Bucuresti
VIDEO – Pe cine mintiti voi? Clipul de prezentare a Bucurestiului pentru a gazdui EMA nu pare a fi desprins din realitate!

Guvernul de la Bucureşti a depus luni, 31 iulie, la Comisia Europeană, dosarul de candidatură pentru relocarea Agenţia Europeană pentru Medicamente. Şefii de stat sau de guvern din 27 de state membre au aprobat procedura de decizie privind transferul agenţiilor UE situate în prezent în Marea Britanie. Acestea vor fi mutate în alte amplasamente pe teritoriul Uniunii Europene.
Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord găzduieşte în prezent Agenţia Europeană pentru Medicamente şi Autoritatea Bancară Europeană, ambele cu sediul la Londra, în Canary Wharf.
„Decizia cu privire la locurile în care cele două agenţii ar trebui să îşi aibă viitoarele sedii se va lua pe baza unui proces decizional corect şi transparent, cu o cerere de oferte organizată pe baza unor criterii obiective precise. Toate statele membre interesate au ocazia de a-şi prezenta oferta de a găzdui o agenţie sau ambele agenţii până cel târziu la 31 iulie 2017. Decizia va fi adoptată printr-un proces de vot”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul European, citat de Mediafax.
Cu această ocazie, autorităţile au realizat un videoclip menit să promoveze Bucureştiul ca destinaţie şi oraş cu facilităţi de top pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului.
„România este gata să facă pasul în plus pentru a asigura o tranziţie uşoară a EMA”,se precizează pe site-ul candidaturii Bucureştiului pentru a găzdui Agenţia Europeană pentru Medicamente, emabucharest.ro.
„Bucureştiul oferă condiţii de lucru şi un nivel de viaţă sigur şi excelent într-un mediu deschis, prietenos şi divers. Bine conectat şi divers, Bucureştiul este hub-ul economic, politic şi social al României”, se mai arată pe acelaşi site.
„Bucureştiul este colorat, multicultral, unul dintre cele mai atractive oraşe pentru a trăi şi a lucra, bucureştiul este un oraş viu european pentru o agenţie inteligentă.”, se arată în videoclipul de candidatură pentru găzduirea EMA. „Bucureştiul oferă servicii de sănătate diverse şi de înaltă calitate în unităţile private şi publice”, mai spune vocea din off-ul videoclipului.
Pe de altă parte, realizatorii vidoclipului afirmă că Bucureştiul are o „reţea de transport public excelentă”, fapt care a adus numeroase critici ale românilor, pe contul de YouTube unde este postat filmuleţul.
„Bucureştiul este un oraş paşnic şi clăduros pentru a lucra şi a-ţi creşte familia”, se mai arată în clip.
Iată o parte din reacţiile românilor după vizionarea spotului candidaturii Bucureştiului pentru a găzdui EMA:
lascarica.scandurica
This material is so full of .. things that are not real :). Please, show the rats crawling in the city, the public transportation overcrowded, the traffic jams at every step in Bucharest, the cars parked everywhere on the sidewalk. You should also specify that the bike line showed within the clip is the only one in the city (2.5 km long). And I think you should also mention the Hexipharma scandal, our national custom of bringing medicine in the hospital because the lack of medicine within the hospitals and people getting nosocomial infections in the public hospitals. Also maybe is worth mentioning about the ceiling of a public school falling and, of course, the 3 to 6 hours to get to the mountains (120 km away) from here because we have no freeway. You know, lying is bad. For the business and for the country :).
