Bucuresti
Specialistii Universitatii Politehnice București au inventat un nou sistem de incalzire, foate economic

Fără furnizor de energie electrică sau gaze naturale și fără combustibili fosili, sistemul inovativ dezvoltat de Universitatea Politehnică București poate încălzi un spațiu de 400 mp.
România se pregătește pentru o iarnă grea, cu prețuri mari la gaze, astfel că energia din surse regenerabile pare să fie una dintre puținele opțiuni viabile pentru încălzirea locuințelor și a clădirilor publice. Un proiect al Universității Politehnica din București (UPB) arată cum energia solară și geotermală pot fi folosite împreună pentru a reduce costurile și emisiile de gaze cu efect de seră, relatează adevarul.
Cercetătorii au îmbunătățit sistemul de încălzire într-una dintre clădirile Facultății de Energetică, Laboratorul de Surse Regenerabile de Energie, care folosește acum în proporție de 100% energie regenerabilă.
Până recent, clădirea a fost încălzită cu ajutorul unei centrale locale pe gaz. Deoarece se află la un capăt al rețelei centralizate de alimentare cu căldură a universității, temperatura agentului termic care ajungea în clădire era prea scăzută pentru a asigura condițiile de confort.
Echipa de cercetători condusă de prodecanul conf. dr. ing. Constantin Ionescu a arătat că un sistem de încălzire hibrid, bazat pe energie geotermală și solară, poate crește confortul cadrelor didactice și al studenților care își desfășoară activitatea în clădire. Soluția dezvoltată de inginerii de la Facultatea de Energetică din cadrul UPB include panouri fotovoltaice, panouri hibride fotovoltaic-termic și pompe de căldură geotermale. Oamenii de știință spun că ea poate fi replicată cu ușurință oriunde.
Munca cercetătorilor români este parte dintr-un proiect mai mare, WEDISTRICT, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon 2020. În afară de București, se mai fac studii pe tema încălzirii și răcirii districtuale din resurse regenerabile și în Córdoba (Spania) și Luleå (Suedia).
„WEDISTRIC s-a născut din dorința noastră de a arăta cum pot fi înlocuiți combustibilii fosili prin integrarea optimă a diferitelor surse de energie regenerabilă atât în sistemele de încălzire zonală existente, cât și în cele noi”, spune conf. Ionescu.
Încălzirea locuințelor consumă aproximativ 30% din totalul energiei de care are nevoie România, potrivit Eurostat, pentru că multe clădiri publice, case și blocuri au fost construite înainte de căderea comunismului și nu au mai fost îmbunătățite, astfel că nu sunt eficiente energetic.
Implementate la scară largă, proiecte precum WEDISTRICT ar contribui la diminuarea facturilor la energie și la protejarea planetei. Ele ar ajuta Uniunea Europeană să-și îndeplinească planul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, față de nivelul din 1990, și ar contribui la realizarea obiectivului de a deveni o comunitate neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050.
Cum funcționează
Laboratorul de Surse Regenerabile de Energie are o suprafață totală de 400 de metri pătrați. Cercetătorii spun că a fost locul perfect pentru a testa cum ar putea fi integrate sursele de energie regenerabilă într-o rețea zonală de încălzire existentă.
Proiectul are mai multe componente. În primul rând, cercetătorii au montant pe acoperișul clădirii panouri fotovoltaice pentru a capta energia solară și a o transforma în electricitate. Electricitatea este apoi folosită pentru a alimenta sistemul de pompe de căldură care încălzește clădirea. Pompele utilizează o rețea subterană de țevi prin care circulă un fluid de lucru, care absoarbe căldura din sol și o transferă către clădire.
Ideea de a folosi în tandem panouri solare și energie geotermală face ca încălzirea și răcirea laboratorului să poată fi realizată doar pe bază de energie regenerabilă.
Cercetătorii și-au dorit ca proiectul lor să poată fi replicat oriunde cu ușurință, inclusiv la un bloc dintr-un sector al Bucureștiului. Din acest motiv au gândit un sistem mixt și au ales tipuri diferite de produse pentru fiecare tehnologie folosită.
„De exemplu, am folosit trei tipuri de panouri solare, trei tipuri de invertoare”, spune prof. dr. ing. Mihai Vasile Sănduleac. „Am vrut să creăm soluții care pot fi integrate, care sunt apropiate de realitate.”
