În 2016, 91% (3,4 mld. lei) din bugetul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti a fost constituit din venituri din impozitul pe venit plătit de salariaţii din Bucureşti. Primăria Generală a avut anul trecut venituri de 3,7 mld. lei, scrie Ziarul Financiar.

<

Primăria Generală a Bu­cureştiului, mai mult decât alte primării din ţară, este de­pen­dentă de veniturile obţi­nute din impozitul pe salarii. Legea finanţelor publice locale îi alocă 44,5% din cele 77 de procente din ve­niturile din impozitul pe venit colec­tat în Bucureşti care merg la bugetelor lo­cale. Anual în jur de 90% din ve­ni­tu­rile municipiului provin din această sursă.
În ultimii zece ani, bugetul Primăriei Generale, fără sectoare, s-a situat între 3,2 – 3,7 miliarde de lei, anual. Cele şase sectoare au şi ele, a­nual, venituri de aproximativ 4 mi­liarde de lei, ceea ce face ca bugetele însumate ale Capitalei să însemne 7-8 mld. lei (1,7 – 1,8 mld. euro), potrivit Ziarul Financiar.
Două treimi din veniturile Primăriei Municipiului Bucureşti merg a­nual spre „investiţii” şi spre „sub­ven­ţii”. În ultimii zece ani, Primăria Ge­ne­rală a Bucureştiului a cheltuit 11,5 mld. lei (2,8 mld. euro, la cursul mediu anual al BNR) pentru „in­vestiţii”, adică o treime din bugetul cu­mulat al municipalităţii, de 35 de mili­arde de lei. Pe subvenţii au mers în aceşti ani, 9,9 miliarde de lei (29% din întreg bugetul cumulat). În principal, municipalitatea acoperă diferenţa de preţuri şi tarife pentru transportul în comun şi încălzire. În 2016, Primăria Generală a depăşit recordul de subvenţii, nu mai puţin de 1,3 mld. lei (35% din întreg bugetul) mergând spre sub­venţii. De pildă, 60% din chel­tuielile RATB au fost subvenţii – 593 de milioane de lei, din cheltuielile totale de funcţionare de un miliard de lei ale companiei. Pentru căldură au fost acordate subvenţii de 700 mil. de lei.

Transparenta face diferenta