Un cartier bucurestean a ramas izolat in Padurea Baneasa! Mii de masini fac coloana la iesirea spre oras!

0
1143

Reprezentantii proprietarilor din ansamblul rezidential de lux privat Greenfield, situat in proximitatea Padurii Baneasa, au venit, astazi, la Primaria Capitalei pentru a cere deschiderea unui al doilea drum de acces catre Greenfield, prin Padurea Baneasa.
Ansamblul rezidential, dezvoltat de catre firma privata Impact, a inceput sa fie construit din anul 2009, in baza unui Plan de Urbanism Zonal, adoptat de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dar anulat definitiv de catre o instanta de judecata, in anul 2014, informeaza bucurestifm.ro.
Accesul catre Greenfield, cartier care a ajuns, acum la circa 5000 de locuitori, se realizeaza dinspre DN1, pe Aleea Teisani. Locuitorii ansamblului rezidential de lux sunt nemultumiti de faptul ca au o singura cale de acces, care este foarte aglomerata si se poate bloca, in cazul unor fenomene meteorologice extreme. Ei solicita deschiderea unui al doilea drum, prin Padurea Baneasa.
Reprezentantul Romsilva, care administreaza Padurea Baneasa, si cel al Ministerului Mediului au explicat ca exista o portiune de 800 de metri de drum forestier, care este, insa, destinat numai accesului autospecialelor Ocolului Silvic, conform legii. O a doua portiune, de 350 de metri lungime, este incadrata chiar in categoria de folosinta „fond silvic”, iar Codul Silvic interzice accesul public.
Dan Trifu, reprezentantul Asociatiei Ecocivica, a reiterat faptul ca documentatia de urbanism pe baza careia a fost construit ansamblul rezidential de lux Greenfield a fost anulata definitiv de instanta. Mai mult decat atat, dezvoltatorul nu si-a indeplinit obligatiile ce-i reveneau, aceea de a largi breteaua de acces dinspre DN1 si de a construi o cale de acces dinspre Soseaua de Centura, desi stia de circa doi ani ca drumul prin Padurea Baneasa, denumit „Vadul Moldovei”, a fost declarat forestier, a spus Trifu.
De altfel, Firma Impact nu si-a indeplinit nici alte obligatii, asumate la inceput, precum aceea de a ingradi ansamblul rezidential de lux, pentru a impiedica accesul animalelor salbatice si obligatia de a racorda cartierul Greenfield la retelele de apa si canalizare, obligatie prevazuta in documentatiile de urbanism. Fapt pentru care apele uzate de la ansamblul rezidential sunt deversate intr-un iaz din Padurea Baneasa, care a si refulat, distrugand un hectar de padure, a explicat Dan Trifu.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a dispus formarea unui grup de lucru, din care sa faca parte reprezentantii asociatiilor de proprietari din Greenfield, ai dezvoltatorului imobiliar, ai Romsilva, ai Ministerului Mediului, ai Primariei Sectorului 1 si ai Municipalitatii. Acesta ar trebui sa caute solutii pentru accesul catre Greenfield. Cetatenii din Cartierul Greenfield au dreptul unui acces facil la servicii medicale si la educatie, a spus Firea. In acelasi timp, Edilul Sef le-a cerut reprezentantilor dezvoltatorului sa inceapa demersurile pentru asigurarea accesului dinspre Soseaua de Centura si pentru largirea bretelei de acces dinspre DN1.

<