Întregul proiect este monitorizat și controlat printr-un sistem SCADA-EMS dezvoltat de echipa Universității Politehnica din București, o aplicație software pentru procese industriale care le permite cercetătorilor să vadă toți parametrii necesari în timp real. Sistemul poate lua decizii automat și, de asemenea, îi ajută pe cercetători să colecteze o cantitate mare de date ce pot fi analizate ulterior. Mai mult, aplicația va fi pusă la dispoziție gratuit tuturor și va putea fi utilizată și modificată de oricine își dorește acest lucru.
„Aplicația SCADA este open-source și cross-platform – poate rula pe Microsoft Windows, Linux și macOS”, spune prof. Sănduleac.
Acum că cea mai mare parte a proiectului este gata, cercetătorii se gândesc la pasul următor. „Proiectul e un exemplu de bune practici și dacă îl putem replica la trei sau patru clădiri din cadrul universității, atunci vom produce mai multă energie verde”, spune prof. dr. ing. Roxana Pătrașcu.
Ea și colegii ei speră ca soluția să fie adoptată nu doar în campus, ci și de sectorul public sau de locatarii blocurilor insuficient încălzite pe parcursul iernii.
”Proiectul poate fi implementat ușor în sectorul rezidențial”, spune prof. dr. ing. Cosmin Mărculescu. „S-a făcut dovada că o astfel de instalație poate fi utilizată cu succes în locații care au cerințe de funcționare complexe.”
Cum pot fi făcute clădirile eficiente energetic
Deocamdată, puține clădiri din România sunt eficiente energetic, pentru că peste 90% dintre casele și blocurile din țară au fost construite înainte de 1989, când eficiența energetică nu era luată în serios. Conform unui raport al think tank-ului independent EPG, una din șapte familii din România se confruntă cu probleme grave ale spațiului locativ, de exemplu pereți, podele și ferestre de calitate slabă.
„Pentru a atinge țintele de eficiență energetică stabilite prin documentele de strategie națională și europeană, fondul locativ al României are nevoie de creșterea performanței energetice”, potrivit raportului EPG.
Dar, deși există fonduri europene pentru creșterea eficienței clădirilor, până acum progresul a fost lent. În fiecare an, doar unu până la trei procente din clădirile rezidențiale au fost eficientizate prin metode uzuale, care pot reduce consumul de energie cu până la 60%. Iar proiectele mai complexe, care au ca scop depășirea pragului de 60%, sunt aproape inexistente.
Cercetătorii de la Universitatea Politehnica din București speră însă să îi inspire și pe alții să parieze pe energia verde. Panourile fotovoltaice și pompele de căldură pe care le-au instalat în Laboratorul de Surse Regenerabile de Energie ar putea reduce emisiile de CO2 ale universității cu aproximativ 32 de tone pe an.
Bucuresti
VIDEO-Imagini socante din Bucuresti: Tanar atacat si lovit cu bestialitate la intrarea in scara!

Politia Capitalei a dat publicitatii imagini cu momentul in care un tanar a fost talharit, pe 19 martie, in fata blocului in care locuia. Politistii inca il cauta pe agresor.
Conform imaginilor, agresorul, bine imbracat, s-a rugat timp de aproape un minut de tanar sa ii dea bani. Agresorul s-a pus chiar si in genunchi, insa in momentul in care tanarul a dat sa intre in scara blocului, a navalit asupra acestuia si a inceput sa il loveasca cu pumnii si picioarele.
Dupa ce l-a lovit timp de aproape un minut, agresorul a plecat, dupa care iar s-a intors si a continuat sa il loveasca pe tanar. Surprinzator, tanarul nu a cedat si a reusit sa se ridice si traga de geaca agresorului, care intr-un final a luat-o la fuga.
„La data de 19 martie 2023, politistii Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti – Sectia 10 Politie au fost sesizati, prin apel 112, de catre un barbat, cu privire la faptul ca, in jurul orei 04.30, in timp ce se afla pe o strada din sectorul 3, a fost lovit in zona capului de o persoana necunoscuta, dupa care a fost deposedat de geanta in care avea mai multe bunuri si 150 de lei.
La fata locului, s-a deplasat grupa operativa din cadrul Sectiei 10 Politie si au fost demarate investigatiile.
In cauza, se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie calificata, sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3”, a transmis Politia.
