Awake
Romanii din strainatate vor si nu pot vota! PNL anunta plangere penala impotriva lui Melescanu – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
Awake

Politica

Romanii din strainatate vor si nu pot vota! PNL anunta plangere penala impotriva lui Melescanu

Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat că va formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu: „Este revoltător cum sunt umiliți românii din diaspora”. La majoritatea secțiilor de votare din străinătate, românii stau la coadă pentru a-și exprima opțiunile politice.

„Am luat decizia de a formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu și împotriva celor care au fost implicați în organizarea votului în diasporă.  Este revoltător, strigător la cer cum sunt umiliți românii, frații noștri din diasporă. Este revoltător ca după ceea ce s-a întâmplat în 2014, Guvernul și Ministerul de Externe au premediatat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din diasporă”, transmite PNL într-un comunicat de presă.

„Toată lumea știa că există o intenție de prezență la vot masivă în toate țările  în care sunt români plecați la muncă în străinătate, în care sunt comunități de români. Ministerul de Externe a refuzat, practic, orice solicitare de creștere a numărului de secții de votare. Chiar și în condițiile în care  s-a mărit puțin numărul de secții, nu a existat niciun fel de preocupare pentru a fluidiza derularea procedurii de vot. Numărul de cabine de vot a fost menținut în mod deliberat foarte mic, astfel încât să se reducă la maximum numărul cetățenilor români din diasporă care pot să își exercite votul”, precizează sursa citată.

„Cozile din aproape toate orașele importante europene în care există secții de vot, arată cum Guvernul își bate joc de cetățenii săi, arată cum este împiedicat exercitarea dreptului de vot, un drept fundamental al românilor la alegerile europarlamentare și la referendumul convocat de președintele României”, arată PNL.

Liberalii mai spun că „am instruit toți delegații noștri din secțiile de votare să intervină pe lângă președinții Birourilor Electorale ale secțiilor de votare să facă tot ce este posibil pentru fluidizarea derulării procedurii de vot, astfel încât să se permită oricărui român care vrea să voteze să își exercite acest drept fundamental.”

„Rușinos, penibil, revoltător, frica celor care guvernează, de români, este de neacceptat, iar împiedicarea exercitării dreptului de vot constituie una dintre cele mai grave infracțiuni. Din acest motiv, am dispus echipei de juriști a Partidului Național Liberal să pregătească această plângere penală pe care o vom depune în cursul zilei de mâine”, precizează PNL.

Potrivit acestora, „al doilea lucru extrem de grav pe care îl semnalăm este insistența ilegală a operatorilor de tabletă în a-i determina pe români să nu se înregistreze la votul pentru referendum. În deciza Biroului Electoral Central, operatorii de tabletă trebuie să informeze cetățenii că pot să voteze la ambele scrutine și la alegerile pentru Parlamentul European și la referendum.”

„Nu trebuie să-i întrebe pe oameni, în mod insistent, dacă sunt siguri că votează la referendum. Nu trebuie să-i întrebe pe oameni dacă votează la referendum, nu trebuie să repete niciun fel de întrebare legată de referendum. Avem semnale din aproape toată țara, din aproape toate județele că există foarte mulți operatori de tabletă din cadrul secțiilor de votare, care fac tot posibilul pentru a-i determina pe oameni să nu se înregistreze la votul pentru referendum și aici, le atrag atenția acestor operatori desemnați de AEP, o instituție controlată de putere. A împiedica exercitarea dreptului de vot, constituie o gravă infracțiune”, mai acuză PNL.

PNL subliniază că „am transmis reprezentanților noștri, în fiecare secție de votare, să monitorizeze cu atenție dialogul dintre operatorul de tabletă și cetățenii români veniți la vot și să se asigure că operatorii de tabletă nu influențează alegătorii pentru a-i determina să nu voteze la referendum”.

„În caz contrar, le-am solicitat tuturor delegaților PNL la secțiile de votare, să depună plângere penală împotriva operatorului de tabletă, să solicite președintelui Biroului Electoral al secției de votare să determine operatorul de tabletă la un comportament corect, legal și în conformitate cu decizia Biroului Electoral Central, iar în cazul în care, președintele Biroului Electoral al secției de votare refuză și el să determine un comportament legal al operatorului de tabletă să inițieze toate demersurile legale”, se precizează în comunicat.

PNL sesizează mai multe nereguli la vot

„Vreau să semnalez apariția turismului electoral, avem semnale că autocare cu cetățeni veniți din alte județe, votează în București. La Lucian Blaga, în București, ni s-au semnalat prezența unor autocare cu număr de Teleorman. De asemenea, ni s-a semnalat  la Amărăștii de Sus din județul Dolj, prezența unor autocare cu cetățeni, care vin la vot și care în mod evident au fost aduși la vot”, mai spune Ludovic Orban.

„Avem, de asemenea, de semnalat un lucru de o gravitate fără precedent, în multe secții de votare este împiedicată exercitarea dreptului la vot a românilor, care sunt internați în spitale publice, existând președinți ai Birourilor Electorale ale secțiilor de votare, care nu vor să trimită urna mobilă în spitale pentru ale permite românilor bolnavi, care sunt internați în spitalele publice să își exercite dreptul de vot”, se mai arată în comunicat.

