Intra in contact cu noi

Timp liber

Tot ce poti vizita in aceasta seara si la noapte in Bucuresti, de Noaptea Muzeelor!

Publicat cu

pe

În București, 49 de muzee și organizații partenere își deschid porțile în Noaptea Muzeelor și vor putea fi vizitate gratuit.
Muzeul Național de Artă al României va putea fi vizitat între orele 19:00-05:00.
Vor fi deschise următoarele galerii: la sediul central: Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Europeană (19:00-05:00), la Muzeul Colecțiilor de Artă: Expoziția „Ștefan Caltia. Obiecte grăitoare” (19:00-05:00), Spațiile istorice ale fostului Palat Regal (11:00-19:00).
NOAPTEA MUZEELOR 2017. Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) va putea fi vizitat între orele 18.00-02.00.
MNAC își deschide porțile pentru o seară de artă și film din arhivele muzeului. Va anima spațiul din fața muzeului cu proiecții de film de artă din arhivele muzeului, iar expozițiile muzeului sunt deschise publicului pentru vizitare.
Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc) este deschis până la ora 01.00. Clădirea Foișorului de Foc este emblematică pentru București, dar și pentru istoria pompierilor. A fost construită în 1890 – 1891 în scopul asigurării supravegherii şi alimentării cu apă potabilă a oraşului. Ca foişor de observare a incendiilor a funcţionat din anul 1892 până în 1910, dar, ca rezervor de apă niciodată, întrucât pompele existente la acea vreme nu au reuşit ridicarea apei la nivelul rezervorului de 750 mc care cuprindea etajele superioare 4, 5 şi 6.
Clădirea a fost amenajată în aprilie 1892 ca post de pompieri (nr. 5-Foişor), post ce a asigurat intervenţia la foc în Capitală până în 1936. Începând cu anul 1963, în urma modernizării sale, Foişorul de Foc devine Muzeul Pompierilor, a cărui expoziţie de bază are ca tematică generală istoria pompierilor din România.

Muzeul Național al Aviației Române va putea fi vizitat între orele 18.00-04.00.

Ora 18.00 – Militari ai Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul din București prezintă un exercițiu de drill-team
Ora 20.00 – Prezentare cu temă „Mi-8 nr. 03, elicopterul dictatorului”;
Ora 22.00 – „Smaranda Brăescu – Vreau să fiu pilotă, vreau avionul meu!”, 120 de ani de la naștere și 85 de ani de la realizarea recordului mondial absolut;
– Prezentarea filmelor: „Foșnet de mătase albă” și „Niciodată nu m-am întors din drum!”;
Ora 00.00 – Prezentare cu tema „Femeile în aviație”;
Ora 02.00 – Fanfara Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul din București – „Aviația dă senzația!”.
Muzeul Național Cotroceni va putea fi vizitat între orele 19.00-24.00.
Muzeul Național Cotroceni va invită să vizitați etajul I al Palatului Cotroceni, fostă reședință regală, cu o istorie de peste 300 de ani, loc în care s-a scris istorie pentru ceea ce este astăzi România modernă. Istoria Ansamblului Cotroceni începe în secolul al XVII – lea, în timpul domnitorului Șerban Cantacuzino, la cererea căruia a fost construită Mănăstirea Cotroceni (1679 – 1681). Ceea ce putem vedea astăzi este, în mare parte, Palatul Regal construit în timpul regelui Carol I și modernizat în timpul regelui Ferdinand.

Noaptea muzeelor la Antipa

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Muzeul Grigore Antipa va putea fi vizitat între orele 15.30-00.00. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va invită să participați la un eveniment complex denumit „Urme în timp”, format din următoarele activități:

Reclama

16:30 – 17:00 – Lansarea cărții „Originea speciilor”, autor Charles Darwin;
17:00 – 17:30 – Vernisajul expoziției temporare „Urme în timp”;
Participarea la aceste două evenimente se va face pe bază înscrierii prealabile pe e-mail [email protected], în limita a 100 de locuri.
18:00 – 24:00 – Vizitarea gratuită a expoziției permanente a Muzeului;
18:00 – 24.00 – Proiecții de filme documentare oferite de Digi Animal World;
18:00 – 23.00 – Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu;
22:00 – 23.00 – Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiștilor din muzeu.

