Bucuresti
Topul celor mai bune școli din București, în funcție de notele obținute la Evaluarea Națională

Cea mai mică pondere a mediilor generale de 9,50 şi peste din şcolile de stat din Bucureşti incluse în top 10 a fost de 12%, pe când cea din şcolile private a fost de 4%.
Şcolile publice au fost câştigătoarele examenului de Evaluare Naţională din acest an, cu ponderi ale mediilor generale de 9,50 şi mai mari de până la 79% din totalul celor obţinute de elevii care au susţinut acest examen, conform datelor de la Ministerul Educaţiei, centralizate de Ziarul Financiar.
Pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a, miza examenului de Evaluare Naţională este aceea de a putea fi admişi la cele mai bune licee, informează Mediafax.
Şcolile publice şi private incluse de ZF în aceste clasamente au fost alese în ordinea apariţiei lor în tabelul descrescător al mediilor obţinute de elevi, tabel publicat de Ministerul Educaţiei pe site-ul evaluare.edu.ro.
Astfel, secţiunea de gimnaziu a Colegiului Naţional Tudor Vianu a avut ponderea cea mai mare a mediilor generale de 9,50 şi peste, de circa 79% din totalul de 34 de elevi care au susţinut examenul, pe când cel mai bun rezultat înregistrat de o şcoală privată a fost o pondere de 50% din 16 elevi, cel al Liceului Ioanid.
De altfel, şcolile de stat care au ocupat poziţiile a doua şi a treia din clasament au avut şi ele rezultate notabile: Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr a avut o pondere a mediilor generale de 9,50 şi peste de 56%, din un total de 34 de elevi, iar Colegiul Naţional Grigore Moisil a ajuns la o pondere de 45% a acestor medii generale, dintr-un un total de 73 de elevi. Aceste Colegii Naţionale au clase de gimnaziu unde se intră în clasa a cincea prin concurs.
Prin comparaţie, Complexul Educaţional Laude-Reut, instituţia şcolară care ocupă poziţia a doua în topul şcolilor private a avut o pondere de 30% din 23 de elevi, iar Liceul Teoretic Şcoala Mea, ocupantul poziţiei a treia, a ajuns la 23% din 26 de elevi.
Mai mult, cea mai mică pondere a mediilor generale de 9,50 şi peste din şcolile de stat din Bucureşti incluse în top 10 a fost de 14% din 35 de elevi, cea a Colegiului Naţional Cantemir Vodă, pe când cea din şcolile private a fost de 4% din un total de 27 de elevi, cea a Liceului Waldorf.
Colegiile sunt unităţile de învăţământ care au şi clase de gimnaziu. Pentru a putea învăţa în aceste colegii, elevii trebuie să treacă de un proces de selecţie în clasa a V-a. Este important de menţionat că elevii acestor colegii nu intră automat mai departe în cursurile liceale ale aceleiaşi instituţii de învăţământ, ci trebuie să aibă notele de admitere cerute sau, după caz, să dea din nou o probă de admitere, de data asta pentru liceu.
Circa 76,8% dintre elevi au luat note peste 5 la examenul de Evaluare Naţională de anul acesta, în creştere cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul trecut, conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei.
Este de menţionat şi că elevii de clasa a VIII-a din una dintre şcolile private importante din Bucureşti, Avenor, au ales să nu susţină Evaluarea Naţională.
„La Avenor College, elevii au posibilitatea să aleagă între Evaluare Naţională şi examenele Cambridge. Anul acesta, niciunul din elevii din actuala generaţie de clasa a 8-a nu a ales linia românească“, a spus pentru ZF Raluca Tarcea, admissions and communication manager în cadrul Avenor College.
Mai mult, reprezentanţii Avenor au transmis că elevii lor au obţinut un rezultat bun la examenele Cambridge.
„Scorul general al Avenor este de 5,4 din 6, din 24 de candidaţi, peste media internaţională, care este de 4,1“, a spus Mihaela Ancuţa, şef catedrei de matematică din cadrul Avenor College.