(”Acest material este plin de…lucruri care nu sunt reale :). Vă rog, arătaţi şobolanii care umblă în oraş, transportul public supraaglomerat, aglomeraţia din trafic la fiecare pas din Bucureşti, maşinile parcate peste tot pe trotuar. Ar trebui să menţionaţi că pista de bicicletă înfăţişată în clip este singura din oraş (2.5 km lungime). Cred că ar trebui să menţionaţi şi scandalul Hexipharma, obiceiul nostru naţional de a aduce medicamente în spital din cauza lipsei medicamentelor din spitale, şi oamenii care iau infecţii nosocomiale în spitalele publice. De asemenea, poate că merită a fi menţionat tavanul care a căzut într-o şcoală publică, şi, deigur, cele 3 până la 6 ore pentru a ajunge la munte (la 120 km depărtare) de aici pentru că nu avem autostrăzi. Ştiţi, minciuna e nefastă. Pentru afaceri şi pentru ţară :)”.-n.r)
Livia Adi
Very good presentation! Good luck, Bucharest! 🙂
Valentin Radu
Clipul e… realist :/ :))) ma rog, nu ma mira, e specific local, imi aminteste de lectiile deschise sau inspectiile de la scoala. In fine, onest sau nu, ar trebui si noi sa primim o Agentie UE daca chiar suntem membrii pe bune, cum sa zic. Deci slabe sanse sa primim, si daca era treaba chiar ca in video…? Cine stie…
Ministrul Sănătăţii: România este un climat bun şi pentru angajaţii străini care ar urma să se reloce aici datorită chiriilor scăzute, costului vieţii scăzut şi siguranţa
„Pentru România, ar fi un motiv de mândrie naţională, ar însemna locuri de muncă pentru personalul medical, farmaceutic, pentru personalul tehnic. România este un climat bun şi pentru angajaţii străini care ar urma să se reloce aici datorită chiriilor scăzute, costului vieţii scăzut şi siguranţa este un element pe care noi l-am subliniat întotdeauna pentru că nu au fost atacuri teroriste. Avem personal calificat în acest domeniu, absolvenţi de medicină şi farmacie, iar salariile de nivel european ar putea diminua exodul specialiştilor. Există şi posibilitatea să facem o candidatură comună cu Bulgaria pentru această Agenţie şi când va apărea lista, va trebui să ne căutăm susţinători din Europa”, a explicat, la finalul lunii mai, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii Florian Bodog.
Agenţia Europeană a Medicamentului autorizează toate medicamentele care se comercializează pe teritoriul Europei.
Consiliul European a stabilit în luna iunie, că transferul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi al Autorităţii Bancare Europene (ABE), în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, trebuie efectuat până în luna noiembrie a acestui an, informează site-ul instituţiei europene.
Bucuresti
Ce poți vedea la Zilele Bucureştiului

Zilele Bucureştiului sunt sărbătorite de Muzeul Municipiului Bucureşti la Palatul Suţu, Casa Dinu Lipatti şi Casa Filipescu-Cesianu, publicul fiind invitat să participe la un program complex, dedicat tuturor categoriilor de vârstă, ce include evenimente şi expoziţii interesante al căror subiect central se referă la istoria şi cultura Capitalei.
PALATUL SUŢU (BD. I.C. BRĂTIANU, NR. 2)
Vineri, 20 septembrie, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare), Porţi deschise cu ocazia Zilelor Bucureştiului la Palatul Suţu – intrare gratuită pentru vizitatori la expoziţiile deschise, al căror subiect principal se referă la Capitală:
* Expoziţia permanentă „Timpul Oraşului”, dedicată istoriei oraşului Bucureşti;
* Expoziţia tematică „Calea Victoriei, incursiune în istoria unei uliţe domneşti”;
* Expoziţia tematică „Dinamica palatelor voievodale de la Bucureşti şi Târgovişte în perioada medievală”;
* Expoziţia tematică „Arheologie digitală: Trecutul medieval al Bucureştiului dintr-o perspectivă ceramică”;
* Expoziţia outdoor de fotografie „Trecut-au anii 2024”, prin care vizitatorii pot retrăi farmecul Bucureştiului de altădată prin prisma fotografiilor realizate de Şerban Lăcriţeanu în anii ’70.
Se vor putea vizita şi expoziţiile tematice „Între România şi Franţa. Un parcurs plastic remarcabil” şi „Vechi cărţi româneşti cu steme domneşti şi stihuri poeticeşti”.
Vineri, 20 septembrie, ora 17.00, publicul este invitat să participe la vernisajul expoziţiei tematice „Universul restaurării ceramicii”.
Vineri, 20 septembrie, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare), proiectul PRINCIPIUM MOBILITAS, organizat de Direcţia de Mediu – Serviciul Ecologie Urbană, Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti. În cadrul proiectului vor fi prezentate în foyerul Palatului Suţu materiale muzeale itinerante proprii referitoare la istoria Jandarmeriei (uniforme naţionale şi internaţionale), puse la dispoziţie de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, materiale şi machete puse la dispoziţie de Institutul Astronomic al Academiei Române şi de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu – Muzeul Municipiului Bucureşti, precum şi machete puse la dispoziţie de Societatea de Transport Bucureşti.
CASA DINU LIPATTI (BD. LASCĂR CATARGIU, NR. 12)
Vineri, 20 septembrie, ora 18.00 – „Zilele Bucureştiului” la Casa Dinu Lipatti – Recital Tinere Talente. Eveniment organizat de Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia Regală Margareta a României. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.
Solişti: Iuliana Ioana (soprană), Olga Florea (soprană), Daniel Dumitrascu (pian) – studenţi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
În program: G. Dendrino, P.I. Ceaikovski, G. Puccini, G. Bizet, C. Debussy, E. Doga, Bach-Busoni, G. Verdi, A. Catalani, J. Massenet, A. DvoĹ™ak, J. Offenbach.
