Aventuri in cusca tigrului! O echipa de medici veterinari din Capitala a ales sa faca o interventie mai putin obisnuita in tara noastra, in cazul unui tigru siberian de la Gradina Zoologica din Galati.
Pentru ca felina avea sangerari in zona narilor, specialistii au venit cu o sala mobila de operatie direct in cusca animalului, pe care, dupa ce l-au tranchilizat, l-au putut supune mai multor analize, anunta stirileprotv.ro.
Deimos, tigrul siberian in varsta de 15 ani, a fost adus de doar doua luni la Gradina Zoologica din Galati si este singurul mascul din aceasta specie din parc. La scurta vreme, ingrijitorii au observat ca are probleme de sanatate.
Madalin Serban, director Zoo Galati: „A avut o hemoragie nazala destul de abundenta. Evident, am intervenit cu medicul veterinar cu care avem colaborare, s-a stopat hemoragia, dar, totusi, am insistat sa facem si alte investigatii, pentru a vedea daca nu exista afectiuni mai grave, care sa genereze aceasta hemoragie.”
O echipa de la o clinica din Romania, care se ocupa cu endoscopia si microchirurgia veterinara, a fost chemata la Galati. In mai putin de o ora, specialistii au improvizat o adevarata sala de interventii chirurgicale chiar in cusca tigrului.

Dr. Ovidiu Rosu, medic veterinar: „Ne-am uitat, am vazut ca nu curge sange, nu stim exact ce este acolo, poate a fost doar o zgarietura, poate o plaga, poate ceva mai amplu. O pisica. A fost destul de cuminte.”

Dr. Constantin Ifteme, medic veterinar, Centrul de Endoscopie Veterinara, Bucuresti: Am venit cu niste instrumente speciale pentru asa ceva, cu endoscoape dedicate activitatilor veterinare. Nu am date sa se fi mai facut astfel de investigatii la animalele din zoo, in Romania.

Medicii au facut mai multe analize si, in scurt timp, au descoperit sursa problemelor de sanatate pe care le are tigrul siberian.
Medic:”Probabil e o tumora mare. Trebuie operat, o sa incercam mai intai sa luam de aici o biopsie.”
Probele vor fi trimise la un laborator pentru analize histo-patologice si, in functie de rezultate, medicii veterinari vor stabili daca tigrul trebuie sau nu sa fie operat.

<
Transparenta face diferenta