Noile tendinţe se îmbină cu tradiţiile de Paşte în România, o ţară creştin-ortodoxă cu 19 milioane de locutori, scrie Associated Press într-un scurt reportaj de la Târgul de Paşte din Piaţa Constituţiei, transmite News.ro.
Meşteşuguri vechi de secole, precum arta complexă a încondeierii ouălor şi pictura de icoane, se află în prim-plan în Săptămâna Patimilor, înainte de Paşte. Însă aspectele comerciale şi-au făcut încet loc în sărbătoarea creştină.
La târgul de Crăciun din faţa palatului construit la Bucureşti de fostul dictator comunist Nicolae Ceauşescu, actori s-au plimbat cu măşti gigantice de iepuri pe cap. Ouă colorate imense, aşezate în coşuri, sunt împrăştiate în piaţă. O găină enormă trage un car în care stă aşezat un iepure din plastic, împreună cu un ou vopsit, scene ce ar putea fi inspirate din “Alice în ţara minunilor”.
Simboluri religioase pictate – o dovadă a practicilor creştin-ortodoxe – erau afişate sau de vânzare la târg, dar şi la Patriarhie.
Tradiţia a înflorit în această perioadă în toată capitala României. Artişti precum Nicu Poenaru au decorat cu iscusinţă ouă de găină, struţ şi de gâscă. El goleşte conţinutul oului, dând găuri minuscule în coajă, după care creează obiecte de valoare religioase şi artistic. Preţurile variază între 15 şi 150 de lei (3,5 şi 35 de dolari), în funcţie de mărime şi de complexitate.
În timp ce oamenii costumaţi în iepuri au făcut senzaţie la târg, un copil a văzut cu uimire pentru prima dată un iepure real, de aproape.

<