Timp liber

Sondaj: 98% din bucuresteni vor un proiect major pentru mersul cu bicicleta in Capitala!

Majoritatea bucureştenilor (98%) sprijină un proiect care să permită creşterea utilizării bicicletei ca mijloc de deplasare, o soluţie la problemele de trafic actuale, rezultă dintr-un studiu realizat de Asociaţia Institutul Verde (AIV) şi prezentat vineri.

‘Asta înseamnă un suport social masiv şi ar putea să fie un proiect de uniune municipală la un moment dat, pentru că toată lumea îşi doreşte şi crede că asta este soluţia viitorului. Şi pentru problemele de trafic, şi pentru problemele de poluare. Acestea sunt cele două probleme sociale pe care, în viziunea bucureştenilor, le-ar rezolva o utilizare mai mare a bicicletei ca mijloc de deplasare urbană’, a precizat Florian Niţu, preşedintele asociaţiei.

Unul dintre principalele motive care îi demotivează pe cei care îşi doresc să folosească bicicleta ca mijloc de deplasare urbană îl constituie insecuritatea în trafic, 93% dintre participanţii la sondaj indicând acest lucru, potrivit studiului realizat online în perioada iunie-august 2017, pe un eşantion de 731 de subiecţi, cu o reprezentativitate de plus-minus 4%.

‘Strâns legat de insecuritatea în trafic e problema inexistenţei pistelor sau a benzilor pentru bicicletă. 97% dintre subiecţi au indicat acest factor, pentru că banda dedicată bicicletelor este soluţia predilectă pentru a rezolva sentimentul de insecuritate în trafic pe care îl au bicicliştii. Şi atunci, ca soluţie directă, dezvoltarea reţelei de piste pentru biciclete ar fi un lucru extraordinar de bun, care ar încuraja şi mai mult utilizarea bicicletei. Acesta este un prim aspect, o primă arie problematică – insecuritatea’, a susţinut Niţu.

Loading...

Potrivit acestuia, o a doua arie de factori care îi demotivează pe bucureşteni să utilizeze bicicleta ca mijloc de deplasare este lipsa infrastructurii de parcare. Circa 85% dintre participanţii la sondaj au răspuns astfel, ‘pentru că nu ai unde să parchezi bicicleta dacă te duci la serviciu, dacă te duci în oraş, dacă vrei să iei metroul la un moment dat, nu ai unde lăsa bicicleta’.

Studiul AIV mai relevă că un alt factor de demotivare este ‘mai degrabă un factor atitudinal’.

‘Bicicleta, în general, nu e văzută la nivelul mentalului colectiv ca mijloc de deplasare urbană. Nu este conştientizată ca atare. Din chestionar rezultă că marea majoritate a adulţilor (undeva la 80%) care ar putea utiliza bicicleta ca mijloc de deplasare nici nu şi-a pus problema să achiziţioneze una, nu şi-a propus în mod real să utilizeze acest mijloc de deplasare urbană’, a susţinut Niţu.

Din studiu mai rezultă că utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare urbană este un comportament ‘uşor elitist’ în momentul de faţă, peste 90% dintre respondenţi afirmând că au studii superioare.

‘Din punct de vedere atitudinal, o înclinaţie mai mare pentru folosirea bicicletei o au persoanele educate, cu studii superioare, cu preocupare pentru protecţia mediului, sunt persoane care lucrează de regulă în sectorul privat, îşi permit o maşină, însă utilizează bicicleta mai degrabă dintr-o datorie civică pentru oraş şi pentru protecţia mediului. Este un lucru îmbucurător, pentru că alimentarea motivaţiei vine dintr-o convingere ecologică’, a comentat preşedintele AIV.

Prezentarea rezultatelor sondajului ‘Bucureştiul Pedalează’ a fost făcută în cadrul unei întâlniri organizate de Asociaţia Institutul Verde, pe tema soluţiilor de promovare a bicicletei ca mijloc de deplasare urbană în Capitală.

Sursa: Economica.net

Loading...
Click pentru a comenta

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spre TOP