Muzeul Național de Geologie va putea fi vizitat între orele 19.00-24.00. Din programul Muzeului Național de Geologie a evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”, amintim:
– Expoziția tematică “Lumea Dinozaurilor”, realizată în parteneriat cu Dino Parc Râșnov, va cuprinde o serie de replici, în mărime naturală, ale unor dinozauri care au trăit acum sute de milioane de ani, realizate după ultimele descoperiri paleontologice. Lumea dinozaurilor, așa cum era atunci, prinde viață în curtea Muzeului Național de Geologie!
-“Lumea cuartului”. Expoziție temporară dedicată evenimentului Noaptea Muzeelor 2017, care va cuprinde 13 piese principale din cristal de cuarț cu dimensiuni impresionante.
Elementul central este un craniu de peste 30 de kilograme, unicul de acest gen din Europa. Piesa, adusă special pentru eveniment, realizată în Brazilia cu mijloace rudimentare, este asemănătoare celebrelor artefacte mayase. Precizia tăieturilor și finisajul de înaltă calitate fac din acest exponat un spectaculos punct de atracție.
Muzeul Național ”George Enescu” va putea fi vizitat între orele 18.00-00.30.
O seară plină de surprize în care inspirația de moment și energiile nocturne îți rotesc auzul 360° și te poartă printre stilurile muzicale de la baroc la tango și jazz, cu un accent classy dat de sunetul viorii create de lutierul Paul Kaul pentru George Enescu.
În curtea Palatului Cantacuzino:
18.00-20.30 – Instrumente de hârtie – Atelier de origami cu ACTOR (Asociația Cuturala de Teatru și Origami din România)
19.30-20.00 – Colours of Music Before Sunset. Formația camerala interpretează lucrări aparținînd lui Claude Debussy și maeștrilor epocii baroce (Raluca Stratulat, profesor coordonator)
Expoziție de fotografie – Imagini recurențe : George Enescu prin ochii fotografului călător Ovidiu Ungureanu
În sălile muzeului:
18.00-19.30 – Turneu muzical din Europa în America latină. De la baroc la tango. Lucrări de Haendel, Beethoven, Grieg, Mahler, Debussy, Lipatti, Piazzolla interpretate la vioară, violoncel, pian, chitară (profesor coordonator, Raluca Stratulat)
19.30 – Clasic e fantastic cu Cvartetul Musică Viva – Interpretează lucrări de Haydn, Mozart, Schubert și George Enescu (coordonator Andrei Dragoescu)
20.30 – Vioară Paul Kaul – Enescu (Sabin Penea)
21.30 – Reintepretandu-i pe clasici cu duoul Playthoven (Anca Sinaci – vioară, Radu Sinaci – violoncel )
22.30 – Jazzy Mood (Cristian Soleanu & Albert Tajti – saxofon-pian)
23.30 – High Voltage : cursanți ai școlii de muzică Voltaj Academy (Nicoleta Cristescu, profesor coordonator).

Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu

Pinacoteca Municipiului București cuprinde peste 5.500 de picturi, lucrări de grafică, sculptură și artă decorativă, realizate de artiști renumiți precum Pallady, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Maxy și Arthur Verona.
Descoperă lucrările expoziției temporare „Pinacoteca Bucureștiului. Un proiect interbelic”, la Palatul Suțu.
Muzeul Satului – „Dimitrie Gusti” va putea fi vizitat între orele 16.00-19.00.
În cadrul programului european Noaptea Muzeelor, Muzeul Satului organizează lansări de carte, expoziții tematice, ateliere de meșteșuguri populare, spectacole de muzică și dans popular din diferite regiuni ale țării, cât și vestitul târg al meșterilor populari organizat mereu la mijlocul lunii mai, pentru a serba cei peste 80 de ani de existență.
Cimitirul Bellu va putea fi vizitat între orele 19.00-00.30.
Centenar Titu Maiorescu (1917-2017) – Un traseu al memoriei
Programul cuprinde:
Oră 19:00: Deschiderea porților.
Orele 19:00-24:00: Tururi ghidate ale cimitirului și vizitarea expoziției Simboluri – Istorii ale vieții culturale.
Oră 20:00 – Recital de jazz (artist: Sofian Miron).
Oră 20:30 – Recital muzică clasică (tenor: Liviu Indricau).
Oră 21:00 – Vizionare film documentar Titu Maiorescu și apogeul literaturii române.
Oră 21:30 – Recital muzică instrumentala (cvartetul Cromatic).
Oră 22:00 – Vizionare piesă de teatru (Taxi Blues de Ana Măria Bamberger, cu Marius Bodochi și Dan Tudor).
Cu o istorie de peste un secol, Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă să porniți într-un voiaj inedit, dar revelator prin propriul său trecut în expoziția din Sala Foaier.
Sala Tancred Bănățeanu deschide și ea lumea către poveștile și rosturile din Ținutul Buzăului, cu ajutorul lucrurilor mai vechi sau mai noi făcute de mâini dibace de femei, țesătoare pricepute, ori mâni de bărbați iscusiți.
La final, sunteți invitați să ascultați o mică fanfară dintr-un sat moldovenesc, în curtea muzeului.
Muzeul este deschis doar până la ora 22:00.
Galeria de artă Calea Victoriei 33 vă așteaptă cu expoziția “TRADIŢIE ÎN MODERNITATE”, ce poartă semnătura artistului Vitalie Butescu.
„Sunteţi invitaţi să luaţi parte la un exerciţiu de admiraţie şi receptare a unei poveşti văzute în tonuri şi sinteze cromatice de un pictor consacrat atât în spaţiul artistic românesc, cât şi în cel internaţional.” Intrarea este liberă între orele 12.00 – 03.00.
Casa Experimentelor – Romanian Science Center a pregătit și anul acesta un program interactiv pentru cei mari și cei mici, cu acces liber și program prelungit până la ora 01.00.
„La fiecare oră se vor face show-uri demonstrative cu Patul Fakirului unde experimentăm cum este să stai pe 2000 de cuie, Bobina Tesla cu ajutorul căreia realizăm fulgere adevărate în Casă și Generatorul Van de Graaff. Cei care doresc să experimenteze Generatorul Van de Graaff vor putea să simta energia electrostatică și să-și << coafeze >> părul”, promit organizatorii. Așadar, se anunță o noapte interesantă și la Casa Experimentelor.

Reclama

Timp liber

Meteorologii anunță un weekend cu maxime de 18 grade, în București

Publicat cu

pe

După zile geroase, câteva ninsori, iată că Bucureștiul va fi martorul extremelor. De la temperaturi negative, sâmbătă și duminică se vor înregistra maxime de 18 grade, în Capitală!

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 02.12.2023 ORA 12:00 – 03.12.2023 ORA 08:00

Vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru această dată. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.

Reclama

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade, iar cea minimă va fi de 7…9 grade.

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 03.12.2023 ORA 08:00 – 03.12.2023 ORA 14:00

Valorile termice vor scădea față de ziua anterioară, astfel că temperatura maximă va fi de 11…12 grade. Cerul va fi noros și temporar va ploua slab, iar vântul va sufla în general moderat.

Reclama
Continua sa citesti

Timp liber

Programul complet al evenimentelor de Ziua Națională și Parada Militară. Plus restricțiile de circulație

Publicat cu

pe

Ministerul Apărării organizează, marţi, repetiţii pentru Parada Militară Naţională din 1 Decembrie, de la Bucureşti care vor vor participa peste 1.500 de persoane, dintre care 150 de militari străini. De asemenea, vor fi folosite 130 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, informează news.ro.

”Peste 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 130 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa la Parada Militară Naţională organizată vineri, 1 Decembrie, în Bucureşti, de la ora 11.00, cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf”, anunţă Ministerul Apărării.

Instituţia precizează că alături de militarii români, la Parada militară vor defila şi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Reclama

Militarii străini sunt prezenţi cu 23 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Germania, Statele Unite ale Americii şi Turcia.

”Marţi, 28 noiembrie, în intervalul orar 09.00-13.00, la Arcul de Triumf va avea loc repetiţia generală”, a mai precizat instituţia citată.

Restricţii de circulaţie, marţi şi în 1 decembrie

Reclama

În data de 1 Decembrie 2023, cu prilejul Zilei Naţionale a României, în Municipiul Bucureşti se organizează următoarele activităţi:

între orele 07.00-11.00, ceremonie militară şi religioasă cu depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut (Parcul Carol I).