LA˜ CASA FILIPESCU-CESIANU (CALEA VICTORIEI 151)
Sâmbătă & duminică, 21 şi 22 septembrie, Weekend Sessions în grădina Casei Filipescu-Cesianu. Accesul la evenimentele din grădină este gratuit. Programul complet este detaliat mai jos.
Sâmbătă, 21 Septembrie 2024
De la 15.00: Expoziţie în grădină „Dialoguri în culoare” – 15 tineri artişti îşi expun picturile (Fii Artă)
De la 15.00: Atelier de educaţie digitală & robotică – MindHub Bucureşti Unirii
16.00 – 17.00: Performance „Changing Skins & Nemira” – Moderator Eli Bădică
16.00 – 20.00: Instalaţie literară „Rezervaţie: Cititorul de Ficţiune” – Editura Nemira
17.00 – 18.00: Sesiune de yoga – BodyMind Balance cu Alexandra Bociu (Con Sabor)
18.30 – 19.30: Sesiune de jazz – Jazzy Jo
19.30 – 20.30: Întâlnire literară Nemira cu Andrei Crăciun despre cartea „Turbo”
19.30: Sesiune de tango – pian, chitară, bandoneon (Dan Maftei, Alex Ionescu, Alexandru Nuca) + TDJ set tematic – Robert Andrei Botezat
Duminică, 22 Septembrie 2024
De la 15.00: Expoziţie în grădină „Dialoguri în culoare” – 15 tineri artişti îşi expun picturile (Fii Artă)
De la 15.00: Atelier de educaţie digitală & robotică – MindHub Bucureşti Unirii
15.00 sau 16.30: Tur ghidat – Andreea Mâniceanu, muzeograf MMB (23 lei/adult, 16 lei/elev şi studenţi, înscrieri pe [email protected])
15.30: Atelier de fotografie urbană – coordonat de Octavian Pavel
16.00 – 20.00: Instalaţie literară „Rezervaţie: Cititorul de Ficţiune” – Editura Nemira
17.00 – 18.00: Sesiune de yoga – BodyMind Balance cu Alexandra Bociu (Con Sabor)
17.30 – 18.30: Sesiune de chitară & pian – Monica Gemene şi Roxana Cioran
18.30 – 20.00: Sesiune de tango – pian, chitară, bandoneon (Dan Maftei, Alex Ionescu, Alexandru Nuca) + TDJ set tematic – Robert Andrei Botezat
* De asemenea, publicul este invitat să descopere la Casa Filipescu-Cesianu expoziţia permanentă – Muzeul Vârstelor, precum şi expoziţia tematică „Gust, rafinament şi sociabilitate în Bucureştiul primei jumătăţi a secolului XX” (deschisă în perioada 29 august – 10 noiembrie 2024).
Program: miercuri – duminică, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare).
Preţ bilete:
13 lei – bilet întreg; 6 lei – bilet redus (pensionari, militari, elevi, studenţi).
Bucuresti
900 de blocuri din Bucuresti, fara apa calda

Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. Compania Municipală Termoenergetică București (CMTEB) S.A. anunță că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice. Lucrările vor afecta toate sectoarele Capitalei.
Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. În sectorul 2 al Capitalei, lucrările vor dura pană pe 19 august, potrivit Termoenergetica. În zona cuprinsă între traversarea Căii Giulești și Calea Griviței, Sectoarele 1 și 6, se fac lucrări de reparație și modernizare a conductelor. 12 blocuri rămân fără apă caldă până pe 6 august, la ora 23:00.
Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1973.
De asemenea, conductele vor fi reparate și în zona străzilor Torentului, Cozia, Terasă Colentina, Doamna Ghica din Sectorul 2. Până pe 19 august, la ora 23:00, 452 de blocuri nu vor avea agent termic. Magistrală I Sud având o vechime de 40 de ani. Anul trecut, în zonă, a fost înlocuit un tronson de peste 150 metri de țeavă.
În Sectorul 3, se vor face lucrări de modernizare în cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București – Obiectiv 3 Magistrală I Sud tronson CM18 – CB5/C – CV4”. În acest context, două puncte termice, respective 17 blocuri, rămân fără apă caldă până pe 10 august, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1965.
Tot în Sectorul 3, se fac lucrări de reparații pentru o conductă din 1975 iar alte aproape 230 de nu au agent termic până pe 7 august, la ora 23:00.
În Sectorul 4, pe strada Nitu Vasile, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1987.
Lucrări se vor face și pe strada Luică și 166 blocuri nu vor avea apă caldă până în data de 7, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1976.
Pe Bulevardul Unirii din Sectorul 5 al Capitalei, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă, către 14 blocuri, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1990.
