„Trebuie să înțelegem ceea ce se numește <<sistema>>, această rețea de conexiuni și relații informale, care definește esența puterii în federația Rusă și, mai extins, în întregul spațiu post-sovietic. Liderii ruși puternici au fost cei care au folosit sistemul în favoarea lor, cei slabi au fost ei înșiși folosiți de sistem. Iar ceea ce vedem acum este versiunea putinistă a <<sistema>>. Mai devreme sau mai târziu, Putin va ieși din joc, dar <<sistema>> va rămâne acolo unde e”, a explicat analistul într-un seminar web.
Brian Whitmore afirmă că, dincolo de lideri vremelnici, conflictul care există, în prezent, între Rusia și Occident este unul între sisteme: cel vestic, bazat pe statul de drept și pe libertăți individuale, și cel rusesc, care se inspiră, mai ales sub conducerea lui Putin, din capitalismul sălbatic de tip mafiot al anilor ’90.
„Am ajuns la concluzia că sistemul rusesc nu este amenințat de ceea ce face Occidentul, ci de ceea ce reprezintă Vestul. Ca să supraviețuiască, <<sistema>> a ajuns la concluzia că trebuie să distrugă valorile occidentale”, explică analistul american.
Și pentru că nu mai există două sisteme izolate, așa cum era pe vremea Războiului Rece, Rusia, spune Brian Whitmore, a reușit să exporte principiile sale către Occident prin diverse acțiuni pe care le consideră arme în războiul asimetric pe care îl duce. Printre acestea, cea mai periculoasă, corupția.
„Dacă poți corupe, atunci poți controla. Așa este utilizată corupția în Rusia. Ideea este, dacă se poate exporta corupția, atunci Moscova ar putea atrage în <<sistema>> o întreagă rețea de lideri naționali corupți”, spune Brian Whitmore.
El atrage atenția că lumea trebuie să privească dincolo de aparențe, dincolo de măștile ideologice sau de susținerea Rusiei pentru extrema dreaptă și stângă în Europa și lumea întreagă. „E vorba despre ceva extrem de simplu: exportul unui sistem cleptocratic corupt”.
Sursa: romania.europalibera.org