începând cu ora 11.00, Parada Militară Naţională în Piaţa Arcul de Triumf;

Reclama

începând cu ora 12.00, expoziţia tehnică militară în Piaţa Arcul de Triumf;

între orele 19.00-22.00, solemnitatea retragerii cu torţe pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Bd. Mihail Kogălniceanu – Spl. Independenţei – Bd. Eroilor Sanitari – Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu – Şos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Bd. General Paul Teodorescu – Bd. Timişoara – sediul Brigăzii 30 Gardă.

Pentru buna desfăşurare a ceremoniei oficiale organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, dar şi pentru repetiţii, Brigada Rutieră Bucureşti a impus restricţii rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf.

Reclama

Pentru pregătirea Paradei Militare Naţionale din data de 01.12.2023, se va desfăşura un antrenament general în ziua de 28.11.2023, între orele 03.00-17.00, în Piaţa Arcul de Triumf.

Pentru buna organizare şi desfăşurare a activităţilor premergătoare şi a celor organizate în zilele de 28.11.2023 şi 01.12.2023, se vor lua următoarele măsuri:

• În ziua de 28.11.2023 , în intervalul orar 03.00-13.00:
– restricţionarea traficului rutier pe Şos. Pavel D. Kiseleff şi a străzilor adiacente între Piaţa Victoriei, Piaţa Arcului de Triumf şi Piaţa Presei Libere, cu specificaţia că în pasajul de la Piaţa Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal; – restricţionarea traficului pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;

Reclama

– restricţionarea traficului pe str. Alexandru Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;

– restricţionarea traficului pe Bd. Mareşal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;

– restricţionarea traficului pe Str. Arh. Ion Mincu, Str. Barbu Delavrancea, Str. Nicolae Ionescu, Str. Ady Endre, Str. Sg. Vasile Dorobanţu, Str. Docenţilor, Str. Mahatma Gandhi şi pe Str. Petofi Sandor;

Reclama

– restricţionarea traficului pe Str. Clucerului, între Str. Arh. Ion Mincu şi Bd. Mareşal Alexandru Averescu, precum şi pe străzile adiacente spre Bd. Ion Mihalache;

– restricţionarea traficului pe Str. Gheorghe Brătianu, între str. Arh. Ion Mincu şi Str. Docenţilor, precum şi pe străzile adiacente către Bd. Aviatorilor;

– restricţionarea traficului pe Str. Uruguay, între Bd. Aviatorilor şi Şos. Kiseleff, precum şi pe străzile adiacente spre cele două bulevarde;

Reclama

– restricţionarea traficului pe Str. Monetăriei şi pe Aleea Primo Nebiolo;

– eliberarea parcării dispuse în rond Kiseleff.

• În perioada 30.11.2023, începând cu ora 09.00 până pe 01.12.2023, ora 14.30:
– restricţionarea traficului rutier pe benzile I, II şi III în Piaţa Arcul de Triumf, pe sensul dinspre Piaţa Presei Libere către Piaţa Victoriei, de la Aleea Primo Nebiolo până la Arcul de Triumf şi pe Str. Alexandru Constantinescu, de la Arcul de Triumf până la Bd. Mărăşti, pe ambele sensuri de mers, pentru amplasarea/demontarea tribunei oficiale;

Reclama

– restricţionarea bretelei de circulaţie care face legătura între Bd. Mareşal Alexandru Averescu şi Şos. Kiseleff;

– restricţionarea spaţiului interzis circulaţiei, dispus în spatele Arcului de Triumf, între Bd. Mareşal Alexandru Averescu şi Bd. Mareşal Constantin Prezan.

• În ziua de 01.12.2023, în intervalul orar 03.00-14.30:
– restricţionarea traficului rutier pe Şos. Kiseleff, precum şi a străzilor adiacente, între Piaţa Victoriei, Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Presei Libere, cu specificaţia că în pasajul de la Piaţa Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal; – restricţionarea traficului pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;

Reclama

– restricţionarea traficului pe str. Alexandru Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;

– restricţionarea traficului pe Bd. Mareşal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente; – restricţionarea traficului pe Str. Arh. Ion Mincu, Str. Barbu Delavrancea, Str. Nicolae Ionescu, Str. Ady Endre, Str. Sg. Vasile Dorobanţu, Str. Docenţilor, Str. Mahatma Gandhi şi pe Str. Petofi Sandor;

– restricţionarea traficului pe Str. Clucerului, între str. Arh. Ion Mincu şi Bd. Mareşal Alexandru Averescu, precum şi pe străzile adiacente spre Bd. Ion Mihalache;

Reclama

– restricţionarea traficului pe Str. Gheorghe Brătianu, între str. Arh. Ion Mincu şi Str. Docenţilor, precum şi pe străzile adiacente către Bd. Aviatorilor;

– restricţionarea traficului pe Str. Uruguay, între Bd. Aviatorilor şi Şos. Kiseleff, precum şi pe străzile adiacente spre cele două bulevarde;

– restricţionarea traficului pe Str. Monetăriei şi pe Aleea Primo Nebiolo;

Reclama

– eliberarea parcării dispuse în rond Kiseleff.

