Presiunile Gabrielei Firea in cazul spitalului Sfanta Maria din Bucuresti, pentru a se „debloca” transplantul de plamani, sunt catalogate de un specialist din sistemul medical ca foarte periculoase. „Cititi legea inainte sa acuzati ca nu sunteti lasati sa salvati vieti. De fapt nu sunteti lasati sa omorati oameni”, spune Oana Gheorghiu de la Asociatia Daruieste Viata. 

<

„Fac o solicitare oficiala, ca primar general si ca cetatean al acestei tari, catre ministrul Sanatatii, sa deblocheze trasplantul de plamani de la spitalul Sfanta Maria de maine dimineata. Maine dimineata ar trebui sa aiba loc operatii. Aceste subterfugii, aceste explicatii irelevante, aceste trimiteri la achizitiile din 2015… sa le verifice. Nu are nimic de-a face actul medical in sine si tratarea bolnavilor cu aceste masuri administrative”, a declarat, miercuri, primarul Gabriela Firea, conform aktual24.ro.

Firea s-a enervat dupa ce ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, i-a cerut public sa permita Corpului de control sa verifice cum a fost acreditat spitalul pentru transplant de plamani, desi nu are o unitate de ingrijire post-transplant.
Specialistii din sistemul medical atrag atentia ca declaratiile Gabrielei Firea sunt foarte periculoase si nu fac decat sa „vanda iluzii” unor oameni foarte bolnavi.
„Doamna Gabriela Vranceanu Firea, domnule Narcis Copca. Cititi legea inainte sa acuzati ca nu sunteti lasati sa salvati vieti. De fapt nu sunteti lasati sa omorati oameni. Acesta este adevarul!

Profesionistii nu ar face ce faceti dvs! Ar citi, ar indeplini toate conditiile si abia apoi ar vorbi. Vindeti iluzii bolnavilor si le puneti viata in pericol. Singura sansa reala a acestor oameni este Centrul de Transplant de la Viena, singurul din lume care, de 9 ani, da plamani romanilor. Iar noi romanii, in loc sa ne mandrim ca avem, cand de fapt nu avem, am face bine sa punem la punct recoltarea de plamani pe care sa-i poata folosi Viena pentru pacientii nostri. Si intre timp sa facem un centru de transplant adevarat, sa pregatim serios echipa multidisciplinara necesara si sa ramanem cu picioarele pe pamant. Credeam ca epoca „avem de toate” s-a dus. Se pare insa ca autosuficienta si orgoliul impiedica uzul ratiunii.

Scandalul din jurul asa zisului Centru de Transplant de la Sfanta Maria isi are originile in ‘erorile materiale’ pe care Primaria Bucuresti le face din epoca Oprescu si le desavarseste in epoca Firea. Alocarea de resurse fara note de fudamentare, fara studii de oportunitate si fezabilitate duce la o risipa enorma de bani. Cred ca e momentul ca noi, cetatenii, sa spunem stop hotiei si risipei!”, a scris Oana Gheorghiu pe Facebook.
Ulterior, ea a revenit pe acest subiect cu o poveste revoltatoare despre cum se face „medicina electorala”.

„In 2009 mama Ceraselei, o femeie simpla, dintr-un sat de langa Botosani, se urca pe deal ca sa putem vorbi la telefon. Fiica ei, de doar 19 ani, avea nevoie de transplant de plamani si nimanui nu parea sa-i pese… Medicul ezita sa-i semneze actele necesare efectuarii intreventiei la Viena (singurul centru din lume care accepta sa dea plamani romanilor). I-am spus mamei sa nu plece de la usa medicului pana ce nu-i semneaza Raportul Medical. Femeia a stat vreo 6 ore la usa… medicul o gonea, dar ea n-a renuntat. A plecat seara, cu raportul medical in mana. M-a sunat plangand de bucurie… era prima veste buna dupa ani lungi in care nu vazuse nicio speranta.

A fost o batalie lunga pana ce dosarul Ceraselei s-a aprobat, batalie pe care am dus-o impreuna. Intr-o noapte a sunat telefonul si i s-a spus Ceraselei ca in 3 ore sa fie la Aeroportul din Suceava. Se gasise un plaman compatibil pentru ea, iar cei de la Viena trimiteau avion special pentru Cerasela. Au trecut 5 ani de atunci. Cerasela traieste. S-a mutat la Viena intre timp, pentru ca spitalele din Romania, incapabile sa ii asigure ingrijirea post-transplant necesara, i-au facut cadou un piocianic. Pentru un transplantat pulmonar, piocianicul inseamna DEZASTRU.
O data cu piocianicul a inceput o noua batalie. Spitalul din Iasi o gonea, spunandu-i ca nu-i poate asigura tobramicina, (antibioticul extrem de scump, recomandat de specialistii de la Viena), pentru ca nu e decontat in cazul bolii ei. Si stiti de ce nu e decontat? Pentru ca nu exista protocol pentru ingrijirea post-transplant. Si stiti de ce nu exista? Pentru ca nimanui nu-i pasa de fapt de acesti oameni… sunt putini si fara putere.
Dar sa revenim, am sunat-o atunci pe dna Dr de la Iasi care refuza sa o mai primeasca in spital… mi-a spus ca nu o intereseaza pacienta, ca nu e cazul ei si ca n-are de ce sa-si bata capul. Apoi mi-a inchis telefonul in nas. Am facut rost atunci de medicamente din donatii… Iar Cerasela a inteles ca singura ei sansa la viata este Viena. Dar nici Viena nu o mai primea pentru ca Agentia de Transplant din Romania trena de ani de zile semnarea acordului pentru a recolta si da plamani centrului de transplant de la Viena, centru care din 2001 incoace a transplantat peste 35 de romani cu plamani donati de austrieci. Repet, sunt singurii care fac asta pentru noi.
Am luat-o de la capat si am inceput sa mergem pe fir si sa aflam de ce ANT nu parafeaza acest acord… adevarul nu l-am aflat, dar presiunile noastre si ale altor asociatii au dat roade. Intr-un final acordul a fost semnat.

Cerasela s-a mutat de tot la Viena, este asigurat al statului austriac si, din cauza piocianicului facut cadou de Romania, se afla din nou pe lista de transplant. Austria ii da o a doua sansa la Viata.
Da, Romania trebuie sa aiba un centru de transplant! Dar unul performant, pregatit cu seriozitate si riguros. Nu unul facut pe genunchi si autorizat pe baza de hartii fabricate. Nu avem nevoie de medicina electorala! Ne trebuie medicina profesionista si nepolitizata”, a scris Oana Gheorghiu.

Transparenta face diferenta