„Știm că a existat o decizie a Biroului Electoral Central clarificatoare privitoare la modul în care se permite exercitarea dreptului la vot a cetățenilor români, care sunt internate în spitale. Solicităm tuturor președinților ale Birourilor Electorale ale secțiilor de votare, care au spitale pe raza secțiilor, să permită exercitarea dreptului de vot al acestor români, să trimită urna mobilă în spitalele publice pentru că solicitarea de exercitare a dreptului de vot, cu urnă mobilă, a fost făcută, este trimisă sub semnătura managerilor de spital și nu există nicio motivație legală prin care poate să fie împiedicat exercitarea dreptului de vot al cetățenilor români, care se află astăzi, nu din dorința lor, ci din cauza faptului că sunt bolnavi, internați în spital. Nu în ultimul rând, avem semnalări privitoare la ștampila de control, în mai multe secții am avut semnale, că fie nu se pune ștampila de control pe buletinele de vot la referendum, fie se pune într-un alt loc decât în cel stabilit prin lege”, subliniază aceștia.

„De asemenea, am instruit delegații Partidului Național Liberal din birourile electorale ale secțiilor de votare, în cazul în care nu se aplică ștampila în mod corect, în conformitate cu legea, să atragă atenția președintelui biroului electoral al secției de votare și, de asemenea, în cazul în care se persistă în acest comportament ilegal, să formuleze plângere penală pentru că este evidentă intenția de a anula buletinele de vot, în cazul în care nu se aplică ștampila de control pe buletinul de vot, în momentul în care se înmânează cetățenilor care votează la referendum, cele două buletine de vot. Nu în ultimul rând, semnalăm prezența aleșilor locali PSD, primari, viceprimari, consilieri locali, atât în interiorul secțiilor de votare cât și la intrarea în secțiile de votare. Comportamentul aleșilor locali ai acestui partid fiind acela de a-i determina pe cetățeni  să nu ia buletinele de vot pentru referendum”, arată comunicatul PNL.

Liberalii mai spun că „am făcut întâmpinare în toate aceste secții de votare, am solicitat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, de asemenea, în cazul în care acest comportament ilegal persistă, vom formula plângeri penale împotriva tuturor aleșilor locali care încearcă să-i determine pe oameni să nu voteze la referendum”.

„Site-ul nostru www.opreștefrauda.ro primește nenumărate sesizări. Îi îndemn din nou, pe românii care constată orice tentativă ilegală de boicot, orice tentativă  de fraudare a alegerilor, orice încălcare a legii în cursul derulării procedurii de vot, să ne semnaleze toate aceste lucruri pentru a putea reacționa imediat și pentru a putea trimite sesizări la instituțiile abilitate, care sunt chemate să ia măsuri și să asigure aplicarea legii”, spune PNL.

Awake
Awake
Loading...
Awake

Ultimele stiri

Politica46 de minute inainte

Firea mai vrea un mandat la Primaria Capitalei: În doi ani se vor vedea rezultatele muncii mele!

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că va candida pentru un al doilea mandat de primar al Capitalei....

Timp liber49 de minute inainte

Bon Jovi si The Cure concerteaza duminica in Piata Constitutiei

Trupele Bon Jovi şi The Cure vor concerta mai mult de 2 ore, duminică, respectiv luni, în Piaţa Constituţiei din...

Turist4 ore inainte

Premiera la Muzeul Antipa. Sistem unic japonez implementat in Bucuresti

Un sistem de izolare seismică din Japonia este instalat în premieră în România şi în Europa pentru unul dintre cele...

Transport4 ore inainte

STB anunta mai multe schimbari importante pe o serie de trasee

STB a făcut un anunţ de ultima ora. Începând cu data de 19.07.2019, de la ora 10.00, mai multe staţii...

Timp liber4 ore inainte

Pentru a merge la UNTOLD, un bucurestean are nevoie, in medie, de 1000 de euro

Festivalul UNTOLD, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din Europa, a ajuns la cea de-a cincea ediție și își deschide...

Politica4 ore inainte

De ce vrea Nicusor Dan sa candideze la Primaria Capitalei? S-a vazut intr-un sondaj si sta bine

Nicușor Dan crede că singura soluție pentru ca Opoziția să câștige Primăria Capitalei este să aibă un candidat unic. Din...

Actualitate4 ore inainte

VIDEO-Familie evacuata cu scandal dintr-un avion Tarom pe aeroportul Otopeni

O familie a fost evacuată dintr-o aeronavă Tarom după ce soția ar fi scuipat și jignit echipajul care a rugat-o...

Bucuresti4 ore inainte

Incendiu puternic aproape de Unirii. Un restaurant s-a facut scrum

Pompierii din Capitală au intervenit vineri dimineaţa, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un restaurat din Sectorul 3, în apropere...

Politica23 de ore inainte

Gabriela Firea isi anunta candidatura la presedintie

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține că analizează atât personal, cât și alături de colegi din PSD o candidatură la prezidențiale,...

Monden2 zile inainte

Elena Udrea suprinsa in libertate, prin Bucuresti

Elena Udrea nu a apărut încă în spațiul public după ce a ajuns din Costa Rica, toată lumea așteptând să...

Share Page

Close