Decizia Primarului general al Capitalei de a înființa un dispecerat unic de taxi în București i-a înfuriat pe patronii firmelor de taximetrie, care spun că li se naționalizează afacerile în acest fel.
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a transmis presei, luni dimineață, un comunicat în care își exprimă dezacordul față de decizia PMB de a înființa un dispecerat comun pentru taximetrie, gestionat de primărie.

<

„Ar fi o formă de naționalizare a afacerilor private care funcționează legal. Cei peste 1200 de angajați ai celor 37 de dispecerate private ar deveni șomeri, iar transportul ilegal ar funcționa în continuare”, spun patronii din transporturi, citati de Realitatea.net.

În urma anunțului făcut de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, referitor la constituirea unui dispecerat comun al tuturor firmelor de taximetrie, transportatorii reacționează spunând că această acțiune ar aduce prejudicii majore companiilor private de taxi.

„Cum să faci un dispecerat și să mă obligi să mă duc acolo? Naționalizează afacerile noastre. Din raportul de specialitate care ne-a fost prezentat nu reiese așa ceva. Nu se poate face un dispecerat prin care să ne impui să fim acolo în mod obligatoriu. Nu înțelegem ce înseamnă „obligatoriu, dar nu exclusiv”, pentru că odată înființat acest dispecerat, noi vom fi nevoiți să ne desființăm dispeceratele și să dăm afară oamenii. Pe de altă parte, dacă ne obligă să ne înscriem în dispeceratul comun, ne distruge afacerile. Ne sună deja colegii din țară, să ne întrebe ce se întâmplă, pentru că ora exactă se dă la București, iar acum toți se așteaptă la o naționalizare. E ca și cum primăria ar da o hotărâre de consiliu prin care toți cetățenii să fie obligați să cumpere pâine numai de la distribuitorul PMB. Este concurență neloială și se încalcă mai multe legi, printre care și Legea taximetriei 38/2003. Credem că doamna Primar General Gabriela Firea a fost dezinformată de „cineva” care dorește să ne ia nouă afacerile sau să ne distrugă, după 27 de ani.”, a explicat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Potrivit transportatorilor, un dispecerat al PMB ar veni în contradicție cu legislația care reglementează această activitate, iar PMB ar trebui să-și dea singură autorizatie și eventuale amenzi. În acest moment sunt 37 de dispecerate care funcționează legal, cu circa peste 1200 de angajați, în București.
În acest moment, companiile private de taxi au propriile aplicații pe care le plătesc și nu primesc subvenții de ninciun fel, deci nu sunt abonate la banii din bugetul primăriei. „În schimb, crearea unui dispecerat al PMB ar presupune un efort financiar suplimentar din banii bucureștenilor, care nici nu este justificat, nici nu este legal, pentru că astfel ar desființa dispeceratele private, care funcționează legal, autorizate de PMB”, se mai spune în comunicatul de presă.

Transparenta face diferenta