Consilierii municipali au adoptat, astăzi, proiectul de hotărâre al Gabrielei Firea numit „rabla taxi”. Potrivit acestui proiect, Primăria Capitalei va acorda 5500 de vauchere în valoare de câte 3000 de euro fiecare taximetriștilor care dețin mașini poluante pentru a-și achiziționa mașini cel puțin Euro 6, hibride sau electrice.
Anul viitor vor fi acordate 3000 de vauchere, iar în anul 2021 restul de 2500.
Primarul General Gabriela Firea a explicat că vaucherele sunt destinate atat companiilor de taxi, cât și celor 1000 de taximetriști independenți. De asemenea, vaucherele sunt destinate doar firmelor sau taximetriștilor din București, nu și celor din Județul Ilfov, a dat asigurări edilul Capitalei.
Măsura este menită să contribuie la efortul de îmbunătățire a calității aerului. De acum înainte, nu vor mai fi admise numai taximetre Euro 6, hibride sau electrice. Taximetrele fac parte din sistemul de transport public, a subliniat Firea.
De asemenea edilul șef a mai ținut să mai sublinieze că această măsură nu este una singulară, ci se înscrie între celelalte măsuri dedicate îmbunătățirii calității aerului, precum înnoirea parcului STB.
Gabriela Firea a mai explicat și că împrumutul aflat pe ordinea de zi a ședinței de astăzi nu este legat de vaucherele din programul rabla taxi, ci reprezintă o refinanțare a unui împrumut mai vechi. Actuala administrație a plătit 190 de milioane de euro din datoria publică a Bucureștiului.
Consilierul municipal Roxana Wring a afirmat că acordarea vaucherelor pentru taximetriști ar putea constitui un ajutor de stat. Directorul Direcției de Transport a Primăriei Capitalei a răspuns că Municipalitatea va cere avizul Consiliului Concurenței asupra regulamentului de acordare a vaucherelor.
Ciprian Ciucu, consilier municipal PNL, a afirmat ca proiectul de hotărâre nu a parcurs etapa dezbaterii publice. În plus, proiectul nu este însoțit de un regulament de acordare a vaucherelor. Mai mult decât atât, serviciul de taximetrie din București ar fi o rușine, iar Primăria Capitalei ar da bani firmelor de taxi jumătate din suma necesară pentru înnoirea parcului auto, a susținut Ciucu.

<