Bucuresteanul Dumitru Comanescu (111 ani si 7 luni) este cel mai longeviv barbat in viata al planetei, conform The Gerontology Research Group (GRG), informeaza Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti (CSMB), prin intermediul unui comunicat.

<

„Dragii mei, am primit cu emotie vestea cea mare, dar in primul rand as vrea sa transmit condoleante familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Ma simt onorat si binecuvantat sa fiu acum, oficial, cel mai varstnic barbat din lume si sa reprezint Romania la cel mai inalt nivel! Este incredibil! Vreau sa multumesc tuturor celor care au fost alaturi de mine, care m-au ajutat si sustinut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor si apropiatilor. Dar mai ales, pentru tot, eu ii multumesc lui Dumnezeu, pentru ca El a ales sa fiu astazi aici, pe primul loc in clasamentul celor mai in varsta barbati din lume. Va multumesc pentru urari si gandurile frumoase, va doresc multa sanatate si sper ca dumneavoastra sa ma depasiti!”, a spus bucuresteanul, citat de Agerpres.

La inceputul anului, Guinness World Records stabilea ca primii trei cei mai varstnici barbati in viata din lume erau japonezul Chitetsu Watanabe (nascut pe 5 martie 1907), britanicul Robert Weighton (nascut pe 29 martie 1908) si romanul Dumitru Comanescu (nascut pe 8 noiembrie 1908). In numai cateva luni atat japonezul, cat si centenarul din Marea Britanie s-au stins din viata – acesta din urma chiar joi, fiind bolnav de cancer.

„Dumitru Comanescu s-a nascut pe 8 noiembrie 1908 la Provita de Jos, comuna Draganeasa, judetul Prahova. A fost inginer agronom si unul dintre cei mai valorosi fitopatologi, fiind discipolul fondatorului Institutului de Cercetari Agronomice, Gheorghe Ionescu Sisesti. Initial s-a inscris la Facultatea de Matematica, avandu-l profesor pe unul dintre cei mai valorosi matematicieni ai tuturor timpurilor, Gheorghe Titeica, pentru ca apoi sa isi gaseasca vocatia in domeniul cercetarii plantelor. A absolvit facultatea in 1933 si a lucrat efectiv timp de 70 ani: in anul 2003 facea ultima expertiza fitopatolgica. Abia implinise 86 de ani cand s-a organizat la Bucuresti un concurs pentru experti agricoli, domnul Comanescu s-a apucat de invatat si, din zeci de candidati, a luat locul 5 pe tara, asa incat si-a prelungit activitatea. Secretul longevitatii sale a fost si este dragostea pe care i-o ofera familia, fiii, cei trei nepoti si doi stranepoti”, precizeaza Centrul pentru Seniori.

Urmare a demersurilor CSMB, pe 29 iunie 2019 Dumitru Comanescu a fost declarat oficial de catre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne „Cel mai varstnic cetatean roman al Municipiului Bucuresti”.

„Centenarii sunt acei oameni care reprezinta pentru noi, tinerele generatii, modele demne de urmat. Putem spune ca, prin dumnealor, cei care au implinit venerabila varsta de 100 de ani si mai mult, avem sansa de a privi istoria in ochii lor, pentru ca ei sunt eroii fara varsta din prima linie a vietii!”, a declarat Alexandra Dobre, director general al Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucuresti.

CSMB mentioneaza ca Dumitru Comanescu s-a numarat printre centenarii care au transmis mesaje in cadrul campaniei „Viata la puterea 100”, adresata celor care au stat acasa.

In anul 2019, Dumitru Comanescu a fost premiat in cadrul Proiectului Vieti Centenare, derulat prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, cu suma de 5.000 lei si o placheta onorifica drept „omagiu adus vietii si contributiei la dezvoltarea societatii si a comunitatii Municipiului Bucuresti si ca o recunoastere a respectului si pretuirii fata de seniorii bucuresteni”. Pana in prezent sunt 110 beneficiari ai Proiectului Vieti centenare, adresat tuturor seniorilor care au implinit varsta de cel putin 100 de ani si care au domiciliul stabil in Bucuresti.

Transparenta face diferenta