Timp liber
“Sportul minții” devine parte integrantă a sistemului educațional românesc prin programul “Educație prin Șah”
Intrăm pe toate planurile în lumea bună a șahului. “Sportul minții” devine parte integrantă a sistemului educațional românesc prin programul “Educație prin Șah”. Șahul este deja materie de studiu în 37 de țări din lume, iar introducerea lui ca materie obligatorie de studiu în școli este și pe lista de priorități a Parlamentului European încă din 2011.
Federația Română de Șah, împreună cu filiala Ministerului Educației, CCD Ialomița si asociatia neguvernamentala Proacta, au lansat proiectul național ”Educație prin șah”, care are ca scop să facă din șah un vector al schimbării în educație.
Programul presupune introducerea opționalului integrat de șah în învățământul preuniversitar și instruirea cadrelor didactice pentru a putea preda șahul în școală.
Managementul acțiunilor de acreditare și formare a profesorilor care vor preda șahul este asigurat atat de CCD Ialomita cat si de Asociatia Proacta Edu, iar implementarea programului la nivel național, precum si promovarea proiectului sunt realizate în parteneriat cu FR Șah sub patronajul Ministerului Educației.
Întregul program cuprinde trei mari etape – formarea profesorilor, oferirea șahului ca studiu opțional și organizarea de evenimente de șah. 300 de profesori s-au înscris în primele 30 de zile de la lansarea oficială a programului, iar formarea primilor 150 de profesori se va încheia în aprilie. Obiectivul este ca până în septembrie, să fie formate 3.000 de cadre didactice, iar opționalul de șah să fie introdus în curriculumul anului școlar 2023-2024. Șahul va ajunge la peste 50.000 de elevi în primul an de la lansarea proiectului.
Prima companie care s-a alăturat programului ca partener și sponsor este Banca Transilvania.
”Spuneam în decembrie 2021 că obiectivul mandatului meu și al echipei de la FR Șah este să lărgim cât mai mult baza piramidei comunității de șah din România, ducând șahul la cât mai mulți copii. Convingerea mea și a celor care ne sprijină este că șahul schimbă în bine vieților copiilor, îi ajută să se dezvolte în plan școlar și social, prin șah pot recupera anumite decalaje sau pot ajunge la performanțe. Important este primul pas și acela este ca noi să ducem șahul aproape de ei”, a declarat Vlad Ardeleanu, președintele FR Șah.
Programul “Educație prin șah” urmărește ca elevii, prin însușirea și folosirea conceptelor și metodelor specifice șahului, să-și îmbunătățească gândirea creativă, să-și dezvolte inteligența emoțională, atenția și concentrarea, să capete mai multă încredere în forțele proprii, să fie capabili să respecte reguli și partenerii de joc.
În învățământul modern, șahul este folosit ca metodă interdisciplinară, instrumentele și strategiile aplicându-se cu succes și în matematica, fizică, informatică, tehnologie etc.
Șahul este deja materie de studiu în 37 de țări din lume, amintim aici India, China, Suedia, Spania, Armenia, Argentina, Uruguay. În Armenia, de pildă, mica țară care în anii ‘60 dădea un campion mondial, pe Tigran Petrosian, iar astăzi este una dintre cele mai puternice națiuni în șah, cu cei mai mulți mari maeștri în șah pe cap de locuitor, șahul este parte a curriculumului obligatoriu și cel puțin la fel de popular ca fotbalul.
De altfel, introducerea șahului ca materie obligatorie de studiu în școli este și pe lista de priorități a Parlamentului European încă din 2011.
”Am descoperit lumea șahului în copilărie sub îndrumarea tatălui meu. Am participat la diverse competiții și pot spune că șahul mi-a schimbat, într-adevăr, viața. Parteneriatul cu Federația de Șah ne onorează și mă bucur nespus că putem contribui la aducerea șahului mai aproape de copii”, spune Nicoleta Albert, președinta Asociației ProActa Edu.
În Suedia, peste 30.000 de elevi în fiecare an sunt implicați într-un proiect similar de educație prin șah care a inspirat și FR Șah. Este un model testat care dovedește că, prin șah, acești copii reușesc să-și dezvolte mintea și să recupereze decalaje importante.
De spus că FR Șah este și co-organizator și partener oficial al etapei din România a turneului internațional Grand Chess Tour, fondat de Garry Kasparov. Turneul va reveni la București în perioada 4-16 mai. Etapa din România – Superbet Chess Classic Romania va fi prima competiție importantă la care va participa viitorul campion mondial de șah care se va decide între Ding Liren și Ian Nepomniachtchi.
