Acasă Sanatate Acuzatii grave: Omul pus de Firea la administrația spitalelor din București a...

Acuzatii grave: Omul pus de Firea la administrația spitalelor din București a cumpărat aparate de testare PCR care zac nefolosite în depozite!

129

Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei din partea USR PLUS, a acuzat conducerea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) că a cumpărat în 2020 fără licitație aparate de testare PCR, pentru detectarea infectării cu covid, care sunt nefolosite și stau în depozitele spitalelor, informează g4media.ro.

„ASSMB a achiziţionat prin această procedură şi aparatură de tip real time PCR, atât de necesară diagnosticării precoce a infecţiei cu noul coronavirus. Aceste aparate nu sunt puse în funcţiune nici în ziua de azi şi stau pur şi simplu în depozitele spitalelor”, a spus Tomescu în ședință.

Întrebat de G4Media.ro despre ce aparate PCR nefolosite e vorba, Horia Tomescu a spus că există cel puțin două astfel de cazuri, la Spitalul Colțea și Spitalul Colentina.

El a spus într-o intervenție video de la ședința Consiliului General că șefii ASSMB, instituția care gestionează 19 spitale din București, a cheltuit zeci de milioane de lei pentru achiziții fără licitație, dar și pentru creșterea organigramei cu 360 de persoane, dintre care 130 prin detașare în ultimii trei ani.

ASSMB este condusă de directorul general Vasile Apostol, numit în funcție în mandatul Gabrielei Firea. Contactat de G4Media.ro, el a refuzat să răspundă acuzațiilor, spunând că este în concediu timp de două zile pentru a redacta un raport oficial în legătură cu criticile viceprimarului.

Viceprimarul Tomescu a spus în ședința Consiliului General că în 2020 a avut loc la ASSMB o „explozie de achiziţii prin negociere, fără publicare”. El a arătat că achizițiile fără licitație au totalizat 26 de milioane de lei şi au cuprins cumpărări de calculatoare, servicii de mentenanţă IT și servicii de curăţenie.

El s-a referit și la contractele pentru reparațiile din spitale, dând ca exemplu trei contracte consecutive în acest sens.

„Cum a reabilitat actualul management al ASSMB spitalele Capitalei? Dublând contractele cadru pentru reparaţii, umflând sumele angajate de la buget, prin contracte adiţionale sau atribuind direct contracte de execuţie pentru sume formidabile. Vă dau un exemplu. În 2017, ASSMB a semnat un acord cadru pentru reaparaţii şi reabilitări ale clădirilor aflate în administrarea sa cu asocierea Palex Construcţii Rom Service Construct, după o procedură cu licitaţie deschisă, un acord de reparaţii pentru patru ani, cu o valoare maximă de 76 de milioane de lei fără TVA. În 2018 ASSMB decide să încheie un al doilea acord cadru cu Compania Municipală Consolidări (…) tot pentru reparaţii şi reabilitări, de data asta numai pentru Spitalul Colentina, cuprins şi în primul acord. Acest contract se încredinţează pentru doi ani, la o valoare de 57 de milioane de lei, adică 73% din suma pe care numai cu un an în urmă administraţia o contractase pentru reparaţii la toate cele 19 spitale”, a spus el în ședința Consiliului General, potrivit Agerpres.

Ulterior, în septembrie 2020 ASSMB a încheiat un alt contract, prin negociere fără publicare, cu firma Eco Green Light SRL, societatea care avea un singur angajat. Acest contract prevedea reparaţii la un singur pavilion al Spitalului Colentina pentru suma de 8 milioane de lei.

<