Și în strada Virtuții din Sectorul 6, se vor executa lucrări de refacere a căminului „CU3” și de înlocuire a unor vane cu diametrul de 800 mm, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice și un modul, până în data de 9 august 2024, orele 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei este 1976.
Bucuresti
Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest! 3 Octombrie – Universitata Politehnică București

- Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest, va avea loc pe 3 octombrie 2024, în Aula Magna din cadrul Universității Politehnica din București și va aduce unii dintre cei mai renumiți speakeri internaționali din domeniu față în față cu publicul român.
Psiholog clinician și autor de renume mondial, Dr. Shefali Tsabary vine în premieră în România, pentru a discuta despre arta și practica parenting-ului conștient și despre cele mai eficiente modalități de a crește copii autentici, fericiți și rezilienți.
Potrivit The Parenting Index*, la nivelul anului 2021, 61% dintre părinții din România resimțeau o presiune intensă din partea societății în legătură cu modul în care aleg să își crească proprii copii, în vreme ce 46% dintre ei considerau că rolul de părinte este mai dificil decât s-ar fi gândit.
„Într-o epocă în care parenting-ul se poate simți precum navigarea unui labirint de sfaturi în continuă schimbare, este esențial să ne unim pentru a împărtăși, învăța și crește ca o comunitate informată. Evenimentul nu este doar despre diseminarea informațiilor; este despre declanșarea conversațiilor, formarea de conexiuni și crearea unei rețele de sprijin care se extinde cu mult dincolo de aceste ziduri. Prin paneluri de experți și sesiuni interactive, aspirăm să reducem decalajul dintre cercetarea academică de ultimă oră și practica de zi cu zi”, spune Diana Bălan, fondator ParentED Fest.
În cadrul evenimentului, unii dintre cei mai renumiți specialiști internaționali din domeniu vor interacționa cu publicul din România:
- Dr. Shefali Tsabary, psiholog clinician, speaker internațional și autorul cărților cu vânzări record “Harta parentingului modern” și „Părintele conștient”, traduse inclusiv în limba română, vine în premieră în România. “Paradigma tradițională de parenting are la bază ierarhia și presupune că părintele știe mai bine. Parenting-ul conștient detonează această paradigmă și aduce reciprocitatea în relație. Aș spune că, de multe ori, profesorul este copilul, învățând părintele cum să devină o versiune mai bună a sa și, mai ales, cum să trăiască în prezent, așa cum doar copiii știu să trăiască”. Dr. Shefali reușește să cuprindă în cărțile sale provocările cu care familiile se confruntă în 2024, ajungând astfel la milioane de părinți din întreaga lume și demontând rând pe rând metodele învechite de a-i educa pe cei mici, în urma a numeroase cercetări și ani întregi de experiență.
- Dr. Deborah MacNamara, om de știință, consilier clinician și expert în parenting cu peste 25 de ani de experiență, autoarea uneia dintre cele mai celebre cărți dedicate părinților din întreaga lume – „Rest, Play, Grow”. “Copiii noștri nu sunt meniți să facă eforturi pentru dragostea noastră. Ei sunt meniți să se simtă confortabil în grija noastră pentru a se putea juca și dezvolta. De asta, siguranța relației este esențială”.
- Dr. Vanessa Lapointe, doctor în psihologie, autor și „educator pentru părinți”, va contribui la înțelegerea evoluției copiilor și va oferi sfaturi părinților într-una dintre cele mai mai provocări ale parentingului: cum putem insufla celor mici reziliență fără să cauzăm traume. “Din păcate, principala lecție pe care o învață copiii de la disciplinarea clasică este că dragostea părinților este condiționată și în directă legătură cu un comportament de obediență”.
- Dr. Greer Kirshenbaum, expert în parenting, autor, cercetător în neuroștiințe, specialist în somnologie infantilă și dezvoltarea timpurie a copiilor, va vorbi la București despre unul dintre cele mai importante subiecte din parentingul modern: gestionarea stresului pentru a construi sănătatea mintală a bebelușilor și părinților. “Sănătatea somnului se construiește, ajutându-ți copilul să adoarmă și să readoarmă, ținându-l în brațe și oferindu-i dragoste cât timp are nevoie de tine”.
ParentED Fest este susținut de Lidl România – Strategic Partner, Sanador – Heathcare Partner, alături de ThedaMar, AutoKlass, One United Properties, Catena, Casa Timiș, Raiffeisen Bank și CEC Bank. Parteneri media: ZYX Books și Euromedia.
Biletele sunt puse în vânzare pe https://parentedfest.ro/ și în rețeaua IaBilet.ro.
You must be logged in to post a comment Login