• În ziua de 01.12.2023, în intervalul orar 05.00-13.00:

❖ interzicerea accesului pietonal, astfel:
– pe Şos. Kiseleff, între Str. Primo Nebiolo şi Piaţa Arcul de Triumf, cu excepţia invitaţilor; – pe Str. Alexandru Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;

Reclama

– pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, pe trotuarul din partea dreaptă în sensul de mers spre Piaţa Arcul de Triumf, cu excepţia reprezentanţilor mass-media;

– în parcul Regele Mihai I între Aleea Michael Jackson (porţiunea cuprinsă între Piaţa Arcul de Triumf şi zona aleii de acces spre Muzeul Satului) – Aleea Grădina Japoneză – Aleea Aventura Parc şi Bd. Constantin Prezan;

❖ restricţionarea accesului pietonal, astfel:
– pe Şos. Kiseleff, între Piaţa Arcul de Triumf şi Str. Uruguay;

Reclama

– pe Bd. Mareşal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;

– pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, (pe trotuarul din partea stânga pornind de la Piaţa Charles de Gaulle) de la Str. Mr. Gheorghe Şonţu până la Piaţa Arcul de Triumf.

• În ziua de 01.12.2023, în intervalul orar 19.00-22.00, se execută solemnitatea retragerii cu torţe pe prima bandă de circulaţie pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Bd. Mihail Kogălniceanu – Spl. Independenţei – Bd. Eroilor Sanitari – Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu – Şos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Bd. General Paul Teodorescu – Bd. Timişoara – sediul Brigăzii 30 Gardă.

Reclama

Pentru buna desfăşurare a activităţii, se va restricţiona traficul astfel:
– între orele 18.00-19.30, pe Str. Constantin Mille;

– în intervalul orar 18.40-19.45, pentru 10 minute, se va restricţiona traficul rutier pe Calea Victoriei, benzile I şi II, în faţa Palatului Cercului Militar Naţional (între Str. Constantin Mille şi Bd. Regina Elisabeta);

Rute ocolitoare recomandate:
1. Şos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – str. Turda – Bd. I Mihalache – Piaţa Victoriei;

Reclama

2. Şos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Str. Turda – Podul Grant;

3. Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Şos. Bucureşti – Ploieşti;

4. Şos. Stefan cel Mare – Str. Barbu Văcărescu – Bd. Aerogării – Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Reclama

Ceremonii în teatrele de operaţii / Survoluri cu aeronave militare
Ministerul Apărării anunţă că, vineri, 1 Decembrie, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz, iar în zona Arcului de Triumf din Bucureşti va fi amplasată o expoziţie de tehnică militară care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14.00.

În garnizoanele în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, reprezentanţii Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de defilări cu personal şi tehnică, precum şi de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

Reclama

În cadrul manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie, sunt programate survoluri cu aeronave militare ale următoarele localităţi: Sinaia, Constanţa, Alba Iulia, Mediaş, Câmpia Turzii, Turda, Cluj-Napoca, Şimleu Silvaniei, Ungheni, Sighişoara, Zalău, Târgu Jiu, Feteşti, Slobozia, Călăraşi, Buzău, Bacău şi Iaşi.

Continua sa citesti

Timp liber

Cultură: Care a fost cea mai râvnită carte la Târgul Gaudeamus

Publicat cu

pe

„Mai mult ca trecutul”, de Ana Blandiana, carte apărută la editura Humanitas, a fost desemnată „cea mai râvnită carte a târgului”, la ediţia Gaudeamus Radio România cu numărul 30 care s-a încheiat duminică la Romexpo. Volume de Radu Paraschivescu, Mircea Geoană, Eric-Emmanuel Schmitt, Igor Bergler, Jon Fosse, Ian McEwan au fost printre cele mai cumpărate de cititori, conform news.ro.