Fundația Superbet este din 2019 partenerul strategic al FR Șah. Al doilea partener important financiar al Federației este compania One United Properties.
Timp liber
Gala Destinația anului 2024: MAMAIA a luat premiu special pentru cea mai bună stațiune de pe litoral
Excelență, eleganță, rafinament și multă creativitate în industria turismului românesc. Sunt cele 4 ingrediente care au stat la baza Galei Destinația Anului 2024.
Stațiunea MAMAIA a luat premiu special pentru cea mai bună stațiune de pe litoral, distincție care a fost oferită de Mihai Barsan, Președintele Consiliului de Brand Turistic Național, Fondator al competiției Destinația Anului.
Reprezentanții Organizației de Management al Destinației Mamaia Constanța au declarat că este o onoare și totodată un semn de recunoaștere pentru întreg efortul depus de la înființarea organizației și până în prezent:
„Stațiunea Mamaia a început încă de anul trecut un amplu proces de rebranding. Competiția Concurs LOGO Mamaia ne-a sprijinit să îi găsim Destinației o nouă identitate vizuală. Ne onorează acest premiu, cu atât mai mult cu cât reprezintă exact logo-ul stațiunii Mamaia. Identitar, plină de culoare, eleganță și jucăușă, Mamaia are nevoie de strălucirea de altădată. Ne dorim ca eforturile noastre să pună destinația noastră pe harta turismului internațional și a celor mai iubite stațiuni turistice din Europa”, a declarat George Măndilă, Președintele Organizației de Management al Destinației Mamaia Constanța.
Ziua de 21 mai 2024 a fost dedicată la București managementului și marketingului de destinație.
Conferința Destinații Vizionare a reprezentat inspirație de la liderii destinațiilor de succes din România și învățarea marketingului de destinație.
Seara la Ateneul Român a avut loc premierea celor mai iubite destinații, câștigătoarele Destinația Anului 2024.
Gala Destinația anului 2024 și Conferința Internațională Destinații Vizionare a fost organizată de IOV-Institutul pentru orașe vizionare & Destinația Anului.
Timp liber
Avertizări meteo de vreme rea in Bucuresti
ANM a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 19 martie, ora 10:00 – 21 martie, ora 20:00, temporar vor fi precipitaţii slabe, sub formă de ninsoare în nordul şi centrul Moldovei şi mixte în sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul şi estul Transilvaniei.
În Carpaţii Orientali şi Meridionali va ninge local moderat cantitativ (10 – 15 l/mp) şi se va depune strat nou de zăpadă.
De asemenea, vor fi intensificări ale vântului cu rafale în general de 40 – 50 km/h în estul, sud-estul ţării şi la munte, iar în cursul zilei de marţi şi în vest.
Timp liber
West Side Christmas Market are program special de Craciun
Primăria Sectorului 6 a transmis programul special de Crăciun de la West Side Christmas Market, din Parcul Drumului Taberei (perioada 18 – 24 decembrie). Vor urca pe scenă Moonlight Breakfast, The Motans, Vunk, Costina Lica, Minelli și Romanița.
Distracția continuă până duminică, 24 decembrie. Concertele au loc zilnic, de la ora 19:30, iar accesul este gratuit.
Programul concertelor:
- The Motans – miercuri, 20 decembrie;
- Vunk – joi, 21 decembrie;
- Costina Lica / Corul Universității București – vineri, 22 decembrie;
- Minelli – sâmbătă, 23 decembrie;
- Romanița – duminică, 24 decembrie.
Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei și toate atracțiile vor fi deschise și în perioada Crăciunului.
Dacă ajunul îl petrecem cu Romanița, în prima zi de Crăciun, de la ora 19.30, Irina Sârbu va susține un concert special. Pe 26 decembrie, Olivia Addams urcă pe scena West Side Christmas Market, de la ora 19:30. Miercuri, de la aceeași oră, sărbătorile se încheie alături de Eva Timush, transmite Primăria Sectorului 6.
Programul West Side Christmas Market în perioada sărbătorilor:
- Duminică, 24 decembrie, între orele 11:00 – 20:00;
- Luni, 25 decembrie, între orele 13:00 – 22:30;
- Marți, 26 decembrie, între orele 13:00 – 22:30;
- Miercuri, 27 decembrie, între orele 13:00 – 22:30.
Pentru a evita aglomerația, organizatorii recomandă vizitatorilor să folosească mijloacele de transport în comun pentru a ajunge la Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei.
În 2022, tărâmul de poveste West Side Christmas Market a atras un milion de vizitatori și a fost desemnat cel mai frumos târg de Crăciun din România, în urma unui top realizat la nivel național.