”Vor sa anuleze probele!”. Mesaj alarmant al procurorului de caz in dosarul violentelor din 10 august!

0
438

Presiunile in Dosarul 10 August sunt atat de mari incat procurorul militar Bogdan Pirlog a simtit nevoia sa iasa in presa pentru a vorbi. El denunta actiuni de initmidare din partea Inspectiei Judiciare, menite sa duca la anularea probelor din dosar.
„Eu am suspiciunea ca prin aceasta actiune disciplinara se incearca o forma de presiune si chiar mai mult, anularea inceperii urmaririi penale. Asta ar insemna ca probele administrate in acele zile sa fie nule. Miza ar fi, in opinia mea, sa constituie pretexte pentru invocarea unor nulitati”, a declarat Pirlog intr-un interviu pentru ziare.com.
El a detaliat ce tip de actiuni a pornit Inspectia Judiciara impotriva sa si a altor doi procurori implicati in acest dosar.
„Initial am fost cercetat pentru necompletarea unui Registru de consemnare a proceselor verbale ale procurorului de serviciu. (…) Nu mai exista de facto din 2006, pentru ca s-au schimbat ordinele care il reglementau fara sa precizeze si ce trebuie sa cuprinda acest registru. Dar, va repet, din 2014 textul de lege privind Registrul a fost abrogat.
Prespun insa ca dna inspector Mates nu cunostea acest lucru. Inteleg ca acum a devenit inspector-sef adjunct cu delegatie, in locul dlui Stan. Dupa ce a cazut prima acuzatie, ea a fost reformulata pe neraportare. Adica nu mi-as fi informat sefii ierarhici.
(…) Mai sunt doi procurori cercetati: dl Codrut Mihalache si dl general Cosneanu, seful sectiei parchetelor militare.
Eu am suspiciunea ca prin aceasta actiune disciplinara se incearca o forma de presiune si chiar mai mult, anularea inceperii urmaririi penale. Asta ar insemna ca probele administrate in acele zile sa fie nule. Miza ar fi, in opinia mea, sa constituie pretexte pentru invocarea unor nulitati.
Eu am fost cel care s-a autosesizat, am fost in Piata, dar dintre toti ceilalti colegi care au lucrat la dosar, de ce doar dl Mihalache a mai fost anchetat? El e procurorul care a declansat urmarirea penala pe sesizarea privind ministrul de Interne si a celorlalte persoane care au atras competenta PICCJ. Cele doua dosare au fost conexate si sunt acum la PICCJ”, a mentionat Pirlog.
Procurorul a remarcat si o alta actiune stranie a Inspectiei Judiciare.
„E foarte straniu si ca la IJ au fost audiati martori si suspecti din Jandarmerie din dosarul 10 august cu privire la aspecte care nu aveau nicio legatura cu cercetarea disciplinara. Eu am fost cercetat pentru neraportare, dl Mihalache pentru delegare, dl Cosneanu pentru aviz. Ce treaba aveau jandarmii? Dupa ce erau audiati la parchet erau chemati la Inspectia judiciara. Am suspiciunea ca erau chemati pentru a se afla ce au declarat la Parchet. Alta logica nu este.
Si e total atipic ca Inspectia Judiciara sa faca cercetari cu privire la dosare noi. Dosarul avea in acel moment cateva saptamani. Inspectia a incercat sa ia contact direct cu tot dosarul, nu doar cu anumite aspecte care priveau strict cercetarea disciplinara.
(…) De-abia a inceput ancheta penala, ca Inspectia Judiciara s-a apucat sa ancheteze procurorii”, a subliniat procurorul militar.

<