Cele mai agreate edituri ale acestei ediţii au fost alese, tot prin votul publicului: pe locul I, Editura Humanitas, pe locul II Editura Litera, iar pe locul III Editura Polirom.

Premiul pentru traducere „Antoneta Ralian” i-a revenit Alexandrei Coliban pentru „Crossroads” de Jonathan Franzen, carte apărută în colecţia „Biblioteca Polirom”.

Reclama

Premiul pentru traducerea din limba română într-o limbă străină a fost câştigat de Şerban Foarţă, pentru volumul de poeme bilingv română/germană „Schlimmericks”.

Cele mai vândute titluri ale ediţiei
Grupul Art

Copii

Reclama

„Jurnalul unui puşti 18: Floare la ureche”, Jeff Kinney, Editura Arthur

„Ordinul Povestitorilor. Numărul 16”, Editura Arthur

„Cum să faci să NU citeşti, dar să te umpli de bani : Ghidul lui Charlie Joe Jackson #4”, Tommy Greenwald, Colecţia Black&White, Editura Arthur

Reclama

„Sonic the Hedgehog 1. Efecte secundare”, Adam Bryce Thomas, Evan Stanley, Jennifer Hernandez, Tracy Yardley, Colecţia miniGrafic, Editura Grafic

„Super Pisoi #1. Super Pisoi şi Clubul de Benzi Desenate”, Dav Pilkey, Colecţia miniGrafic, Editura Grafic

„Afacerea vieţii tale”, Fredrik Backman, Colecţia musai, Editura Art

Reclama

„Băiatul, cârtiţa, vulpoiul şi calul: povestea animată”, Charlie Mackesy, Editura Grafic

„Oameni anxioşi”, Fredrik Backman, Colecţia musai, Editura Art

„Batman. Anul unul”, Frank Miller, David Mazzucchelli, Richmond Lewis, Editura Grafic

Reclama

„Două loturi”, I.L. Caragiale, Valentin Ionescu, Editura Grafic

Humanitas

„Ce vrăji a mai făcut pisica mea”, Radu Paraschivescu (coord.)

Reclama

„De-a dacii şi romanii”, Dan Alexe

„Înapoi la argument”, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici

„Trei zile nemaipomenite”, Ioana Pârvulescu

Reclama

„Mai-mult-ca-trecutul”, Ana Blandiana (ex aequo)

Humanitas Fiction

„Provocarea Ierusalimului”, Eric-Emmanuel Schmitt

Reclama

„Librăreasa din Paris”, Kerri Maher

„Fii ca râul care curge”, Paulo Coelho

„Pasagerul”, Cormac McCarthy

Reclama

Întoarcerea acasă”, Kate Morton

Humanitas Junior

„Trei zile nemaipomenite”, Ioana Pârvulescu

Reclama

„Două furnici şi un elefant de la un capăt al Lumii la celălalt”, Augustin Cupşa

„Poveştile bufniţei. Elefantul care nu respecta nimic”, Eric-Emmanuel Schmitt

„Magia realităţii”, Richard Dawkins

Reclama

„Poveştile bufniţei. Insula Libertăţii”, Eric-Emmanuel Schmitt

Grupul Trei

Vizitatorii Târgului de Carte Gaudeamus au preferat la ediţia din acest an cărţile premiate, romanele-concept, cele mai noi apariţii din domeniul psihologiei, titluri dedicate stilului de viaţă şi analize istorice bine documentate. În topul general al celor mai vândute titluri în standurile editurilor Trei, Pandora M şi Lifestyle Publishing se află următoarele:

Reclama

„Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2023

„Demon Copperhead” de Barbara Kingsolver, laureată a Premiul Pulitzer pentru Literatură 2023

„Crimă la Oxford” de Ruth Ware, bestseller internaţional

Reclama

„Lup roşu, negru leopard” de Marlon James, finalist al National Book Award for Fiction in 2019

„Mijlocul vieţii. Între echilibru şi dezechilibru” de Silviu Dragomir

Fiction Connection & Crime

Reclama

„Demon Copperhead” de Barbara Kingsolver

„Crimă la Oxford” de Ruth Ware

„A opta viaţă” de Nino Haratischwili

Reclama

„Setea” de Jo Nesbø

„Fără plan de rezervă” de Andrew şi Lee Child

Anansi World Fiction

Reclama

„Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse

„Lup roşu, negru leopard” de Marlon James

„Puterea artei” de Simon Schama

Reclama

„Portretul căsătoriei” de Maggie O’Farrell

„2666” de Roberto Bolaño

Autori români

Reclama

„Teoria fricii” de Iulian Tănase

„Nu-i uşor să fugi de fericire” de Laura Frunză

„Centrul nu se mai susţine. Ceea ce ne desparte” de Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu

