Nicolae Gheorghe, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 179 din sectorul 1: „Am ajuns să ne facem antireclamă, să le vorbim părinţilor întâi despre aspectele negative, despre faptul că activitatea este organizată în trei schimburi şi că planul de scolarizare este depăşit“.
Şcoala Gimnazială nr. 179 din sectorul 1, cartierul Bucureştii-Noi, în care învaţă 1.200 de copii, a desfiinţat labo­ratoarele de fizică, biologie, cabinete de limba română ca să facă loc sălilor de clasă şi, cu toate acestea, elevii tot sunt nevoiţi să vină în trei schimburi din cauza supraaglomerării, scrie zf.ro.

<

„Din cauza numărului mare de clase am fost nevoiţi să desfiinţăm laboratorul de fizică, cel de biologie, cabinete de limba română, istorie, geografie şi muzică, transformându-le în săli de clasă. Începând din acest an am fost nevoiţi să organizăm activitatea în trei schimburi“, a spus pentru Ziarul Financiar, Nicolae Gheorghe, directorul Şcolii Gimna­ziale nr. 179 din nordul Capitalei.

Şcoala Gimnazială nr. 179 este una dintre cele nouă şcoli din Bucureşti care au ciclul de învăţământ primar în care copiii merg în trei schimburi la şcoală, potrivit datelor de la Inspectoratul Şcolar al Capitalei. Directorul Nicolae Gheorghe spune că instituţia pe care o conduce nu este singura în această situaţie:  sunt şcoli, spune el, care şi-au transformat chiar şi sălile de sport şi cancelariile în săli de clasă.

„Odată cu introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar, efectivele tuturor şcolilor s-au mărit, iar acolo unde activitatea se desfăşura deja în două schimburi au început să apară probleme legate de insuficienţa spaţiului, conducerile şcolilor fiind nevoite să găsească soluţii.“

Şcoala gimnazială din sectorul 1, construită în anul 1938, unde studiază la momentul de faţă 1.200 de copii în 20 de săli de clasă, a fost extinsă ultima şi singura dată în anii 70 ai secolului trecut, iar de atunci numărul de copii s-a dublat. Creşterea fiind preconizată şi pentru anul acesta, când va ajunge de la 1.200 până la 1.355 de copii.
Şi nu vorbim de o şcoală din mediul rural, ci de una aflată în cel mai select sector din Bucureşti care cheltuieşte anual pe învăţământ 508 milioane de lei, adică 37% din bugetul de 1,3 miliarde de lei, la nivelul lui 2017.
Cele mai aglomerate şcoli şi grădiniţe din Capitală sunt cele din sectorul 1 şi 6, zone care s-au extins în ultimii ani în ce priveşte construcţia de noi blocuri de locuinţe, fără să se ţină cont că odată cu noii locatari o să crească şi numărul de copii. Sectorul 1 va cheltui în 2017 pentru funcţionarea şcolilor 444 de milioane de lei, dar nu are prevăzute sume pentru extin­derea şcolilor. La rândul său, sectorul şase are în buget pentru învăţământ 252 de milioane de lei, din totalul bugetului de cheltuieli de peste 900 de milioane de lei în 2017. În Bucureşti în 2016 nu s-a început construcţia niciunei şcoli sau grădiniţe.
Unul dintre motivele supraaglomerării scolilor din Bucureşti – enunţat şi de directorul şcolii 179 – este introducerea clasei pregătitoare, demers care nu a ţinut cont că nu există spaţii de şcolarizare. Potrivit Inspectoratului şcolar, din primul an de la introducerea clasei pregătitoare, în 2012, efectivul suplimentar de copii ajunşi în şcoli a fost de 17.000 (peste 530 de clase de copii, cu peste 30 de copii).
Efectivele claselor pregătitoare care studiază în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 179 sunt constituite peste limita maximă recomandată, de 25 de elevi.
Citeste mai multe pe zf.ro.
Sursa foto

Transparenta face diferenta