Sâmbătă, 10 decembrie, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Uninvented Kids invită la o nouă serie de întâlniri cu Dodi și Roni, începând cu ora 11.00, în Sala Multimedia a Muzeului, anunta Agerpres.

<

Cercetători ai Muzeului Antipa și păpușile de tip „Muppets” își dau întâlnire cu preșcolarii și micii școlari la conferința intitulată „Ssst! Noapte bună! Ne vedem la primăvară!”, pentru a descoperi împreună cum își petrec iarna bursucul, marmota, ariciul și prietenii lor.
Conferința „Ssst! Noapte bună! Ne vedem la primăvară! ” are, de anul acesta, o structură nouă: în prima parte a întâlnirii, copiii vor afla lucruri interesante despre somnoroșii pădurilor, urmând ca, în a doua parte, să-și pună la încercare atenția și memoria printr-o serie de jocuri și ghicitori realizate sub forma teatrului de umbre, informează un comunicat al Muzeului Antipa.
Taxa de participare este de 15 lei pentru un copil. Adulții beneficiază de intrare gratuită. Înscrierea participanților se poate face în limita a 70 de locuri pe e-mail: [email protected]
* Sâmbătă, 10 decembrie, la Sala Studio a Teatrului Odeon, va fi prezentat în premieră spectacolul „Brâncuși împotriva Statelor Unite”, care va începe la ora 19.30 și va fi precedat de lansarea cărții „Brâncuși împotriva Statelor Unite”. Carte-program realizată de George Banu, de Éric Vigner și publicată la Curtea Veche Publishing, potrivit site-ului www.teatrul-odeon.ro.
Image result for domnisoara pogany
„Domnișoara Pogany”, operă a sculptorului Constantin Brâncuși
„Brâncuși împotriva Statelor Unite” este o producție Teatrul Odeon și Compania Suzanne M (Franța), realizată cu sprijinul Ministerului Culturii din Franța, Institutul Francez, Region Bretagne și Ambasada Franței în România.

„În 1926, când mai multe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși au fost aduse din Europa în Statele Unite, printre care și ‘Pasărea în spațiu’, vameșii americani s-au grăbit să le încadreze în categoria ‘ustensile de bucătărie și echipament spitalicesc’, aplicând tarifele corespunzătoare. Indignat, Brâncuși a contestat această decizie funcționărească nu atât din cauza taxelor vamale, cât din cauza obtuzității cu care era întâmpinată în America arta modernă. Așa a pornit un proces istoric, care s-a judecat în 1928, punând față în față viziuni diferite despre artă, abordări birocratice și dorința puternică a lui Brâncuși de a demonstra că arta poate stârni emoții chiar și prin intermediul unui ‘obiect neidentificabil’. Din actele acestui proces s-a născut o piesă de teatru”, se arată în descrierea acestei reprezentații teatrale.

Spectacolul a fost realizat inițial de Éric Vigner pentru a 50-a ediție a Festivalului de Teatru de la Avignon în iulie 1996 și a fost reluat în ianuarie 1997 pentru inaugurarea atelierului Brâncuși de la Centrul Pompidou din Paris.
În aprilie 2013 a fost recreat ca spectacol lectură în Sala Matisse de la Muzeul de Artă Modernă din Paris, iar în 2015 a fost prezentat la Passerelle, Centrul de artă contemporană de la Brest.
Din distribuție fac parte Mugur Arvunescu, Richard Bovnoczki / Silvian Vâlcu, Mircea N. Crețu, Marius Damian, Elvira Deatcu, Laurențiu Lazăr, Relu Poalelungi, Virginia Rogin, Oana Ștefănescu, Carmen Tănase.
Următoarele reprezentații sunt programate pe 11, 15 și 16 decembrie, de la ora 19.30, la Sala Studio.
* Centrul Național al Dansului București (CNDB) organizează sâmbătă, cinci tururi ghidate pentru vizitarea Sălii Omnia, informează un comunicat.
Vizitele sunt parte dintr-un program care prefațează Premiile CNDB 2016, eveniment care are loc în aceeași zi cu începere de la 19.30, la Sala Stere Popescu.
Image result for sala omnia centrul national al dansului
Sala Omnia va putea fi vizitată în grupuri. Vizitele încep de la orele 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 și 16.00, pe baza programărilor care se pot face zilnic între 10.00 și 18.00, până vineri, 9 decembrie. Persoanele de contact pentru programări și pentru vizită sunt Maggie Chițoran (0746 099 942) și Corina Cimpoieru (0758 101 941).
Sala Omnia este situată în imobilul din Piața Revoluției nr. 1 și a trecut în administrarea CNDB în urma unei hotărâri de Guvern din 8 septembrie 2016. CNDB va putea utiliza Sala Omnia începând din prima jumătate a anului 2019, după reabilitarea și reamenajarea ei.
Sala este bun imobil în domeniul public al statului aflat anterior în administrarea Operei Naționale din București, pentru care a funcționat ca depozit de recuzită și decoruri. În această clădire s-a aflat fostul Comitet Central al Partidului Comunist Român, apoi Senatul României, în administrarea Ministerului Administrației și Internelor. În 2013 a trecut în administrarea Ministerului Culturii și Cultelor, pentru Teatrul Național de Operetă Ion Dacian.
* Biblioteca Metropolitană București organizează o ediție specială a „Orei de povești”, sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 11.00, în 11 filiale: „Vasile Alecsandri”, „Nicolae Bălcescu”, „Lucian Blaga”, „Dimitrie Bolintineanu”, „I.L. Caragiale”, „Ion Creangă”, Mediateca „George Enescu”, „Emil Gârleanu”, „Nicolae Labiș”, „Liviu Rebreanu” și „George Topîrceanu”.
Image result for biblioteca metropolitana bucuresti
Potrivit unui comunicat al Bibliotecii Metropolitane, povestașii acestei întâlniri — scriitori, traducători, bloggeri sau voluntari pasionați de lectură — sunt Lucian Bărăitaru, Ludmila Bîrsan, Cristian Bleotu, Selma Dragoș, Vasile Ernu, Nicoleta Giurcanu, Laura Manache, Roxana Marin, Cristina Beatrice Preda, Oana Simion, Miruna Vlada și Sanda Watt.

„Proiectul s-a desfășurat timp de șapte ediții în acest an, începând cu 6 februarie și va continua și în anul următor. Prin organizarea acestui proiect, ne dorim ca lectura și povestitul de povești să devină un obicei plăcut și util pentru petrecerea timpului în familie, iar biblioteca să devină spațiul ideal unde povestea prinde viață pentru ca cei mici să învețe să interacționeze cu alți copii, să empatizeze și să perceapă lectura ca un lucru pozitiv și constructiv în viața lor”, menționează comunicatul citat.