Reclama

„Agutoki. Impresii de călătorie în Papua Noua Guinee” de Carmen Strungaru

„Cât de aproape sunt ploile reci” de Bogdan Coşa, Premiul Observator Cultural pentru proză 2021

Psihologie

Reclama

„Mijlocul vieţii. Între echilibru şi dezechilibru” de Silviu Dragomir

„Emoţii în farfurie. Cum să faci pace cu tine şi cu farfuria ta” de Ancuţa-Coman Boldişteanu

„Cinci conflicte (necesare) în relaţia de cuplu şi de ce contează cine spală vasele” de Joanna Harrisson

Reclama

„Procrastinarea. Ce este, de ce nu face probleme şi cum o putem gestiona” de Fuschia M. Sirois

„Nebuni după pisicile noastre nebune” de Claude Beata

Istorie

Reclama

„În lumea subterană a Ierusalimului” de Andrew Lawler

„Războiul ruso-ucrainean. Întoarcerea istoriei” de Serhii Plokhy

„Ierusalim. Biografia unui oraş” de Simon Sebag Montefiore

Reclama

„O scurtă istorie a Angliei” de James Hawes

„Americanii liniştiţi” de Scott Anderson

Cărţi pentru copii

Reclama

„Calendarul Familiei 2024 Pettson & Findus” cu ilustraţiille lui Sven Nordqvist

„Seria de 4 cărţi De ce o fată are nevoie de o mamă/un tată, De ce un băiat are nevoie de o mamă/un tată” de Gregory E. Lang

„Surpriza de Crăciun pentru Findus” de Sven Nordqvist

Reclama

„Vacanţa de Crăciun a Moşului” de Mauri Kunnas

„Vin vikingii” de Mauri Kunnas

Polirom

Reclama

Autori străini

„Lecţii” de Ian McEwan

„Crossroads” de Jonathan Franzen

Reclama

„Oraşul victoriei” de Salman Rushdie

„Sira” de María Duenas

„Povestiri despre femei” de Ivo Andrić

Reclama

Autori români

„Putin împotriva occidentului. Războiul din Ucraina şi noua dezordine mondială” de Armand Goşu

„Chiajna din Casa Muşatinilor” de Simona Antonescu

Reclama

„Mai puţin decât dragostea” de Bogdan Creţu

„Stela” de Simona Goşu

„Linia Karman” de Andreea Răsuceanu

Reclama

Litera

„Bătălia pentru viitorul României”, de Mircea Geoană, o lectură despre rezilienţă, progres şi un optimism conectat la realitate se află în topul celor mai vândute cărţi Litera la Gaudeamus 2023. Topul este completat de noile volume semnate de Igor Bergler: „Cronicile nesăbuinţei”, parte din seria Charles Baker care a apărut la insistenţele în continuă creştere ale fanilor, şi „Biblia pierdută. Roman grafic. Partea întâi”.

Cititorii au fost foarte interesaţi de cele mai noi apariţii editoriale de nonficţiune, „Istoria viitorului”, de Peter Turchin şi „Leadership”, semnată de Henry Kissinger, unul dintre diplomaţii legendari ai Americii.„

Reclama

„Bătălia pentru viitorul României”, de Mircea Geoană

„Cronicile nesăbuinţei. Adevăruri istorice în trilogia Charles Baker”, de Igor Bergler

„Fetele disparute”, de Claire Douglas

Reclama

„Nu mă poţi rani”, de David Goggins

„Impostorul”, de Zadie Smith

„Palatul de Cristal”, de Amitav Ghosh

Reclama

„Icebreaker”, de Hannah Grace

„Viaţa ca un râu”, de Shelley Read

„Biblia pierdută. Roman grafic. Partea întâi”, de Igor Bergler

Reclama

„Istoria viitorului. Elite, contraelite şi calea spre dezintegrare politică”, de Peter Turchin