Talharie in fata unui bloc din Bucuresti, duminica noapte pic.twitter.com/FkaK8s3HrG— aktual24.ro (@ak24ro) March 27, 2023
Bucuresti
Primarul Nicuşor Dan: PMB a plătit exproprierile pentru lărgirea la trei benzi pe sens a străzii Iuliu Haţieganu

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că a plătit exproprierile pentru continuarea lucrărilor la Străpungerea B-dul Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – Intersecţie Calea Vitan Bârzeşti, etapa a II-a.
Astfel, 10,3 milioane lei vor ajunge în contul de afectaţiune specială, la dispoziţia celor 16 proprietari ai imobilelor situate pe strada Iuliu Haţieganu, acolo unde au fost fost necesare exproprierile, potrivit Agerpres.
„Execuţia proiectului presupune lărgirea la trei benzi pe sens a străzii Iuliu Haţieganu, între pasajul peste Dâmboviţa şi Calea Vitan, pe o lungime de 1,3 kilometri. Această arteră va crea o legătură între sudul şi estul Capitalei, fluidizând traficul între cartierele din sectoarele 3 şi 4. De asemenea, vor fi amenajate trotuarele, se va moderniza şi extinde sistemul de iluminat public, se vor devia/reloca reţelele de utilităţi existente şi se vor face lucrări de semaforizare”, scrie Nicuşor Dan, pe Facebook.
El menţionează că toate aceste lucrări vor contribui la „creşterea siguranţei traficului auto şi pietonal şi a vitezei medii de deplasare, la diminuarea efectelor poluării aerului, precum şi la reducerea timpului de staţionare” în trafic.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 4. Primăria Capitalei finanţează exproprierile, iar primăriile celor două sectoare asigură execuţia lucrărilor, precizează Nicuşor Dan.
Bucuresti
Directorul Sălii Polivalente din București, trimis în judecată de către DNA

Procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a primarului comunei Bălușeni, județul Botoșani, și a directorului Complexului Sportiv Național (CSN) „Sala Polivalentă” București. Cel din urmă ar fi încasat ilegal salarii timp de mai multe luni de la primărie.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Doroftei Gheorghe-Claudiu, primar al comunei Bălușeni, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual, ambele în formă continuată, și Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu, director al Complexului Sportiv National (CSN) „Sala Polivalentă” București pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și fals material în înscrisuri oficiale.
În rechizitoriu se arată că, în perioada noiembrie 2020 – martie 2021, inculpatul Doroftei Gheorghe-Claudiu, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi aprobat plata drepturilor salariale care i se cuveneau inculpatului Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu, angajat la acea vreme în cadrul primăriei în funcția de administrator public, deși cunoștea faptul că acesta din urmă nu s-ar fi prezentat la serviciu decât ocazional și nu ar fi prestat activitățile la care era obligat prin contractul de management și prin fișa postului.
Documente falsificate
Procurorii precizează că, atât în perioada respectivă, cât și în prezent, inculpatul Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu ocupa și funcția de director al CSN „Sala Polivalentă” București.
„Cei doi inculpați ar fi semnat diverse documente (foile colective de prezență a angajaților instituției, condica de prezență deținută la nivelul instituției) prin care s-ar fi atestat, în mod nereal, prezența inculpatului Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu la locul de muncă, deținut în cadrul primăriei comunei Bălușeni, județul Botoșani. Demersurile de mai sus ar fi avut ca urmare obținerea de către inculpatul
Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu a unor foloase patrimoniale necuvenite, constând în plata drepturilor salariale, în cuantum de 56.508 lei”, se arată în comunicat.
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Jurnalistii englezi, uimiti de ce au gasit in Piata Obor din Capitala: Nici in Londra nu vezi asa ceva!
- Stirile Zilei4 săptămâni in urma
VIDEO-Carne din plastic vanduta intr-un supermarket din Bucuresti
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Incident socant pe Aeroportul Otopeni: O femeie cu un copil in brate a incercat sa se agate de un avion la decolare!
- Politica4 săptămâni in urma
După celebra sârmă, Gabriela Firea se face de râs cu șurubul. Internauți: Nu știe două boabe de engleză!
- Stiri Bucuresti actualitate4 săptămâni in urma
Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, anunţă că 466 de noi locuri de parcare sunt amenajate în aceste zile
- Timp liber4 săptămâni in urma
“Sportul minții” devine parte integrantă a sistemului educațional românesc prin programul “Educație prin Șah”
- Banio săptămână in urma
Polițist din București, prins în flagrant de DNA când primea 10.000 de euro mită
- Bani2 săptămâni in urma
O noua escrocherie face victime in Bucuresti: Cum a fost înșelata o femeie cu 85.000 de euro