultimă generație în cadrul facilității sale globale de cercetare și dezvoltare...

Stirile Zilei5 zile in urma

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 îi răspunde primarului Clotilde Armand, după începerea urmăririi penale

După o serie de acuze aduse procurorilor în ultimele zile de către primarul Clotilde Armand, Parchetul de pe lângă Judecătoria...

Stirile Zilei4 săptămâni in urma

Drum expres de la București la Târgoviște

Constructorul ESTA (Turcia) începe în martie lucrările pentru modernizarea și lărgirea la 4 benzi pe DN 71 Bâldana -Târgoviște, o...

Politica4 săptămâni in urma

Președintele PMP Cristian Diaconescu sprijină candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, și Rizia Tudorache, secretar general al PMP, au anunțat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaților...

Transporto lună in urma

Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă...

Sectorul 1o lună in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea candideaza la functia de primar in Sectorul 1! Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 aproape de final

Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 este aproape de final deoarece mai este putin pana la alegerile locale. Circul promovat timp...

Reclama

La mare cautare