Colecţia clasici

„Impostorul”, de Zadie Smith

Reclama

„Palatul de Cristal”, de Amitav Ghosh

„O viaţă măruntă”, de Hanya Yanagihara

„Încredere”, de Hernan Diaz

Reclama

„Doctorul cel bun”, de Damon Galgut

Colecţia Folio

„Micul prieten”, de Donna Tartt

Reclama

„Viaţa ca un râu”, de Shelley Read

„Copacii”, de Percival Everett

„Apă proaspătă pentru flori”, de Valérie Perrin

Reclama

„Fotograful amintirilor pierdute”, de Sanaka Hiiragi

Autori români

„Bătălia pentru viitorul României”, de Mircea Geoană

Reclama

„Cronicile nesăbuinţei. Adevăruri istorice în trilogia Charles Baker”, de Igor Bergler

„Biblia pierdută. Roman grafic. Partea întâi”, de Igor Bergler

„Păturica roz. Întemniţat în China comunistă”, de Marius Balo

Reclama

„Rătăciri deliberate”, de Doina Gecse-Borgovan

Curtea Veche Publishing

„Ţine-ţi copiii aproape” de Gordon Neufeld, Gabor Mate

Reclama

„Când corpul spune nu” de Gabor Mate

„Învaţă să înveţi” de Barbara Oakley, Alistair McConville şi Terrence J. Sejnowski

„Efectul Gaslight” de Dr. Robin Stern

Reclama

„Creierul fericit” de Loretta Graziano Breuning

Paralela 45

„Alexandru Andrieş. Fluture pe perdea”, antologie de Florin Hălălău

Reclama

„Istoria ilustrată a rockului” de Susana Monteagudo şi Luis Demano, traducere de Andreea Tudose

„Origine”, Saša Stanišić, traducere de Steliana Huhulescu

Evaluare Naţională Limba şi Literatura Română pentru clasa a VIII-a

Reclama

„Ernest şi Célestine” de Daniel Pennac, traducere de Octavian Soviany

Corint

„I love you, my Marie. Scrisorile lui Barbu Ştirbey către regina Maria”, editor: Cătălin Strat, Corint Books

Reclama

„Habsburgii. Ambiţia de a stăpâni lumea”, Martyn Rady, Corint Istorie

„Prinţul din Umbră” (primul volum al seriei Cronicile din Castellane), Cassandra Clare, Leda Bazaar

„Frăţia musulmană, 1928-2023. Un secol între moderare şi radicalizare”, Ovidiu Raeţchi, Corint Istorie Autori Români

Reclama

„Moaşa de la Auschwitz”, Anna Stuart, Leda Bazaar

Continua sa citesti
Reclama
Stiri Bucuresti actualitate14 ore in urma

Au început lucrările de refacere a trotuarelor pe B-dul Alexandru Ioan Cuza și Șos. Pantelimon din Capitală

Stelian Bujduveanu, viceprimarul municipiului București, a anunțat începutul lucrările de refacere a trotuarelor pe B-dul Alexandru Ioan Cuza și Șos....

Bani14 ore in urma

Sectorul care va atrage investii uriase in Romania in anii urmatori. Iohannis: ”România vrea să devină un lider în regiune”

Guvernele și companiile petroliere, prezente la Summitul pentru climă al Națiunilor Unite din Dubai, au promis să ia măsuri mai...

Bucuresti2 zile in urma

Accident sau atac mafiot în București? Doi interlopi spulberați de o mașină pe Șoseaua Fundeni

Doi bărbați au ajuns, joi seară, la spital, după ce au fost accidentați de un șofer care se deplasa pe...

Stiri Bucuresti actualitate2 zile in urma

Primăria Capitalei vrea să amendeze șoferii care stau pe loc și nu opresc motorul mașinii

Primăria Capitalei ar putea adopta un proiect de hotărâre prin care se urmăreşte descurajarea staţionării maşinilor cu motorul pornit în proximitatea spitalelor,...

Transport2 zile in urma

Primul tren produs de Alstom în Polonia pentru Român ajunge săptămâna viitoare la București

Primul tren produs de Alstom în Polonia pentru a fi livrat României ajunge sâmbătă seară la Curtici, fiind aşteptat în...

Timp liber2 zile in urma

Meteorologii anunță un weekend cu maxime de 18 grade, în București

După zile geroase, câteva ninsori, iată că Bucureștiul va fi martorul extremelor. De la temperaturi negative, sâmbătă și duminică se...

Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: