Stiai ca cea mai ingusta strada din Bucuresti are doar 198 de centimetri, cu doar 70 mai mult decat cea mai ingusta strada din Europa. Este vorba despre strada Petre Marinescu si este situata in cartierul Rahova. Ea este cu putin mai lata decat celebra strada a Sforii din Brasov. Din pacate ea nu este valorificata turistic sau cultural. Orasul nostru este plin de astfel de exemple care-l fac atractiv si interesant.
Numele strazii Lipscani provine de la orasul Leipzig si aminteste de comertul dinamic al romanilor din acea vreme.
Primele drumuri din capitala pavate cu piatra de rau se amenajeaza in 1661.
Cea mai veche gara din Bucuresti este Filaret, data in folosinta in octombrie 1869, cu un an si o luna mai devreme decat actuala Gara de Nord (fosta Gara Targoviste) infiintata in 1870.
Una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti este Biserica Domneasca. Ea se pastreaza chiar si astazi in forma sa originala. Este situata pe Lipscani in “Centrul Vechi” si a fost construita de domnitorul Mircea Ciobanul in timpul primei sale domnii (1545 – 1554). Cel mai vechi asezamant religios este Biserica Bucur (1416), situata in apropierea manastirii Radu Voda.
In perioada comunismului, numai in Bucuresti au fost distruse (partial sau total) peste 20 de biserici. Dintre cele mai vechi merita amintite Biserica Crangasi (1564), Biserica Alba-Postavari (1588), Manastirea Mihai Voda (1591).
Primul teatru din Bucuresti este Teatrul National si a fost inaugurat pe 21 decembrie 1852 prin piesa “Zoe sau Amantul imprumutat”.
Intrarea hotelului Novotel din Bucuresti este de fapt fatada fostului Teatru National care, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost distrus. Tinta bombei din partea nemtilor nu era aceasta cladire, ci Palatul Telefoanelor. Se pare totusi ca si precizia germana poate da gres cateodata…
Palatul Telefoanelor a fost construit in stilul zgarie-norilor din America intre 1929 si 1934, iar pana in anii ’70 a fost cea mai inalta cladire din Bucuresti.
Orasul Bucuresti a fost printre primele din Europa dotate cu omnibuze cu cai(1840).
Parcul Cismigiu a fost denumit Dura Negutatorul pana in 1779 cand domnitorul Ipsilanti Alexandru a poruncit construirea unei cismele spre iesirea Stirbei Voda de azi pentru o mai buna aprovizionare cu apa.
Stiti care era locul preferat al hotilor de caciuli de blana? Cimitirul Bellu din Bucuresti,de unde hotii stateau pe zid si efectiv “pescuiau” caciuli de blana din capul doamnelor ca mai apoi sa le vanda in parcul Tineretului.
Mult iubitii mici au fost “inventati” de Iordache Ionescu, proprietarul unui restaurant din Bucuresti, “La o idee” (situat pe strada Covaci). Ei au aparut atunci cand Ionescu, in pana de mate pentru carnati, a folosit amestecul de carne cu bicarbonat facand carnati mici fara invelis. Mare succes.
In perioada anilor 1900 – 1930, orasul Bucuresti a fost unul dintre cele mai frumoase si mai moderne orase din Europa, fiind egalabil cu Parisul – de aici si denumirea de Micul Paris.
Comunitatea evreiasca, odinioara cea mai importanta din Bucuresti, numara doar 2400 de membri (erau aproximativ 70000 in anul 1930).
Orasul Bucuresti este infratit, in lume, cu noua orase, dintre care cele mai importante sunt Beijing, Budapesta, Hanovra, Atlanta.

Sursa: garbo.ro

<