În 2020, doar 120 de candidaţi au încheiat examenul cu media generală 10, spre deosebire de anul trecut când au fost 224 de medii de 10 în Bucureşti şi 839 în toată ţara.
În Bucureşti au fost doar 13 medii generale de 10 anul anul acesta, iar cele mai multe au fost obţinute de elevii de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ şi Şcoala Gimnazială 97, respectiv câte doi elevi din fiecare dintre aceste şcoli.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că anul acesta au fost mai puţine note de 10 faţă de anul trecut deoarece structura examenului a fost schimbată, iar această notă este acum pentru elite, conform Digi24.
Bucuresti
Nicușor Dan: ”Aşa înţelegea să facă administraţie fostul primar, Gabriela Firea: fără acte sau cu acte întocmite ulterior derulării contractului”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că se caută soluţii pentru proprietarii de locuinţe din zece clădiri rezidenţiale la care fosta Companie Municipală pentru Consolidări a făcut lucrări, dar nu le-a terminat şi nu a predat actele, astfel încât aceştia nu se pot întoarce în apartamente, relatează news.ro.
El susţine că nu există documente justificative pentru plata lucrărilor, ”pentru că aşa înţelegea să facă administraţie fostul primar, Gabriela Firea”, şi propune realizarea unei expertize tehnice pentru a se stabili ce s-a făcut şi ce mai trebuie realizat la aceste clădiri.
”De doi ani şi jumătate, fosta Companie Municipală pentru Consolidări (CMC), aflată în procedură de faliment, refuză să predea AMCCRS actele pentru lucrările executate şi neterminate la 10 clădiri rezidenţiale. Din acest motiv, proprietarii imobilelor, mutaţi în locuinţe de necesitate în urmă cu doi ani, nu pot intra în posesia locuinţelor. Motivul invocat de fosta Companie este că nu au fost plătite lucrările executate. În realitate, nu există documente justificative pentru plata acestor lucrări. De ce? Pentru că aşa înţelegea să facă administraţie fostul primar, Gabriela Firea: fără acte sau cu acte întocmite ulterior derulării contractului”, a susţinut Nicuşor Dan, miercuri seară, într-o postare pe Facebook.
El a adăugat că, pentru a debloca această situaţie, a discutat, miercuri, cu lichidatorul judiciar al CMC, cu asociaţiile de proprietari şi cu directorul AMCCRS.
”Am propus să facem o expertiza tehnică de calitate în urma căreia să identificăm ce s-a făcut şi ce mai e de lucrat la aceste clădiri. Luni va avea loc o nouă şedinţă de lucru pentru a stabili concret următoarele etape tehnice”, a menţionat primarul general, relatează news.ro
Bucuresti
Incendiu de proportii in sudul Bucurestiului

Pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu care a izbunit la un centru de colectare al deșeurilor, în zona de sud a Capitalei.
Incendiul se manifestă la o stivă de deșeuri, care are o înîlțime de 5-6 metri. Focul arde pe o suprafață de 300 de metri pătrați.
Pompierii intervin cu 12 autospeciale de stingere, dar misiunea le este mult îngreunată din cauza faptului că în zonă nu sunt surse de apă.
O persoană care a suferit un atac de panică a fost consultată de către echipajul SMURD, dar a refuzat transportul la spital.
Bucuresti
Hoti in costum: Doi notari din București, trimiși în judecată de DNA pentru că eliberau acte false de proprietate pentru imobile din București

Procurorii DNA au trimis marți în judecată doi notari din București și alte persoane fizice sub acuzația de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al parchetului.
Notarii Lidia Simona Seceleanu și Eugenia Cuțaru, ambele aflate în arest preventiv, sunt acuzate că ar fi eliberat acte false de proprietate pentru imobile din București. După obținerea documentelor respective, imobilele erau vândute la prețul pieței.
În dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii pentru indisponibilizarea imobilelor ce nu au fost valorificate de inculpați până la data emiterii mandatelor de arestare preventivă, precum și pentru recuperarea prejudiciului produs prin înstrăinarea celorlalte imobile (aproximativ 583.912 euro, 1.128.994 lei și 33.901 USD).
Comunicatul integral:
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1094/VIII/3 din 14 decembrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată,
în stare de arest preventiv, a inculpaților:
SECELEANU LIDIA SIMONA, notar public, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– fals intelectual, comis în formă simplă și continuată (6 fapte),
– instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
– instigare la uz de fals,
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, comis în formă simplă și continuată (4 fapte),
CUȚARU EUGENIA, notar public, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– instigare la fals intelectual în formă continuată,
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
Patru persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: fals, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, înșelăciune și uz de fals, săvârșite în forma autoratului, a instigării și a complicității,
Și în stare de libertate, a cinci inculpați, persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, înșelăciune, tăinuire, fals și uz de fals, săvârșite în forma autoratului, a instigării și a complicității.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
Prezenta cauză vizează eliberarea nelegală, de către unele cabinete notariale, în perioada 2019-2022, contra unor sume de bani, a unor certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului București, imobile nerevendicate ori care au aparținut unor persoane fără moștenitori. După obținerea documentelor respective, imobilele erau vândute la prețul pieței.
Concret, în contextul menționat mai sus, inculpata Lidia-Simona Seceleanu, în calitate de notar public, la instigarea și cu complicitatea unor alte persoane (notarul public Cuțaru Eugenia și celelalte persoane trimise în judecată în prezenta cauză – una dintre ele fiind angajată la cabinetul notarului public Lidia-Simona Seceleanu ) ar fi eliberat în mod nelegal peste 20 certificate de moștenitor care atestau în fals faptul că beneficiarii acestora erau singurii moștenitori ai unor imobile.
În același context, inculpata ar mai fi emis și alte documente (contracte de cesiune, contracte de vânzare-cumpărare) prin care, în mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane (printre care și o parte din cele cercetate în prezenta cauză) să achiziționeze în baza unor procuri ale căror efecte ar fi încetat de drept ca urmare a decesului titularilor, emise cu mai mult de 15 ani în urmă, terenuri situate în județul Ilfov, a căror valoare depășește 2 milioane de lei, să înstrăineze părți sociale pe care le dețineau în cadrul diverselor societăți comerciale, evaluate la peste un milion de euro, etc.
Anterior trimiterii în judecată a persoanelor menționate mai sus, la data de 26 mai 2023, a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, persoană fizică (de asemenea arestat preventiv în cauză), acesta acceptând încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 5 ani și 6 luni închisoare în regim de detenție, sens în care a fost deja sesizat Tribunalul București.
În dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii pentru indisponibilizarea imobilelor ce nu au fost valorificate de inculpați până la data emiterii mandatelor de arestare preventivă, precum și pentru recuperarea prejudiciului produs prin înstrăinarea celorlalte imobile (aproximativ 583.912 euro, 1.128.994 lei și 33.901 USD).
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de ne vinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
- Bani4 săptămâni in urma
Daca politistul iti spune aceste cuvinte cand te opreste in trafic inseamna ca-ti cere spaga
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Locuitorii unei strazi din Bucuresti spun ca sunt atacati de ciori agresive: „Am fost lovita cu ciocul in cap si zgariata”
- Transport4 săptămâni in urma
Vizită neanunțată pe șantierul Lotului 2 Sud al Autostrăzii Bucureștiului
- Bani4 săptămâni in urma
Cat mai e spaga in Politia Rutiera din Bucuresti? Un politist planuia sa-si ia Tesla de 55.000 de euro din mita
- Bani4 săptămâni in urma
O mare companie românească duce Salamul de Sibiu în America
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur furate din Capela Sfânta Elisabeta Cotroceni
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Un medic de la un spital din Bucuresti s-a impuscat in cap
- Transport3 săptămâni in urma
Pasajul Olteniței – Popeşti-Leordeni se apropie de finalizare. Se deschide traficului in cateva zile